Kuzey Kürdistan kentlerinde koronavirüs paniği

Ağrı ve Van’da koronavirüs amacıyla sahra hastaneleri kurulması paniğe neden oldu. Kuzey Kürdistan illerinde halk maske almaya başladı. 

Doğu Kürdistan’a sınır olan Van, Ağrı ve Hakkari ile Iğdır’da koronavirüs paniği giderek yayılıyor. Van ve Ağrı’da sahra hastaneleri kuruldu. Sahra hastanelerin kurulmasıyla birlikte Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır’da halk maske almak için eczanelere akın etti. Yoğun talep nedeniyle eczanelerde maskeler kalmadı. Karaborsaya düşen maskelerin fiyatı fahiş rakamlara çıktı.

İran'da korona virüs nedeniyle ölenlerin sayısının 30’a ulaşmasıyla birlikte, Van, Ağrı, Hakkari ve Iğdır’da bulunan sınır kapıları, ulaşıma kapandı. Doğu Kürdistan/İran’dan Kuzey Kürdistan’a geçen onlarca kişi koronavirüs şüphesiyle karantinaya alındı, çoğu daha sonra daha sonra taburcu edildi. 

SAHRA HASTANELERİ KURULDU

Van Kapıköy Gümrük Kapısı ile Ağrı Gürbulak Sınır Kapısı'nda, koronavirüs nedeniyle sahra hastaneleri kuruldu. Maskeli oldukları gözlenen kişiler tarafından kurulan sahra hastanelerinde koronavirüs şüphesi olan kişiler ile yakalanan kişiler buraya konulacak. Ayrıca Doğu Kürdistan’dan Esendere sınır kapısından Hakkari’ye geçmeye çalışan 30 kişi, sınır kapısında bekletiliyor. 30 kişinin Hakkari’ye geçmesine izin verilmiyor.

PANİKLE MASKELERE AKIN

Van ve Ağrı’da sahra hastaneleri kurulması halk arasında büyük paniğe neden oldu. Panik nedeniyle halk eczanelere akın ederek, maske almaya başladı. Sağlık sorununu da fırsata çevirenler, maske fiyatlarını arttırdı. Satılan maskelerin, sağlık normlarına uygun olup olmadığı da bilinmiyor. Daha önce eczanelerde 3 liraya satılan maskeler 15 liraya satılıyor. Yoğun talep nedeniyle Van ve ilçelerde eczanelerde maske kalmadığı belirtiliyor.

YETERLİ ÖNLEM ALINMIYOR

Hastanelerde yeterli doktor ve ekipmanın olmadığını belirten halk, sahra hastaneleri kurulmasının durumun ne kadar vahim olduğunu gösterdiğini söylüyor. Sınır kapıları kapalı denilmesine rağmen Van’a her gün birçok İranlı geldiği ifade ediliyor.