GÖRÜNTÜLÜ

Nisêbîn Newrozu: ‘İmralı'nın kapılarını açın’

Nisêbîn’de binlerce kişinin buluştuğu Newrozu kutlamasında konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, iktidara "İmralı'nın kapılarını açın, Sayın Öcalan ile görüşün" çağrısında bulundu.

NEWROZ KUTLAMALARI

Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde “Rabe dema azadî û serkeftinê ye” şiarıyla Cegerxwîn Parkı’nın karşısında bulunan Newroz alanında kutlamalar yapıldı. 

Sabahın erken saatlerinde binlerce kişi toplanmaya başlarken sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamalar ile alana gelen halk, sık sık “Bijî Newroz” ve “Bijî Serok Apo” sloganları attı.

Polisin kontrolleri nedeniyle uzun bir süre boyunca halkın alana girişleri mümkün olmadı. Alana girişlerin başlamasıyla birlikte müzik eşliğinde halaylar çekildi. 

Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı kutlamalar sırasında Barış Anneleri ve tutsak yakınlarının alana gelmesi coşkuyu arttırdı. 

Binlerce kişi hep bir ağızdan "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları attı.

Alanda ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri açıldı ve elden ele gezdirildi. 

"Benim özgürlüğüm halkımın özgürlüğüdür" yazılı pankart da dikkat çekenler arasındaydı. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ile Barış Anneleri, Newroz ateşini yaktı.

BU İRADEYİ TESLİM ALAMAZSINIZ

Newroz ateşinin yakılmasının ardından konuşan DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Kamuran Tanhan, iktidara "Bu meydanlardaki iradeyi görün, bu iradeyi teslim alamazsınız" diye seslendi.

Yerlerine kayyım atanan Nisêbîn Belediye Eşbaşkanları ile belediye eşbaşkan adayları sahneye çıkarak, halkı selamladı.

Barış Anneleri'nden Perihan Altuğ, "Barışı, özgürlüğü biz getireceğiz" dedi ve ekledi: "Bu meydanı görün, bu iradeyi görün. Kürt halkı kendi direnişiyle bu demir kapıları, bu zincirleri parçalayacak." 

TJA'dan Adalet Fidan, cezaevindeki tutsak kadınları hatırlatarak, "Mücadelemizi ve direnişimizi her zaman daha da büyüteceğiz. Eşbaşkanlık sistemini bütün dünyaya yayacağız, asla taviz vermeyeceğiz" dedi.

AHMET TÜRK: TECRİTLE KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEZ

Mêrdîn Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayları Ahmet Türk ve Devrim Demir, hep beraber sahneye çıkarken, eşbaşkan adayı Devrim Demir, kutlamalara katılanların Newrozu'nu kutladı.

Ahmet Türk ise, yaklaşan seçimlere işaret ederek, kayyımlara cevap vereceklerini belirtti. 

Türk, Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de dikkat çekerek, "Tecritle, zulümle Kürt sorununu çözemezsiniz. Kürt halkı demokrasi ve özgürlüğe kavuşmadan Türkler de özgür olamaz. Gelin Kürt sorununu çözelim, Kürt sorununu onurlu bir barış yaparak çözelim" çağrısında bulundu. 

Eski milletvekili Gülser Yıldırım, "Bu Newroz 31 Mart seçimlerinin işareti oldu. Nisêbîn iradesine sahip çıkacak" dedi.

Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş Altın ve DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Elif Bulut da kitleyi selamladı.

ÖZTÜRK: İMRALI’NIN KAPILARINI AÇIN

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise, "Newroz meydanı, bu faşistlere ve bu tekçilere bir mesaj gönderiyor; İçişleri Bakanı, Dışişleri, Maliye Bakanı Washington kapılarında gezmeyin. İmralı'nın kapılarını açın, Sayın Öcalan ile görüşün. Bütün sorunlarınız çözülsün. Bu meydan Türk halkına da 'bu savaşı bir an önce bitirmek için çaba gösterin' diyor. Kürt düşmanlığı ile bir yere varılamaz. Bu seçimde Kürt düşmanlarına, demokrasi düşmanlarına cevap olacağız. Büyük bir cevap vereceğiz" ifadelerini kullandı.

"Vakit özgürlük ve kazanma zamanı" diyen Öztürk'ün konuşması sırasında alandan "Bijî Serok Apo" sloganı yükseldi. 

Öztürk, "Ya kazanacağız ya kazanacağız" ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

Kutlamalar, çekilen halaylarla son buldu.