Karakaş: AKP/MHP topluma ölüm ve kan getirir

HDP'nin bu seçimlerde oylarını arttıracağını belirten milletvekili adayı, İshak Karakaş, AKP ve MHP'nin Türkiye toplumuna kan ve ölümden başka bir şey getirmeyeceğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul 1. Bölge’den milletvekili adayı İshak Karakaş 24 Haziran seçimlerine dair ANF’ye konuştu. Gazeteci kimliğiyle de tanınan Karakaş, başta hasta tutsakların sesi olmak üzere, demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmanın yılmayan bir neferi olacağını ve bu yolda mücadele edeceğini belirtti.

Amed Sur'da yurtsever bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Karakaş kendisini şu sözlerle anlattı: "Ailem, atalarım 1925 yılından beri mücadelenin içinde bedel ödemiş, idamlar, şehadetler olmuş. Ben de 70’lerin sonundan beri özgürlük mücadelesinin içinde yer alıyorum. 1988 yılında İstanbul’a göç ettim. Ailemi geçindirmek için ticaretle uğraşırken bir yandan da partilerimiz içinde siyaset yaptım.

Siyasi fikirlerimi çeşitli gazetelerde ve dergilerde yazdım, sivil toplum kurumları içinde savundum. 2013 yılından beri yayımlanan haftalık Halkın Nabzı gazetesinin imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeniyim. Yazılarımdan bir derleme ‘Barışa 100 Adım” adıyla Haziran 2016’da kitap formatında yayımlandı. Med Nuçe televizyonunda 3 yıl boyunca Nabız adlı bir panel program ile Halkın Nabzı adlı haftalık bir sokak programının hem yapımcılığını hem sunuculuğunu sürdürdüm. Evliyim, 3 evladım var. Kırdki, Kurmanci, Türkçe ve İngilizce biliyorum. İstanbul Üniversitesi’nde sosyoloji eğitimimi sürdürüyorum. Türkiye Barış Vakfı’nın kurucu üyesiyim ve denetim kurulunda görev alıyorum."

‘HASTA TUTSAKLAR İÇİN PARLAMENTODA OLACAĞIM'

Yüzlerce yöneticisi ve vekillerinin tutuklandığı HDP ile nasıl tanıştığını anlatan Karakaş, nasıl milletvekili adayı olmaya karar verdiğini şu sözlerle dile getirdi: "Üyesi olduğum BDP’den sonra HDP kurulunca siyasi hayatımın normal akışı olarak HDP içinde faaliyet göstermeye başladım. Ocak'ta tutuklanmıştım. Cezaevindeyken tavsiyeler üzerine aday olmaya karar verdim. Aday adaylığı başvurum ben cezaevinden çıkmadan yapıldı.

Milletvekili olma kararımın sebebi tam da AKP’nin Meclis’i devre dışı bırakmaya çalıştığı bir dönemde parlamentoda mücadelenin ne kadar kıymetli olduğunu göstermek istememdir. Gazeteci olarak sokağı iyi tanıdığımı düşünüyorum. HDP sokakla çok güçlü bağları olan bir parti. Milletvekili olarak partimin sokakla parlamento arasındaki etkileşimini güçlendirebileceğimi düşünüyorum. TBMM’de hapisteki gazetecilerin özgürlüğü için mücadeleye öncelik vermek istiyorum.

Hasta tutsaklar meselesiyle gazeteci olarak hep yakından ilgilendim. Cezaevindeyken bu sorunun ne kadar önemli bir mesele olduğunu bir kez daha tecrübe ettim. Hasta tutsaklar meselesi de milletvekili olarak gündemimde öncelikli bir yerde olacak. Bu sorunları gündemde tutmak ve sonuç almak için parlamentoda kürsüyü kilitleyeceğim."

İSTANBUL EN BÜYÜK KÜRT KENTİ

İstanbul’dan aday olmasının nedenlerine de değinen gazeteci Karakaş, "30 senedir İstanbul’da yaşıyorum. Ömrümün yarısından fazlası bu şehirde geçti. Bu şehirde çocuklarım doğdu, bu şehirde torunlarım oldu. Kendimi İstanbullu bir Kürt olarak tanımlıyorum. Bu kentte her etnisiteden hemşerimle gayet iyi iletişim içindeyim. İstanbul’a da demokratik özerklik talep ettiğim bir yazımı Günlük gazetesinde yayımlandıktan sonra Sırrı Süreyya Önder’in moderatör olduğu bir panelde bildiri olarak sunduğumda yoğun biçimde tartışıldı.

Bu şehir aynı zamanda en büyük Kürt şehri. Hem İstanbul’daki Kürt toplumu hem de bu kentteki halklar mozaiği için siyaset yapmak istiyorum. Bu şehirde geniş bir çevrem mevcut. Aday adaylığı başvurumda alternatif olarak Diyarbakır da yazılıydı. Ama önceliğim İstanbul, ikamet ettiğim ve gazetemi yayımlayıp dağıttığım Anadolu Yakası, yani 1. Bölge’ydi" diye konuştu.

‘AKP’NİN HİLESİ HURDASI BİTMİYOR’

Ülkenin mevcut durumuyla 24 Haziran seçiminden sonra ne gibi bir değişim olabileceğine dair de öngörülerini aktaran Karakaş, seçimler konusunda iyimser olduğunu vurguladı. "Hem partimiz hem Cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş (cezaevinde olmasına rağmen) devletin ve faşistlerin bütün saldırılarına rağmen 7 Haziran 2015 öncesindeki gibi coşkulu ve umut dolu bir kampanya sürdürüyor" diyen Karakaş, "HDP bu seçimlerde hem oy oranını arttıracak hem de Demirtaş çok yüksek oy alacaktır. Fakat bu hükümetin hilesi hurdası bitmez. Bu yüzden barajı çok net geçmemiz gerekiyor.

AKP hile yapamamalı. HDP barajı geçemezse AKP diktası sürer, muhalefet bunu görmeli. AKP iktidarda kalırsa, 24 Haziran sonrası yine Ortadoğu’daki saldırganlığını sürdürür. Hem Türkiye’de hem Ortadoğu’da barış için HDP’nin barajı geçmesi ve AKP’nin iktidardan düşmesini gerekiyor" dedi.

‘HDP HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ YİNE KİLİT PARTİ’

HDP’nin 24 Haziran seçimleriyle gelebilecek başarılarına da değinen Karakaş şunları belirtti: "HDP, bu seçimle bir kez daha kilit parti olduğunu gösterdi ve parlamentoda da demokratikleşmenin en önemli dinamiği olacaktır. Ayrıca operasyonlara rağmen ayakta kaldığı için daha da güçlenmiş olacaktır.

Diğer partiler ve Türkiye toplumu Kürt sorunu çözülmeden ve Kürtler statü sahibi olmadan bu ülkede demokrasinin tesis edilemeyeceğini görecek. AKP iktidarının düşmesi ile HDP’lilere yönelik hukuksuzluklar telafi edilecektir. Başta Selahattin başkan olmak üzere bütün yol arkadaşlarımızı cezaevinden alacağız. HDP bir Türkiye partisi olarak 24 Haziran seçimlerinden sonra Türkiye siyasetinde belirleyici olurken Ortadoğu barışı için de müdahil olacaktır."

HDP EKOLOJİST BİR PARTİ

Karakaş, seçildiği durumda başta temsil etmek istediği İstanbul halkı ve ülkedeki bütün kimlikler için nasıl bir mücadele yürüteceğini şu sözlerle dile getirdi: "Partimin programını ve siyasetini şimdi olduğu gibi her ortamda ve elbette öncelikle Meclis kürsüsünde yüksek sesle savunacağım. HDP kimliklerin özgür ifadesini ve kurumlaşmasını savunan bir parti. Ben de hem halkım hem de diğer halklar için çalışacağım.

İyi ve çalışkan bir milletvekili olacağım. Hapisteki gazeteciler ve hasta tutsakların da önceliklerimden olduğunu söylemiştim daha önce. Kendi bölgemdeki imar sorununu ve betonlaşmayı da gündemde tutacağım. HDP ekolojist bir parti. Ben de çevreciyim ve torunlarım şahsında gelecek kuşaklara sağlıklı bir yaşam ortamı bırakılması için çevre mücadelesi verenlerle dayanışma içinde olacağım. Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmanın yılmayan bir neferi olacağım ve bu yolda mücadele edeceğim."

‘AKP’NİN KANLI PLANLARINA DUR DENMELİ’

AKP’nin kanlı politikalarına ‘dur’ demek gerektiğine vurgulayan Karakaş son olarak şunları kaydetti: "AKP, seçim öncesinde yine savaş çıkarma planları yapıyor. Kaybedeceğini anladı ve şimdi insan ölümleri üzerinden bir kumar oynamak istiyor. AKP-MHP ittifakının Türkiye toplumuna ölüm ve kan dışında verebileceği hiçbir şey yoktur. Ben bütün partilerin seçmenlerine sesleniyorum: AKP’nin bu kanlı planlarını görmeli ve savaş çığırtkanlığına ‘dur’ demeliler."