Leyla İmret ödülünü Cizre şehitlerine adadı

AKP tarafından gasp ediler Cizre Belediyesi Ebaşkanı Leyla İmret, Berlin’de düzenlenen törenle Uluslararası İnsan Hakları Ligi’nin Carl von Ossietzky ödülünü aldı. İmret, ödülünü Cizre’deki öz yönetim direnişinde şehit düşenlere adadı.

Merkezi Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Uluslararası İnsan Hakları Ligi, sivil toplum ve insan hakları için angaje olan isimlere Alman insan hakları savunucusu Carl von Ossietzky’nin adıyla bir ödül veriyor. Kuruluş, geçtiğimiz günlerde 2018 yılı ödülünü Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Leyla İmret ve insan hakları savunucusu Ottmar Miles Paul’e verdiğini açıklamıştı.

Almanya’da yaşayan İmret, 2014 yılında yapılan seçimlerde Cizre Belediye Eşbaşkanlığı’nı kazanmış, ancak AKP kayyum atayarak görevden alınmıştı. İmret’in seçimlerde yüzde 83’lük bir oranla seçildiğini hatırlatan Uluslararası İnsan Hakları Ligi yetkilileri ise “İmret, savaşın ağır tahribatları olan Cizre’nin yeniden kalkınması ve kentte eşit bir yaşamın sağlanması için mücadele etti” diyerek ödülün gerekçesini açıkladı.

İmret, ödülü engelli hakları için mücadele eden aktivist Ottmar Miles-Paul ile paylaştı. Bugün öğlen saatlerinde Berlin’deki Gripst Theater’de ödül töreni düzenlendi. Törende uluslararası hukuk uzmanı Prof. Norman Paech ve Aşağı Saksonya Engelli Sporcular Derneği Başkanı Karl Finke konuşma yaptı.

‘TECRİDE SON VERİLMELİ’

Erdoğan iktidarının Kürdistan’da yürüttüğü savaşı ve buna karşı Kürt halkının verdiği mücadeleye dikkat çeken Prof. Paech, İmret’in Paris’te kurulan uluslararası mahkemede Cizre’de Türk devletinin savaş suçları ile insan hakları ihlallerini anlattığını hatırlattı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çeken Prof. Paech, tecridin kalkmasını ve siyasi bir çözüm için PKK ile Türk devleti arasında görüşmelerin derhal başlaması gerektiğini söyledi.

‘CİZRE ŞEHİTLERİNE ADIYORUM’

Ödül töreninde ise İmret’in Türkiye’de barış ve insan hakları için verdiği mücadeleden dolayı ödüllendirildiği belirtildi. İmret ise konuşmasında bu ödüle layık görülmekten gurur duyduğunu ifade ederek, Uluslararası İnsan Hakları Ligi’ne teşekkür etti. Türkiye’nin artık bir hukuk devleti olmadığını söyleyen İmret, Türkiye ve Kürdistan’da zor şartlar altında insan hakları mücadelesi verenlerin desteklenmesini istedi.

Ödül töreninden sonra ANF’ye verdiği demeçte ise Leyla İmret, bu ödülünü Kürdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlere özelikle de Cizre’deki öz yönetimi direnişi sırasında şehit düşenlere adadığını söyledi. Ödülünü ayrıca Amed zindanında açlık grevi eylemini sürdüren DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’e adadığını belirten İmret “Sayın Öcalan üzerindeki tecrit derhal kalkmalı. Şayet bizler bugün böyle ödüller alıyorsak bu sayın Öcalan’ın yürüttüğü mücadele sayesindedir” diye konuştu.

HDP eski milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Sibel Yiğitalp ile Berlin Halk Meclisi Eşbaşkanı Yeko Ardil’ın da katıldığı ödül töreni sanatçı Adil Jan’ın verdiği konserle sona erdi.

ÖDÜL 1962’DEN BU YANA VERİLİYOR

Uluslararası İnsan Hakları Ligi, Alman gazeteci, yazar ve pasifist Carl von Ossietzky adına verdiği ödülü 1962 yılından bu yana veriyor. 1889-1938 yılları arasında yaşayan Carl von Ossietzky Nazi rejimine karşı mücadele vermiş ve 1936’da Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü. Nazi rejiminden kaçmayı planlarken yakalanan Ossietzky, gördüğü ağır işkencelerin akabinde veremden hayatını kaybetmişti.

Carl von Ossietzky ödülünü 2016’da denizde mültecilerin kurtarılmasını amaçlayan “SOS-Mediterranee” projesine ve fotoğrafçı Kai Wiedenhöfer almıştı. 2014’de ise ödülü Edward Snowden, film yönetmeni Laura Poitras ve gazeteci Glenn Greenwald almıştı.