KCK, Çarşema Sor’u kutladı

KCK Halklar ve İnançlar Komitesi, Êzidî toplumunun Çarşema Sor Bayramı’nı kutladı.

Çarşema Sor Bayramı’nı kutlayan KCK Halklar ve İnançlar Komitesi, bayramın Şengal halkının Demokratik Özerk Şengal'in inşası temelinde çalışmalarını ve örgütlenmesini daha da güçlü yürütmesine vesile olmasını diledi.

KCK Halklar ve İnançlar Komitesi, 17 Nisan’a denk gelen Çarşema Son Bayramı vesilesiyle yazılı bir mesaj yayımladı. Son ferman ardından yaklaşık 10 yıldır varlık ve özgürlük mücadelesi yürüterek direniş içinde olan Êzidî toplumunun Çarşema Sor Bayramı’nı kutlayan Komite, “Bu bayramın Şengal halkının Demokratik Ulus ve Demokratik Özerk Şengal inşası temelinde çalışmalarını ve örgütlenmelerini daha da güçlü yürütmesine vesile olmasını diliyoruz. Aynı zamanda bugünü Çarşema Serê Nîsanê kültürüyle kutlayan bütün Kürtlere de kutlu olsun diyor, bayramın tüm bölge halklarının beklentisi olan özgürlük, eşitlik, barış ve kardeşliğe vesile olmasını umuyoruz” dedi.

SALDIRILAR ALTINDA KARŞILIYOR

Êzidî toplumunun geçmişte olduğu gibi bu yıl da Çarşema Sor Bayramı’nı Türk devletinin soykırım saldırıları altında karşıladığına işaret eden Komite, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kültür değerleri, dilleri ve inançlarına sarılarak güçlü adımlarla özgür geleceğini inşa eden Êzidî halkı, halen soykırımcı, sömürgeci Türk devleti ve işbirlikçileri KDP’nin hedefinde. Bu nedenle Türk devletinin gerçekleştirdiği saldırıların Êzidî halkımızın statüsüne yönelik tahammülsüzlüğünden kaynaklandığını bilerek daha fazla mücadele içinde olmak, özerkliği, özgür ve demokratik toplum inşasını daha güçlü örgütlemek en temel görevlerimizdendir. Soykırım tehlikesinin devam etmesi bu sorumluluklarımızı arttırıyor. Yürütülen soykırım saldırılarının önümüzdeki dönemde de tekrar edebileceğini göz önünde bulundurarak Êzidî halkımızın öz savunmasını güçlendirmesi, kadın ve gençlik örgütlenmelerini büyütmesi, halk meclisi çalışmalarına ağırlık vermesi, Şengal’de özerk, özgür sistemini geliştirerek yaşamı yeniden inşa etmesi bu saldırılara verilecek en güçlü yanıttır.

VARLIK VE DİRENİŞ BAYRAMI

Türk devleti, soykırım zihniyeti ve siyasetiyle bölge halklarına karşı topyekûn bir savaş yürütüyor. Özellikle Şengal halkının başlıca düşmanları olan Türk çete devleti, ortakları KDP ve bölge devletlerini de yanlarına alarak soykırım saldırılarını gerçekleştirdikleri her gün, Êzidî toplumu ve Kürtler, adeta yeniden dirilerek kendilerini var eden bir duruş sergiledi. Kadim kültür değerlerine sahip çıkarak daha ileriye taşırma, büyütme kararlılığında olan Êzidî halkımız, düşman saldırıları karşısında büyük bir iradeyle direnerek, Êzidî toplumunun düşmanın bu saldırılarıyla bitirilemeyeceğini gösterdi. Bu anlamıyla Êzidî halkımız içerisinde kutlanan Çarşema Sor Bayramı, her geçen yıl daha fazla varlık ve özgürlük direnişi bayramı ruhu ve duygusunda kutlanıp daha çok anlam kazanıyor.

ŞENGAL TÜM ÊZIDÎLERE UMUT VERİYOR

Öz bilinç ve iradeleriyle, mücadeleleriyle Demokratik Özerklik haklarını elde etmeye oldukça yakınlaşmış olan Êzidîler, kadim toprakları üzerinde geleceklerini inşa etmek için büyük bir kararlılık ve inançla mücadele ediyorlar. Özgür geleceği garantileyecek bir sistemi kurmanın çabası ve kararlı savaşımı içindeler. Şengal’de büyük bir kararlılıkla yürütülen bu mücadele ve inşa adımları, tüm dünyadaki Êzidîlere de umut veriyor. Şengal direnişi şahsında Êzidî halkı bir kez daha saldırılara boyun eğmeyip yeniden kökleriyle buluşarak, bu tarihi dönemde en güçlü biçimde muhataplarının karşısına çıkıyor. Êzidî toprakları Heqwar oluyor. Êzidîlerin bu inanç ve halk kimlikleriyle buluşmasıyla Çarşema Sor ve Nisan ayı gerçek anlamına kavuşuyor. Bu ruh, tüm Kürt halkının azmini ve moralini daha da yükseltiyor.

ÊZIDÎ TOPLUMU BÜYÜK BEDELLER ÖDEDİ

Kurdistan Özgürlük Hareketi olarak Kurdistan’da ve bölgede yaşayan halkların ve inançların bir arada, özgür, Demokratik Ulus zihniyeti ile yaşamlarını sürdürmeleri için 50 yılı aşan bir mücadele yürütüyoruz. Büyük bir iradeyle yürütülen bu onurlu mücadele içerisinde Êzidî halkımızın da çok değerli kız ve erkek evlatları yer aldı ve Êzidî halkı büyük bedeller ödeyerek mücadeleye sahip çıktı. Bu yönüyle Êzidî halkımız inanç kimliği, derin bir bilinç ve oldukça anlamlı bir kararlılıkla mücadeleyle buluştu. Kürt Özgürlük Hareketi olarak bir kez daha Önder Apo’nun öğretileri doğrultusunda, şehit yoldaşların bize emanet ettiği Êzidî halkı ve bölge halklarının haklı davalarını her koşulda destekleyerek dayanışma içerisinde olacağımızı ifade ediyoruz. Halk olarak inanç ve kimlik değerlerimize sahip çıkarak Kurdistan ve Kurdistani bütün halkların özgürlüğü sağlanana kadar PKK öncülüğünde mücadele edeceğimizi belirtiyoruz.

BİRLİK VE MÜCADELEYE VESİLE OLSUN

Çarşema Sor Bayramı vesilesiyle Êzidîler arasında birliğin daha güçlü sağlanması gerekliliğini de vurgulamak istiyoruz. Êzidî oldarların birliği güçlendirme, soykırım saldırıları, kirli özel savaş yönelimleri karşısında mücadelede üzerlerine düşen görevleri yerine getireceklerine inancımızı ifade ediyor, bayramlarını ayrıca kutluyoruz. Özellikle bu bayramı büyük coşkuyla kutlamamızı sağlayan Êzidî toplumunun öncüleri Hacer, Binevş, Xanê, Berîvan, Mam Zekî, Mam Beşîr, Seîd Hesen, Dijwar (Mervan Feqîr), Zerdeşt Şengalî arkadaşların şahsında Êzidî toplumunun özgürlüğü, özerkliği, statüsü için mücadele ederken hayatlarını kaybeden yiğit savaşçı ve komutanları saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Bir kez daha uğruna canlarını verdikleri halkların özgürlük davası mücadelelerini zaferle taçlandırma sözümüzü yineliyoruz.”