Karabudak: Birbirimizin Xızır’ı olmalıyız!

DAD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Mustafa Karabudak, Alevilere yönelik tehditlere dikkat çekerek, "Birbirimizin Xızır'ı olmalıyız" dedi.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi Eşbaşkanı Mustafa Karabudak, Alevilere yönelik asimilasyon politikaları ve son günlerde İzmir'de Alevi evlerinin kapılarının işaretlenmesine ilişkin ANF'ye konuştu.

'KATLİAMDAN BAŞKA AMAÇLAR DA VAR'

Kerbela’dan günümüze kadar Alevilerin sürekli olarak katliamdan geçirildiğini dile getiren Karabudak, şöyle dedi:
“Bugüne kadar yaşanan soykırımların tümü kültürel soykırımlardır. Sivas, Çorum, Malatya, Maraş katliamlarının arkasına baktığımızda, bu katliamların başka bir ayağı olduğunu görüyoruz.
Mesele Alevileri sadece katletmek değildir; ekonomik alanda zayıflatmak, yaşam alanlarını daraltmak, göç ettirmek vs. gibi sorunlar vardır. Kendini güvende hissetmeyen birçok Alevi metropollere göç edip orada kaybolmayı tercih ediyor."

'SÜNNİLEŞEN ALEVİLİK!'

Alevilerin evlerine, iş yerlerine, mülklerine sürekli saldırı olmasından kaynaklanan güvensiz ortamın yarattığı sorunlara değinen Karabudak, şöyle devam etti:
"Aleviler köyde yapmadıklarını şehirlerde yapmaya başladılar. Cenazelerini camide kaldırıyorlar, mevlit okutuyorlar vs. Bunlar katliam politikalarının sonuçlarıdır. Sünnileşen bir Alevilik var. Bugün İzmir’de yaşanan ilk defa olmuyor. Daha önce Malatya’da, Erzincan’da da oldu. Bununla ilgili devletin politikası belli değildir. Geçiştiren açıklamalar yapıyorlar; çocuklar yapmıştır, sarhoşlar yapmıştır, kendini bilmez biri yapmıştır, diyerek geçiştirilmektedir. Ama bu büyük bir sorundur. İnsanlar tedirgin oldukları için işlerini bırakıp, evlerini bırakıp başka yerlere taşınıyorlar."

'ALEVİLERİN TOPLUMA BAKIŞI SİSTEMİ RAHATSIZ EDİYOR'

Mustafa Karabudak, zorunlu din derslerinin ayrıştırıcı etkisinin olduğunu da belirtirken, şunları kaydetti:
“12 Eylül’den sonra okullarda verilen zorunlu din dersleri de asimilasyon politikasıdır. Alevilerin kadına, topluma bakışı, mazlumdan yana duruşu her zaman sistemi rahatsız etmiştir. 2015 seçimlerinde Alevilerin HDP ile teması bile devleti rahatsız etmektedir. Hâlâ direnen bir Alevi muhalif grubun olması da sistemi rahatsız etmektedir."

'BİRBİRİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ'

Kadim bir inanç olan Aleviliğin, asimilasyon politikalarıyla yok edilemeyeceğini ifade eden DAD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Mustafa Karabudak, şöyle konuştu:
"Taşın bile canı vardır, diye bakan bir inancımız var bizim. Çok kadim bir inanç. Biz az da olsak Alevi bir muhalif grubuz ve hem dernekler aracılığıyla bir araya gelerek hem bireysel tepkilerle vazgeçmeyeceğimizi ifade ediyoruz. Bu saldırılar muhakkak yine olacaktır. Bizim yapmamız gereken birbirimize sahip çıkmak, yan yana olmak, inancımıza sahip çıkarak birbirimizin Xızır’ı olmaktır."