Mersin'de vekiller tecride karşı açlık grevinde

İmralı tecridine karşı Leyla Güven'in direnişinin ardından açlık grevleri yayılıyor. Mersin'de de HDP milletvekilleri 3 günlük açlık grevine başladı. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük tecride karşı açlık grevleri yayılıyor. Rehin tutulan HDP Milletvekili, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven açlık grevinin 26'ncı günündeyken, eylemler kent kent yayılıyor.

Leyla Güven’e destek için dün Mersin’de açlık grevine giren 10 partilinin gözaltına alınması üzerine toplanan HDP Örgütlenme Komisyonu, eylemlerin büyütülmesine karar verdi.

Eş Genel Başkan Pervin Buldan’ın da aralarında olacağı 10 partili vekil, yarın Meclis’te açlık grevine başlayacak. Bunun öncesinde kimi merkezlerde milletvekilleri 3 gün süreli açlık grevine başladı. 

MERSİN

Siyasi soykırım operasyonlarının yaşandığı Mersin’de, milletvekilleri Fatma Kurtulan, Rıdvan Turan ve Tülay Hatimoğulları açlık grevine başladı. 

Açlık grevine başlayan vekilleri, partililerin yanı sıra İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi yöneticileri ve Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce ziyaret etti.  HDP’li vekiller, verdikleri mesajlarında Leyla Güven’in sesi olacaklarını kaydetti.

KURTULAN: TECRİT SAVAŞI BÜYÜTÜYOR

Kurtulan, tecridin insanlık suçu olduğuna dikkat çekerek, "Tecrit ile, Türkiye ve Ortadoğu’da bulunan tüm demokrasi dinamikleri etkileniyor. Tecrit ile savaş boyutlanarak devam ediyor. Bununla beraber demokrasi ve barış askıya alınıyor.  İşte tam da bu dönemde Güven, bu noktaya dikkat çekmek için bu eylemi başlattı. Güven’in cezaevinden avukatları aracılığıyla dışarıya vermek istediği mesaj da tam olarak buydu. Biz de ‘Leyla Güven haklıdır. Tecrit derhal son bulmalıdır’ şiarı ile bir dayanışma süreci başlattık” dedi.

'HEPİNİZİ DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Kurtalan, devamla şunları söyledi: “Dün il binamızda bu eylemi sabote etmeye çalıştılar fakat bizler onların bu sabote girişimlerine inat bugün üç vekil eylemi sürdürme kararı aldık. Bizler gözaltına alınan açlık grevi eylemcileri arkadaşlarımızın dayanışma bayrağını buradan sürdüreceğiz. Bizler bu dayanışma kararını tüm yerlerde alma kararını da aldık. Bizler halkımıza şu çağrıyı yapıyoruz; ‘Bu dayanışmayı boşa çıkarmak istediler ancak bizler bunu boşa çıkardık. Buradayız. Hepinizi buraya dayanışmaya çağırıyoruz.”

HATİMOĞLULLARI: BU MÜCADELE SÜRECEK

Tülay Hatimoğulları da şöyle dedi: "Bizler hem gözaltına alınan arkadaşlarımız hem de Leyla Güven arkadaşımızın eylemini burada, dışarıda sürdüreceğiz. AKP hükümetinin partimizin üzerinde uyguladığı bu saldırılar aynı zamanda yaklaşan yerel seçimlerin nedenidir. Ama şunu belirtmem gerekiyor; bizler bu ülkeye barış, kardeşlik ve özgürlüğü getirene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz."

TURAN: HAYDUTLUKLA İRADEMİZİ KIRAMAZLAR!

Rıdvan Turan ise yaşananların barbarlık olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"İktidar bu saldırıları ile Leyla Güven’in iradesinin kırılmasını istiyor. Bunu böyle değerlendiriyoruz. Buradan tekrar Leyla Güven arkadaşımızın yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Bizim bu tür haydutvari saldırılar ile irademizin kırılamayacağını ifade etmek istiyoruz. Bu eylemi sahipleniyoruz. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit politikalarının bu ülkeye zerre kadar fayda getirmeyeceğini de çok iyi biliyoruz. İktidarın bu yönelimi hem barış ve demokrasi iradesini kırma hem de bir seçim çalışmasıdır.”