Kayyum kanalizasyona doymadı

Kayyumların yönettiği Van Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü (VASKİ), ihale, işe alım ve yatırımlarda AKP-Elazığ kırması bir çetenin kontrolünde. Elazığ’dan getirilen kayyum ve ekibi, usulsüzlükte sınır tanımıyor.

Van’da bir süredir yolsuzluklarla gündeme gelen VASKİ’de yoğun yolsuzluk iddiaları hakkında inceleme başlatılmayınca VASKİ Müdürü Tekataş ve çetesi, yolsuzluklarını daha arttırdı.

VASKİ Genel Müdürlüğü’nün özel bütçesinin beş kat arttırılması, Tekataş’ın kendi reklamı için medyaya aktardığı paralar, beş yıldızlı otellerdeki konaklama masrafları ile ihalelerde yapılan usulsüzlükler dikkat çekiyor. VASKİ çetesini Genel Müdür Ali Tekataş yönetirken, ekibi ise Emrah Çayırlı, Tekataş’ın yeğeni Turan Işık, Özel Kalem Müdürü Mustafa Numan Özdağ, İhale Birimi Sorumlusu Harun Ayhan, Hasan Yağız ve Harun Şahin’den oluşuyor. Bu kişilerin personel içinde ‘Kozmik Oda’ diye konuşulan dört ayrı özel odası var ve bu odalara kimse alınmıyor.

VAN’DA ADAM YOKMUŞ

“Van’da adam yok, o yüzden beni getirdiler” diyerek Van halkını aşağılayan Ali Tekataş’ın Genel Müdür olduğu VASKİ’nin içinde bulunduğu durumdan rahatsız olanlar da var. Yaşananların dışarı sızmaması için VASKİ’de adeta baskı mekanizması kurulmasına rağmen gelen bilgiler ve anlatılanlar yaşananların vahametini ortaya koyuyor.

ELAZIĞ’DAN GETİRİLDİ

“Afrin’e gidip savaşmak istiyorum” diyebilen VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, iki yıl önce VASKİ’ye Elazığ’dan kayyum olarak atandı. Tekataş, ilk iş olarak kurum içindeki önemli müdürlüklere kendisiyle anlaşabilecek, uyum gösterebilecek ve sözünden çıkmayacak Emrah Çayırlı ve birkaç yandaşını getirdi.

Haftanın 4 gününü memleketi Elazığ’da geçiren Tektaş, resmi aracının takip cihazını sökerek tatile çıkıyor.

AKP-ELAZIĞ KIRMASI

AKP’den aday adayı olduğu memleketi Elazığ’a büyük önem veren Tekataş, sözleşmeli personelini ise Elazığlılardan oluşturdu. Son iki yıl içinde 50’nin üzerinde AKP yandaşı Elazığlı Van’a getirilerek VASKİ’de işe başladı. Koruması olarak yeğeni Turan Işık’ı işe alan Tekataş’ın işe aldığı kişiler arasında kardeşi de var. Personel alımında yakınlarını gözeten Tekataş, listesi AKP Van İl Başkanlığının verdiği 350 kişiyi de VASKİ’de işe aldı.

İHALE EKİBİ MAFYA GİBİ

VASKİ’de yapılan ihalelerde bıktırma yöntemi uygulanıyor. İhalelere giren Vanlı firmaların ödemeleri yapılmıyor ya da zamana yayılıyor. Bu şekilde Vanlı firmaların ihaleye girişleri engellenirken, ısrar eden firmalar ise ‘Van'ın tüm belediyeleri bizde, ısrar ederseniz bir daha tek ihale alamazsınız’ şeklinde tehdit ediliyor. İhale komisyonunu kendine yakın kişilerden oluşturan Tekataş, ihaleleri AKP’nin yandaş firmaları talip oluncaya kadar bekletiyor.

Bu yıl içinde Vanlı temizlik firması bir ihaleyi kazanmasına rağmen Ali Tekataş’ın kardeşi Bülent Tekataş’ın müdahalesi üzerine ihale başka bir firmaya verildi. VASKİ Genel Müdür Yardımcısı olan Emrah Çayırlı’nın Vanlı firmayı arayarak “İhalenin gerekli şartlarını taşımadığınız tespit edilmiştir, bu yüzden ihaleyi iptal ettik” dediği ortaya çıktı.

VALİ, KARDEŞ, KORUMA

VASKİ’nin en önemli ihalelerinden biri olan Atık Su Arıtma Tesisi ihalesine ise açık bir biçimde fesat karıştırıldı. İhale, yandaş bir firmanın alınması için 8 ay bekletildi. Gecikmeli yapılan ihaleyi devreye giren Van Valisi Murat Zorluoğlu iptal ettirdi. İhaleye doğrudan müdahil olan Vali Zorluoğlu, Kocaeli Parkı ihalesine de dahil olarak, ihalelerin Ali Tekataş’ın kardeşi Bülent Tekataş’ın önerileriyle yapılmasını kararlaştırdı. Tüm bu işlerden bilgisi olan Ali Tekataş, koruması Turan Işık aracılığıyla ihaleye girenlerden rüşvet alıyor.

VAN VE ELAZIĞ MEDYASINI KULLANIYOR

Tekataş, tüm bunları yaparak kentin her yanına reklam ve ilanlarla ‘Ali Tekataş Van’ı değiştiriyor’, ‘Gakkoş Ali’den gardaş Van’a büyük yatırımlar’, ‘Van’da önce Vali, sonra Ali’ sloganlarıyla algı operasyonları da yürütüyor. Reklamı çok seven ve sürekli medyada görünmeye çalışan Tekataş, DBP’li belediye döneminde yapılan tüm hizmet ve çalışmaları kendi döneminde yapılmış gösteriyor. Örneğin araç takip sistemi DBP’li belediye döneminde getirilen bir uygulama olmasına rağmen kendisinin yaptığı konusunda basına açıklamalarda bulunuyor. Tekataş, Van yerel medyasına ciddi paralar aktarmasına rağmen bununla yetinmeyerek Elazığ medyasında da reklamını yapıyor. Elazığ medyasına yüksek miktarda para ödeyen Tekataş, böylelikle ileriki zamanlarda Elazığ Belediye Başkanlığı hayalini gerçekleştirmek istiyor.

ELAZIĞ’DA DA NÜFUZ YAPIYOR

Van’da VASKİ Genel Müdürü olan Tekataş, Van halkının parasıyla Elazığ'a yatırımlar yapıyor. Elazığspor’a destek adı altında para aktaran Tektaş, Keban Mezarlık projesinin tüm ücretini VASKİ’den ödedi. Elazığ’dan getirdiği kişilerin tüm tatil masraflarını da kurum giderinden ödeyen Tekataş, bu şekilde Elazığlı hemşerilerine Van’da tatil yaptırıyor.

KÖYLÜSÜNÜ İHMAL ETMEDİ!

Ali Tekataş’ın köylüsü olan Cemal Şimşek, Van Kalesi yanındaki Kültür Park ve Cafeteryayı işletiyor. Tekataş ve yaveri Emrah Çayırlı, özel konuklarını ve misafirlerini burada en güzel şekilde ağırlıyor ve bütün masraflar özel kalem bütçesinden karşılanıyor. Köylüsü Cemal Şimşek’i sözleşmeli personel olarak da VASKİ’ye aldırdı.