Orgeneral Temel'in ‘peşmerge’ kıyafetinin anlattıkları…

Orgeneral İsmail Metin Temel, Erdoğan’ın alkışlamasıyla daha çok gündeme geldi, işlediği savaş suçları ile değil. O, artık Erdoğan’ın emir eri, tetikçisi, suç makinesi. Bu kez “peşmerge” kıyafetiyle gündeme geldi.

Türk generali Metin Temel, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim kampanyası sırasında Erdoğan’ın CHP’nin adayı Muharrem İnce’yi eleştirdiği bir konuşmasını alkışladığı için gündem oldu.  İnce, “apolet sökmekten” bahsetti, sonra geri adım attı. Burası apoletlerin söküldüğü değil, apoletlere yenilerinin eklendiği, savaş suçlarının alkışlandığı bir ülke. Nitekim, Erdoğan’ın “Afrin Komutanı” Metin Temel, son Yüksek Şura toplantısında “orgeneralliğe” terfi etti.

SUÇ İŞLEDİKÇE TERFİ EDİLİYORLAR

Temel’in sicili kabarık. Her suç işlediğinde terfi etmiş. Son terfisi, Efrîn’e yönelik 20 Ocak’ta başlayan işgal saldırılarından sonra geldi. Efrîn’de sistematik bir şekilde savaş suçları işlendi. Siviller ve sivil alt yapılar bombalandı, yüzlerce kişi katledildi, on binlercesi topraklarından sürüldü. Halen hemen her gün, alıkoyma, işkence, infaz, gasp, talan, taciz ve tecavüz haberleri geliyor.

Teğmenlikten başlayan Temel, bir kez hariç hep Kürt topraklarında suç makinesi olarak görev yaptı.

PEŞMERGE KIYAFETİ...

Şimdilerde “peşmerge” kıyafetli bir fotoğrafı nedeniyle yeniden gündeme geldi. Sosyal ağlarda yayınlanan bu fotoğrafın “özel görevde” çekildiği yazılıyor. Üzerinde geleneksel peşmerge şalvarı, elinde kalaşnikof marka piyade tüfeği, boynunda puşi var.

Fotoğrafların 1990’lı yıllarda çekildiği belli. Özel Kuvvetlerde yer alan Temel’in 1990’lı yıllarda Kürt güçleri arasındaki çatışmalar sırasında bölgede “görev” alan Türk askerleri arasında olduğu belirtiliyor.

Türk medyasının “görev” olarak belirttiği muğlak ifadenin arkasında kirli bir pratik yatıyor. Kürdistan’ın herhangi bir parçasında “görev” olarak ifade edilen işgal pratikleri, yoğun savaş suçları ve insanlığa karşı suçlara konu oldu.

Fotoğraf tek başına Türk askerinin neden Güney Kürdistan’da olduğunu anlatmıyor ancak başka bir ülkenin, başka bir halkın topraklarında olması çok şeyi anlatıyor. İç savaş öncesi 1992’de KDP ile YNK arasında bir uzlaşı sağlanmıştı. Seçimlere gidiliyordu. Mitingler yapılmaya başlanmıştı. Sonra, 1 Mayıs 1994’te Süleymaniye’nin Ranya kasabasında bir mermi patladı. Ağır bir iç savaş başladı ve en az 10 yıl sürdü.

FARKLI KIYAFETLERLE SAVAŞ SUÇLARI...

Kürdistan’ın neresinde iç savaş, nerede yıkım, katliam ya da ihanet varsa Türk devletinin de orada olması artık şaşırtmıyor. Temel’in neden “peşmerge” kıyafetli olduğuna Türk devleti tarafından belki hiç bir zaman doğru bir açıklama getirilmeyecek, ancak bu devletin suç geçmişi hangi kıyafetle olursa olsun “suç” işlendiğini gösteriyor. Bir çok davada kendi askerleri de bunu itiraf etti. Kuzey Kürdistan’da gerilla kıyafetiyle ya da sivil kıyafetlerle suçlar işlendi. JİTEM davaları bu itiraflarla dolu. Eylül 2017’de Kızıltepe JİTEM Davası’nda ifadeleri okunan tanık Bedran Akdağ, JİTEM’in işlediği cinayetleri PKK’ye yıktığını anlatıyordu. Bedran, “Hatta PKK gerillalarının giydiği kıyafetleri giyip cinayet işleyen askeri personeller gördüm” diyordu. Kürtler ise bunu onlarca yıl sık sık gördü, tanık oldu, kurbanı oldu.

NE ZAMAN İŞLEDİKLERİ SUÇLARLA GÜNDEME GELECEKLER?

Belki bugünlerde bu kıyafetlere artık fazla ihtiyaç duyulmuyor, zira katliam ve infazlar açıktan yapılıyor. Talimatlar en üstten, herkesin duyabileceği şekilde veriliyor. İşgal, ‘övünerek’ geliyor, katliamlar milliyetçi ve dini söylemlerle kışkırtılıyor. Cizre’den Efrîn’e uzanan vahşet, katliam zihniyetini en açık haliyle gözler önüne seriyor.

Erdoğan’ı alkışladığı için gündeme gelen ve terfi alan Temel ve benzerlerinin ne zaman işledikleri suçlarla gündeme geleceği henüz bilinmiyor. Ancak “peşmerge” kıyafeti, Kürtler için çok şey anlatıyor, çok şeyi hatırlatıyor.