OHAL’in yerine hazırlanan kanun teklifi kabul edildi

Türkiye ve Kürdistan’da 16 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL’in yerine geçecek benzer içerikteki kanun teklifi Meclis’te kabul edildi.

OHAL sonrası düzenlemeleri içeren kanun teklifi, sunulduğu Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Resmi olarak 18 Temmuz’da sona eren OHAL, kabul edilen bu kanun teklifi ile birlikte 3 yıl süreyle daha ihraçlar ve valilere tanınan “süper yetkiler” ile devam edecek.

Yasallaşacak olan teklifle birlikte valiler, 15 günü geçmemek üzere şüpheli buldukları kişilerin başka illere girişi ve çıkışını yasaklayabilecek. Yine belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını, toplanmalarını, araçların seyirlerini düzenleyebilecek veya kısıtlayabilecek, ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilecek.

Anayasa değişikliği ile bakanlar hakkındaki gensoru önergesi uygulamadan kaldırılırken, getirilen düzenlemeyle de bakanlar ve cumhurbaşkanı yardımcılarına ancak cumhurbaşkanının izniyle soruşturma açılabilecek.

Değişiklikle 24 saat olan gözaltı süresi, 48 saate çıkartıldı, toplu olarak işlenen suçlarda ise 4 gün olarak düzenlendi. Yine gerek görülmesi halinde iki defa uzatılabileceği hüküm altına alınması sonucu 48 saatlik gözaltı süresi 6 güne, toplu olarak işlenen suçlarda ise 12 güne kadar uzatılabilecek.

Kamuda 140 bine yakın ihracın yaşandığı OHAL sürecinden sonra getirilen bu düzenlemeyle ihraçların da süreklileşmesinin önü açıldı. Yükseköğretim kurumlarından ihraç edilenler, eski kurumlarına dönemeyeceği gibi KHK ile ya da yeni getirilen yasayla kamudan ihraç edilenlerin yanı sıra komisyon kararıyla tekrar kamuya alınan kişiler, eski görevlerine atanmayacak. Asker ve polisler kamudan ihraç edildikten sonra geri alınsalar bile kilit görevlere atanmayacak, araştırma merkezlerinde konumlandırılacak.

OHAL sürecindeki gibi idari kararlarla ihraçlara üç yıl boyunca devam edilmesi, ihraç edilenlerin işlerinin dışında sosyal birçok hakkından mahrum kalmasının da önü açıldı. Söz konusu ihraçlar Resmi Gazete’de toplu olarak yayımlanmayacakları için de görünür olan ihraçlar kamuoyuna da yansımayacak.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 20 Temmuz 2016’da başlayıp resmi olarak 18 Temmuz’da sona eren “resmi OHAL” yerine yasa yoluyla “kalıcı OHAL dönemi” başlamış olacak.