Klinik deney: MDR-TB türü verem yüzde 93 iyileşebiliyor

Antibiyotiklere dirençli verem türünün tedavisi üzerine yapılan bir çalışma, hastalığın farklı antibiyotiklerle çoklu tedavisinde büyük oranda başarı sağlandığını ortaya koydu.

Verem hastalığıyla mücadelede en önemli sorunlardan biri olarak Çok ilaca dirençli tüberküloz (Multi Drug Resistant, MDR-TB ) türü gösteriliyordu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, bu hastalığa yakalananların sadece yüzde 55’i iyileştirilebiliyor. Beyaz Rusya’da yapılan bir çalışma ise, hastalığa karşı başarı şansının yüzde 90 civarında olduğunu kanıtladı.

KLİNİK DENEYDE BAŞARI ORANI YÜZDE 93

Beyaz Rusya’da yapılan çalışma kapsamında MDR-TB türü verem hastalığına yakalanan bireylere bedaquiline adlı verem ilacıyla birlikte bazı diğer antibiyotikler verildi. 181 hasta üzerinde yapılan klinik deney sonucunda toplamda 168 hasta tümüyle iyileşti.

Başarı şansının yüzde 93 olarak tespit edildiği çalışma sonucunda, MDR-TB türü veremin büyük oranda yok edilebileceğine dikkat çekiliyor.

Klinik çalışmaya ilişkin AFP’ye konuşan Uluslararası  Tüberküloz ve Solunum Yolları Hastalıkları Birliği (UICTMR) yöneticilerinden Paula I Fujiwara, bedaquiline adlı son yıllarda bulunan ilacın önemli bir aşama kaydetmeye imkan sağlayacağını söyledi.

BAKTERİ YERİNE ONU BESLEYEN ENZİMLERE HÜCUM EDİYOR

Bedaquiline adlı ilacın diğer antibiyotiklerden farkı ise, doğrudan vereme yol açan bakteriye hücum etmek yerine, bakteriyi besleyen enzimleri hedef alması. Bu ilaca yönelik daha önceki birçok araştırmada çok sayıda yan etkisinin olacağı savunulurken, son araştırma buna yönelik çekincelerin yersiz olduğunu ortaya koyuyor.

HER 6 ÖLÜMDEN BİRİ MDB-TR’DEN KAYNAKLI

WHO verilerine göre geçtiğimiz yıl dünya genelinde 1,7 milyon kişi verem hastalığından yaşamını yitirdi. MDR-TB’in zorlu tedavisine rağmen veremin genelde önlenebilir, tedavi edilebilir ve iyileştirilebilir bir hastalık olmasına rağmen bunca ölümün yaşanması dikkat çekiyor.

Birçok ülkede tedavi ve ilaç olanaklarının yetersizliği ile hastalığın teşhisinde geç kalınması ölümleri arttırıyor.

2017 yılında The Lancet adlı tıp dergisinde yayınlanan bir araştırmada, 2040 yılına kadar verem vakalarının yüzde 12,4’ünün antibiyotiklere dirençli dokulardan kaynaklanacağına dikkat çekilmişti. MDR-TB türü vakalar halen 117 ülkede görülüyor. Her yıl ortalama 600 bin kadar MDR-TB türü verem vakası yaşanırken, toplam 1,7 milyon ölümden 250 bine yakını da bu verem türünden kaynaklanıyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Eylül ayında yapılan Genel Kurulu’nda, 2030 yılına kadar verem vakalarının sonlandırılması ve hastalığın yol açtığı ölümlerin sıfırlanması hedefi için 13 milyar dolar bir fon oluşturulmasında uzlaşılmıştı.