Moroğlu: Savunma susmayacak

Avukatlar, “Çoklu baro” düzenlemesinin Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçirilmesini İstanbul Barosu önünde yaptıkları adalet nöbetiyle protesto etti.

Avukatlar, AKP-MHP iktidarı tarafından gündeme getirilen ve Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçirilen “Çoklu baro” düzenlemesi İstanbul Barosu önünde protesto etti. Bando eşliğinde yapılan protestoda, “Özgür savunma” yazılı maskeler ile “Savunma susturulamaz” dövizleri taşındı. Sık sık, “Savunma susmadı susmayacak”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Feyzioğlu istifa” sloganları atıldığı nöbette, adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın durumuna dikkat çekildi.

‘YASA DEĞİŞİKLİĞİ ANAYASAYA AYKIRI’

Eczacılar Odası ve Veterinerler Odası ve sanatçı Orhan Aydın’ın savunmaya destek için katıldığı nöbette, avukatlar adına İstanbul Baro Başkanı yardımcısı Nazan Moroğlu bir konuşma yaptı. Avukatlık Kanunu değiştirilerek, baroların farklı boyuta taşınmak istendiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Moroğlu, baroların hukukun üstünlüğünü, insan haklarını koruması ve bunların hayata geçilmesinin istenmediğine dikkat çekti.

Bu yasa değişikliğin yapılışı, hazırlanışı, meclise getirilişi ve Adalet Komisyonu’ndan geçirilişinin tümünün anayasaya haykırı olduğunu vurgulayan Moroğlu, “Anayasaya aykırı olarak Avukatlık Kanunu’nun geçirilmesine izin vermiyoruz. Savunmayı susturacağız diyorlar; bizde diyoruz ki hayır savunma susturulamaz, susturamayacaklar” dedi.

‘MÜCADELEYE DEVAM’

Yasa değişikliği Genel Kurulda kabul edilse dahi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğine inandıklarını ifade eden Moroğlu, bu inançlarının da sarsılmamasını umduklarını söyledi. Hukuk devletini korumanın, savunmanın bilinciyle hareket ettiklerini kaydeden Moroğlu, “Biz avukatların susturulması demek, vatandaşların bütün özgürlüklerinin yok edilmesi demek” uyarısında bulundu. “Çoklu baro” düzenlemesine karşı farklı görüşe sahip 80 baronun aynı metne imza attığını hatırlatan Moroğlu, bu kanun teklifi geri çekilene kadar mücadelenin devam edeceğinin altını çizdi.

Demokrasi mücadelesinde kendilerini yalnız bırakmayan meslek odalarına da teşekkür eden Moroğlu, “Bu mücadelemiz bir bütün ve devam edecek” vurgusunda bulundu.

Konuşmanın ardından nöbet sloganlar eşliğinde sona erdi.