Polise taş attığı için tutuklanan Ulaş, 105 gündür açlık grevinde

12 yaşındayken polise taş attığı için tutuklanan Zeki Ulaş, 105 gündür açlık grevi eylemini sürdürüyor. Ulaş, annesi ile yaptığı son görüşmede, "Sizin alanlarda bizler için verdiğiniz mücadele bizleri zafere götürecek” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı cezaevlerinde açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri devam ediyor. Eyleme dahil olanlardan bir de 12 yaşında iken polise taş attığı için tutuklanan, 21 yaşındaki Zeki Ulaş.

Siirt’in Okçular köyünden 30 yıl önce devlet baskıları ve işkencelerinden dolayı kaçmak zorunda kalan Ulaş, ailesi ile soluğu Adana’da aldı. Her zaman memleket hasreti yaşadıklarını ifade eden Ulaş Ailesi, bugün hâlâ bir gün evlerine dönecekleri günün hayalinde olduklarını söylüyor. 8 çocuklu bir ailenin 4’üncü çocuğu olarak dünyaya geliyor, Zeki Ulaş.

Liseyi terk eden Ulaş, herkes ile uyumlu bir karakter taşıyordu. Çok fazla sinirlenmeyen, ama sinirlendiği o nadir anlarda da uzun süre etkisini hissettiren biri. Onun için dünya bir yana, annesi bir yana.

Küçük yaşta babası ile memlekete bir düğüne giden Ulaş’ın içine memleket hasreti düşmüştü artık. Sürekli annesine köyünü anlatmasını istedi. En büyük hayalinin ise düşman tarafından yakılıp yıkılan köylerinde bir ev yapmak olduğunu söyledi.

'BİZDEN TEK İSTEKLERİ DİRENMEMİZ'

Okulu bıraktıktan sonra bir iki yerde günlük olarak çalışsa da daha çok vaktini gençlik çalışmalarına ayırdı. Katıldığı bir eylemde çekilen fotoğrafı yüzünden arama kararı çıkartılan Ulaş’ın, tutuklandığı akşamın sabahında annesi en sevdiği yemek olan mumbar ve içli köfte yapmıştı. Annesi bunu anlatırken gözlerinden yaşlar süzülerek, “Bari yiyip öyle gitseydi” diyor.

12 yaşında polise taş attığı gerekçesi ile hakkında dava açılan Ulaş, 1 sene 3 ay hapis cezası aldı. Osmaniye Cezaevinde iken mahkemeye çıkmadığı için de ekstra 1 yıl 8 ay ceza alan Ulaş, 105 gündür açlık grevinde. Oğlunun durumundan oldukça endişelenen anne Hamidiye Ulaş, “Onlar içeride bizden daha iyi direniyorlar. Durumları iyi değil ama ona rağmen gayet dirayetliler ve moralleri yerinde. Bizden çok daha iyiler, çok kilo vermişler. Arkadaşların durumunun ağır olduğunu söylüyor oğlum. Bir arkadaşının 34 kiloya düştüğünü söyledi. Bizden tek istekleri ise direnmemiz” dedi.

Anne Ulaş, geçtiğimiz hafta oğlunun görüşüne gitti ve görüşmesine dair şunları aktardı: "Oğlum dışarıdaki sessizliğe sitem ediyor. ‘Neden sesimiz bu kadar zayıf duyuluyor dışarıdan. Bizim tek umudumuz sizsiniz. Sizin alanlarda bizler için verdiğiniz mücadele bizleri zafere götürecek’ dedi."