Oluç: İmralı tecridi Kürt halkının tecrididir

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, AKP'nin ve yargısının "Kürtsen, HDP’liysen sana adalet yok" anlayışına sahip olduğuna dikkat çekti. Oluç, İmralı tecridinin tüm Kürtlere dönük olduğunu söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı ve açlık grevindeki HDP Milletvekili Leyla Güven'e destek amacıyla yapılan, HDP milletvekillerinin de katıldığı açlık grevleri bugün sona eriyor. HDP'nin İstanbul il binasında süren açlık grevinin üçüncü gününde HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, HDP milletvekilleri Hüda Kaya,  Dilşat Canbaz, Saruhan Oluç, Ali Kenanoğlu'nun da katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

YOL HARİTASI BELİRLENECEK

Parti binasındaki toplantıda konuşan Oluç, "Şu sıralarda Ankara’da MYK toplantımız da devam ediyor. Bundan sonra nasıl bir mücadele adımı atacağımızı MYK toplantımızda çıkacak öneriler doğrultusunda açıklayacağız" bilgisini verdi.

HDP Milletvekili, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in direnişini selamlayan Oluç, "Bir yerel mahkeme Meclis’in bir üyesini rehin tutmaktadır" dedi ve Meclis Başkanının sessizliğine tepki gösterdi.

'KÜRTSEN ADALET YOK!'

Oluç, AKP'nin ve yargısının "Kürtsen, HDP’liysen sana adalet yok" anlayışına sahip olduğuna dikkat çekti.

Eski HDP Milletvekili, İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder'in cezaevine girmesine değinen Oluç, "Önder haksız, hukuksuz bir cezayı çekmek için Kandıra Cezaevi’ne gitti. Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş yine hukuksuz bir ceza aldı, AİHM kararına rağmen serbest bırakılmadı, bırakılmasının önü kesildi" diye ekledi.

Oluç, hükümete "AİHM’in Selahattin Demirtaş kararının uygulanmasını hile ile engellediniz" diye tepki gösterdi.

'SADECE HDP'NİN MÜCADELESİ OLMAMALI'

Oluç, şunları söyledi:

"Bu doğrultuda bir kez daha Türkiye’deki bütün demokrasi ve barış güçlerine, siyasi partilere, yöre derneklerine, meslek örgütlerine, sendikalara, vicdan sahibi tüm yurttaşlara çağrı yapıyoruz. Diyoruz ki; hukukun üstünlüğü, demokrasi, özgürlük, adalet mücadelesi sadece HDP’nin, HDP bileşenlerinin, HDP’yi destekleyenlerin mücadelesi değildir, olmamalıdır. Bugün HDP’ye yapılan saldırılar karşısında susarsanız, bugün Kürt halkına yapılan saldırılar karşısında susarsanız, sanmayın ki sizin başınıza bir şey gelmeyecek. 

Biz bir araya gelmezsek bu toplum Erdoğan’ın söylediğini doğru zanneder."

'İKTİDAR YENİ GEZİ DAVASI HAZIRLIĞINDA'

Gezi Direnişi'nin hedef alınmasına da tepki gösteren Oluç, "Bu iktidar şimdi bir Gezi davası ile iktidarını sürdürmenin, toplumu kutuplaştırmanın yollarını arıyor. Gezi’deki direniş konusunda birçok dava açılmıştı, bu davaların neredeyse tamamı beraatle sonuçlandı. Şimdi yeni dava hazırlanıyor. Kim Gezi’ye katılmışsa o davada sanık olmaya hazırdır" diye konuştu.

'ÖCALAN ŞAHSINDA TÜM KÜRTLER TECRİTTE'

Oluç, tecridin derhal sonlandırılmasını isteyerek, şunları belirtti:

"Leyla Güven derhal bırakılmalıdır. Meclis üzerindeki yargı tahakkümüne son verilmelidir. 3 buçuk yıldır İmralı’da Sayın Öcalan’a yönelik sürdürülen insanlık ve hukuk dışı tecride son verilmelidir. Bu tecrit sadece Sayın Öcalan’a uygulanmamaktadır. Kürt halkının, hangi coğrafyada yaşıyor olursa olsun, tüm fertlerine siyasi olarak, kültürel olarak, insani olarak uygulanmaktadır.

Bu konuda atılacak adım Türkiye’nin normalleşmesi için önemli bir adım olacaktır."

Açıklama “Bijî berxwedana zindana”, “jin jiyan azadî” sloganları ve alkışlarla son buldu.