Pir: Kendi adayımızı çıkaracağız

HDP Amed Milletvekili Ziya Pir, tüm engellemeler ve baskılara rağmen Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine hazır olduklarını söyledi. Pir, birinci turda kendi adaylarını çıkaracaklarını kaydetti.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta içerisinde yaptığı bir açıklama ile genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tarihini bir buçuk yıl öne aldı. Kasım 2019’da öngörülen seçimler için yeni tarih 24 Haziran olarak belirlendi. Erdoğan ve ittifakı MHP’nin bu manevrasına yönelik sert eleştirilerle birlikte, seçim çalışmaları start aldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Ziya Pir, seçim kararının hangi koşullarda alındığı ve HDP’nin tutumu konusunda ANF’ye konuştu.

MHP ve AKP’nin 7 Haziran 2015 genel seçimlerinden bu yana bir koalisyon kurduklarını hatırlatan Pir, söz konusu bu koalisyonun uzun sürmesi durumunda çatlak seslere gebe olacağına dikkat çekti.

ÇATLAMAK ÜZERE OLAN FAŞİST KOALİSYON

AKP ve MHP ittifakının, iktidarın beklediği gibi bir oy artışı sağlamadığına işaret eden Pir, içeride çatlak seslerin olduğunu belirtti. Pir, şunları kaydetti: “AKP’li milletvekilleri MHP ile kurulan ittifaka rağmen oylarında bir artış olmadığını söylüyorlar. Dolayısıyla bu ittifakın bir anlamının olmadığını anlatıyorlar. Bu da ittifakın bir çatlaklığa doğru gittiği gösteriyor bizlere. Bunun önünü almak için de koalisyonun küçük ortağı Devlet Bahçeli erken seçimin yapılması için bir çıkış yaptı. Kaldı ki bu ittifakın oyları gün geçtikçe erimeye başlamıştı. Bir buçuk yıl daha bunu böyle götüremezlerdi. O zamana kadar muhtemelen oy oranı yüzde 40’ların bile altına düşebilirdi. Bunların yanı sıra Türkiye şu anda ekonomik krize doğru hızlı bir şekilde ilerliyor. Ekonomik göstergelere baktığımızda bu yılın sonuna kadar mevcut hükümet Türkiye’yi yönetemeyecekti.”

‘YÖNETEMEDİKLERİ İÇİN SEÇİME GİDİYORLAR’

MHP-AKP koalisyonun neredeyse iki yıldır ülkeyi OHAL ile yönettiğini hatırlatan Pir, şunları ekledi: “Ülkeyi yönetemedikleri için kendi oyları daha fazla düşmeden bir umut tekrar iktidar olabilme düşüncesiyle erken seçime gitme kararı aldılar. Yapılan açıklamalara baktığımız da bu karar öyle yeni alınmış bir karar değil. Mesela AKP Sözcüsü Mahir Ünal ‘Bizim seçim şarkımız bile hazır’ dedi. Bu söylem, birkaç aydır erken seçim çalışmalarına başladıklarını gösteriyor. AKP kendi tükürdüğünü yalamamak için Devlet Bahçeli’ye bunu söylettiler. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi Türkiye’de seçim kararını meclisin alması gerekirken, cumhurbaşkanı erken seçim tarihini bildirirken meclise sorma ya da önerme zahmetinde bile bulunmayarak emrivaki bir şekilde açıkladı. Bu durum da Türkiye’deki demokrasi ayıplarından biridir.”

‘HDP OLARAK SEÇİMLERE HAZIRIZ’

Sıkıyönetim koşullarında HDP’nin çalışmalarının engelleneceğini kaydeden Pir, buna rağmen seçimlere hazır olduklarını ifade etti. Pir şöyle konuştu:

“Önümüzde seçim çalışmaları için iki aylık bir süreç var. Bu sıkıyönetim koşullarında HDP başta olmak üzere muhalif partiler nasıl çalışma yürütecekler biz merak ediyoruz. Cumhurbaşkanı ‘AKP-MHP ittifakından kopan Kürt oylarına göz yumamayız’ diyor. Bizi hiçbir şekilde çalıştırmak istemiyorlar. Seçim çalışmalarımıza engel olacaklar. Muhtemelen 1 Kasım seçim çalışmalarından daha kötü şartlarda çalışma yürütmek durumunda kalacağız. Ama olsun, biz HDP olarak seçimlere her zaman hazırız. Kürdistan’ın milletvekilleri olarak hep halkımızın içindeyiz. Hep alanlarda, ev ve esnaf ziyaretlerindeyiz. Bizim çalışmalarımız zaten var. Seçimlere iki ay kalmış olan bu zaman diliminde var olan çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırarak 7 Haziran’daki oy oranlarının üstüne çıkmaya çalışacağız. Öyle inanıyorum ki MHP-AKP faşist ittifakına hiçbir onurlu Kürt oy vermeyecektir.”

BİR MÜHÜRLÜK CANI VAR

AKP’nin Efrîn’deki işgal ile milliyetçi oyları toplayabileceğini düşündüğünü söyleyen Pir, sonucun istedikleri oranda olmadığını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu: “Efrîn’de herhangi bir başarı yoktu. Küçük bir kasabayı işgal edip orada hırsızlık yaptılar. ÖSO katillerini oraya soktular. Tüm bunlar artık bizim açıklamalarımız veya gösterdiğimiz tepkilerden bağımsız olarak Türkiye halklarının oradaki gerçekleri gördükleri anlamına geliyor ki istedikleri gibi bir seçim yatırımı olmadı. Efrîn’de başaramayınca, vazgeçti ve apar topar erken seçime odaklandı. Ama AKP’nin gidişinin ekonomik bunalımla ilgili olacağı kadar Kürtlerin mücadeleleriyle de ilgili vardır. Kürtlerin mücadelelerini es geçmemek lazım. Onların kaderi bizim elimizde. Selahattin Başkan’ın da dediği gibi ‘Bir mühürlük canı var’. O bir mühürle, biz onun siyasi canına son vereceğiz.”

İTTİFAK TARTIŞMALARI

Seçim ittifakları tartışmalarına da değinen HDP Amed Milletvekili Ziya Pir, şu sözlerle tamamladı: “Her şeyden önce seçimleri ikiye ayırmak lazım. Aynı gün de olsa bile bir cumhurbaşkanlığı bir de milletvekilleri seçimi var. HDP’nin milletvekili seçiminde herhangi bir ittifaka ihtiyacımız yok. Baraj sorunu olanlar düşünsün. Biz zaten sivil toplum örgütleri ve diğer demokrasi güçlerinden bir araya gelen ittifaklar partisiyiz. Başka bir parti ile ittifak yapma sorunumuz yok. İttifakları MHP gibi baraj sorunu olan partiler yapar. AKP’de yüzde 50’yi bulamayacağı için ittifaka ihtiyacı var. Cumhurbaşkanlığı seçimi için ise biz kendi adayımızı birinci turda öyle görünüyor ki çıkaracağız. Önümüzdeki hafta içinde de adayımızı belirlemiş olacağız.”