Oluç: Yerel seçimlerde çok kararlıyız

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, AKP'nin saldırılarına dikkat çekerek, "Yerel yönetim seçimlerini kaybettiklerini görüyorlar, ne yapsak da bunun önüne geçsek diyorlar" dedi.

Oluç, "Geçen dönem kazanamadığımız belediyeleri de kazanarak bu kayyum politikalarına cevap vereceğiz" diye konuştu.

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, parti genel merkezinde güncel gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

GAGAVUZ'DA HAK, TÜRKİYE'DE 'BÖLÜCÜLÜK'

Oluç'un konuşmasından satır başları şöyle:

"Erdoğan, Moldova ziyaretinde Gagavuz Özerk Türk Bölgesi’ne ve Gagavuzcaya yönelik önemli belirlemelerde bulundu. Özerklik statüsünün önemini ve bunun Türkiye-Moldova ilişkilerine olumlu etkisini anlattı. Bu bir kamera şakası değil. Gagavuz Türk Özerk Bölgesi ve Gagavuzca üzerine bu kadar pozitif değerlendirmeler yapan Erdoğan, mesele Türkiye’deki idari yapı ve an adili kullanımı meselesi gündeme geldiğinde tam tersi bir tutum içinde. Keşke Türkiye’deki idari yapı tartışmalarında, 'özerklik demokratik bir modeldir, bunu tartışalım, çözüm üretelim' diyenlere Erdoğan 'terörist', 'bölücü' damgası vurmasaydı.

Özerklik tartışması ve modeli Türkiye açısından da, Irak açısından da, Suriye açısından da önemli bir idari yapı tartışması ve modelidir. Bunu tartıştığı için bugün cezaevinde olan Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başta olmak üzere milletvekillerimiz, belediye eş başkanlarımız, seçilmişler ve parti yöneticilerimiz, üyelerimiz vardır. Bu konuyu tartıştıkları için haklarında çeşitli davalar süren çok sayıda insan vardır. Keşke Türkiye’de de aynı siyasi aklı ve cesareti gösterebilselerdi de bugün insanlar cezaevinde rehin tutulmasaydı.

Türkiye’deki tutum nedir? 95 belediyemize atanan kayyumların ilk yaptıkları işler, iki dilli tabelaları indirmek, Kürtçe isimleri kaldırmak, Kürtçe kurslarını yasaklamak, Kürt kültürüne saldırmak, o belediyelerde, o yerel yönetimlerde kadınların özgün kurumlarına karşı tutum almak ve yasaklamak olmuştur.

Gagavuzca'nın serbest olması ve serbestçe konuşulması güzel de, Kürtçenin kullanılması, özgür olması, eğitim yapılması niye suç oluyor?

'SOYLU'YU DA HİBE ETSEYDİNİZ!'

Gagavuzya ziyaretinde Erdoğan hediye olarak iki tane TOMA götürmüş. Huylu huyundan vazgeçmiyor, fındık götürebilirdi, çay götürebilirdi, tarihsel hediyeler götürebilirdi. TOMA götürmesi çok manidar olmuş. Kendisi ülkesinde nasıl davranıyorsa Moldova’da da öyle davranılmasını istiyor. Keşke o TOMA’ları imal eden Ethem Sancak’ı ve İçişleri Bakanı Soylu’yu da hibe etseydi!"

'BİAT ETMEYEN MUHTARLARA TAHAMMÜLSÜZLER'

(Muhtarların görevden alınması) AKP rozeti takmayan, Saray’a biat etmeyen ve Saray'ın davetlerine katılmayan; buna karşılık yerelde, seçildiği mahallede ve köyde insanların toplumsal ihtiyaçlarına cevap veren, demokratik davranan insanlara tahammülsüzlüktür. Yerel seçim öncesi bir mesajdır. Aslında Kürt kendisini yönetecek olanı seçmesin! Mantık budur.

Yani 'şu bölgede Kürt halkı olmasa ne güzel yönetirdik o Kürt illerini' diyorlar. Ama halk orada kendisini yönetecek olanı seçmek istiyor, iradesine sahip çıkıyor. Halk bu kişileri kendisi seçiyor. Oylarını veriyor, iradesini gösteriyor. Önce belediye eş başkanlarını görevden aldınız, belediye meclis üyelerini yargıladınız, şimdi de sıra muhtarlara geldi, öyle mi?

'ŞİMDİDEN KAYBETTİNİZ'

Yerel yönetim seçimlerini kaybettiklerini görüyorlar, ne yapsak da bunun önüne geçsek diyorlar. Ama emin olsunlar, bu konuda en güçlü çalışmayı yapacağız. Yarın Diyarbakır’da bir yerel yönetim toplantımız olacak, Eş Genel Başkanlarımızın ve Mardin Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün açılış konuşmalarını yapacağı bir toplantımız olacak, ardından MYK toplantımız olacak. Bu toplantıların sonuçlarını basına ve kamuoyuna aktaracağız.

Çok kararlıyız, sadece kayyum atanan belediyeleri değil, geçen dönem kazanamadığımız belediyeleri de kazanarak bu kayyum politikalarına cevap vereceğiz.

'PARTİLİLERİMİZ KAÇIRILMAK İSTENİYOR!'

Genel Merkez çalışanımız Fahri Yalçın, sigortalı parti çalışanımızdır, otobüs durağından kendisini polis olarak tanıtan iki kişi tarafından kaçırılmak istenmiştir. Bir başka parti çalışanımız o anda oradan geçtiği için bu kaçırma girişimi sonuçsuz kalmıştır.

İki yıl önce de Fahri Yalçın yine kendisini MİT elemanı olarak tanıtan kişiler tarafından kaçırılmıştı.

Buradan altını bir kez daha çizmek istiyoruz. Genel Merkez ve parti çalışanlarımıza bu tür girişimlere, onları muhbirleştirme çabalarına kesinlikle sessiz kalmayacağız."