MİT’in yeni Reyhanlı mizanseni!

Türk medyası, Reyhanlı katliamının "planlayıcısı"  Yusuf Nazik’in Suriye’de “tüm aşamaları MİT tarafından gerçekleştirilen” bir operasyonla yakalandığını duyurdu. Oysa katliamın “tüm aşamalarının”  MİT tarafından organize edildiği ortaya çıkmıştı.

AKP rejiminin sözcüsü Anadolu Ajansı’nın haberine göre Yusuf Nazik, Lazkiye kentinde yapılan bir nokta operasyonu ile yakalanarak Türkiye’ye getirildi. Nazik’in ilk sorgusunda 2013 yılında Reyhanlı’daki bombalı saldırının planlayıcısı olduğunu itiraf ettiği iddia ediliyor.

MİT’İN YENİ MİZANSENİ

Türk medyasında yer alan diğer bir çarpıcı iddia ise Suriye istihbaratı ile ilgili. Türk devletinin kontrolündeki medyaya göre, Nazik sorgusunda Suriye istihbarat birimlerinin talimatıyla Türkiye’de eylem arayışına girdiğini, keşif çalışması yaptığını ve patlayıcıların Suriye’den Türkiye’ye intikalini sağladığını itiraf etmiş.

Antakya doğumlu Nazik ayrıca, Reyhanlı’daki bombalı saldırıyı “arkadaşları ile birlikte” yaptığını söylemiş. Haberlerde bu itirafların nasıl alındığı, kim tarafından sızdırıldığı belirtilmiyor.

Daha önceki itiraflar ise farklı bir tablo ortaya koyuyordu. Bu nedenle, Türk medyasındaki “yakalama” olayı ve “yeni itiraflar”, MİT’in bir mizanseni olarak değerlendiriliyor.

SANIKLAR MİT’İ İŞARET ETMİŞTİ

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013’te düzenlenen bombalı saldırıda 53 kişi hayatını kaybetmiş, 912 konut, 891 iş yeri ve 148 araç zarar görmüştü.

Katliama ilişkin karar duruşması 23 Şubat 2018’de yapılmıştı. Davada yargılanan 33 kişiden 9’u müebbet hapis alırken, 13 kişiye 10-15 yıl arasında değişen hapis cezaları verilmişti.

Katliamın bir numaralı sanıkları dava duruşmalarında, katliamın MİT mensupları tarafından planlandığını itiraf etmişlerdi. Ağustos 2014 sonlarında basına kapalı olarak görülen bir duruşmada, katliamın birinci sanığı Nasır Eskiocak, patlayıcıların “uyuşturucu” adı altında MİT mensupları tarafından kendisine verildiğini itiraf ediyordu. Duruşmada tutuklu sanıkların ifadeleri, bulundukları Adana Cezaevi’nden telekonferans yoluyla alınmıştı.

Nasır Eskiocak şu itiraflarda bulunuyordu: “Bu işi Yusuf Nazik ve yanında bulunan iki MİT mensubu ile konuştuk. Bana denizden uyuşturucu gelecek bunu arabalara yükleyip, Reyhanlı’ya bırakacağımızı söylediler. Bu iki MİT mensubu başıma bir şey gelmeyeceği konusunda bana güvence verdi. Ben bunların patlayıcı olduğunu bilmiyordum.”

NAZİK’İN ESKİ ADALET BAKANI İLE YOĞUN TEMASI VARDI

Patlamanın olduğu zaman kendisinin Suriyeli muhaliflere teslim edildiğini, burada işkence gördüğünü ve ailesine yönelik ölüm tehdidi yapıldığını anlatan Eskiocak, Yusuf Nazik’e ilişkin de çarpıcı bilgiler veriyordu. Eskiocak, Nazik’in eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile yoğun temasının olduğuna dikkat çekiyordu.