Qamişlolular: Öcalan'la buluşana kadar eylemlerimiz sürecek

Qamişlolular, “Önderlik özgürleşene kadar her şekilde eylemde olacağız” mesajını verdiler.

Rojava halkları, HDP Hakkari Milletvekili, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için 29 gündür sürdürdüğü açlık grevine destek amacıyla dönüşümlü açlık grevi eylemleri organize etti.

Eylemlerin startı Qamişlo’da verildi. Qamışlo Kantonu PYD ve Kongreya Star Kurumları öncülüğünde “Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Önder Apo ile özgür yaşayalım” şiarıyla çadır eylemi düzenliyor. Dün 70 kişiyle başlayan açlık grevine bugün 75 kişi daha katıldı. Bu gece sona erecek olan açlık grevine Rojava’nın Çilaxa ve Til Koçer alanlarında devam edilecek.

Eyleme öncülük edenler ANF’ye konuştu...

‘ÖNDERLİĞİN DÜŞÜNCELERİNİ BİZDEN KOPARMAK İSTİYORLAR'

Eylemin öncülerinden Kongreya Star Qamişlo Kantonu Sözcüsü Ayhan Murad, "Önderlik 3 yıldır da tecrit içinde tecritte tutulmakta. Hiçbir hakkını kullanmasına izin verilmiyor. İmralı sistemi hukuksuzluk üzerine kurulmuştur. Önderliğimizin düşünceleri ve projeleriyle bugünlere geldik. Şimdi Ortadoğu halkları ve kadınları için böyle bir tarihi süreçte Önderliğimizin düşünceleri bizlerden yalıtılmaya çalışılıyor" dedi.

Murad, şunları da belirtti:

"Aslında bu tecrit sadece Önderlik değil, hepimize dönük. Çünkü bizler Önderliğin fikir, felsefe ve öğrettikleriyle bugünlere geldik. Hem kadınlar hem de Kürtler olarak kendimizi tanıdık, mücadele ettikçe kimliğimizi önce kendimize ifade ettik, kendimizi sevmeye başladık. Bunu başaran Önderliktir ve bu başarı henüz tamamlanmasa da muazzam bir başarıdır. O yüzden Önderlikle gönül bağımız, düşünce bağımız apayrıdır."

'LEYLA GÜVEN'İN ONURLU EYLEMİNİ SELAMLIYORUZ'

Leyla Güven’in onurlu eylemini selamladıklarını belirten Murad, “Değerli vekilimiz Leyla Güven öncümüzdür. Süreci derinden okumuş ve tarihsel bir sorumluluk üstlenerek eylemine başlamıştır. Bizler de onun tecride karşı daha güçlü mücadele yürütmek gerektiği mesajına uygun hareket edeceğiz. Kuzey, Güney, Rojava Kürdistan’da, yine yurt dışında halk ve kadınlar olarak üzerimize düşen sorumluluğu daha güçlü yerine getireceğiz. Bugün her yerde açlık grevleri yayılıyor. Biz de Kongra-Star olarak bu noktada planlamamızı çıkardık" şeklinde konuştu.

'ÖNDERLİKLE BULUŞANA KADAR...'

"Rojava halkları olarak tek yumruk bütün saldırılara direniyoruz" vurgusunda bulunan Murad, şöyle dedi: "Bugün sadece Kürtler ve Kürt kadınları değil, Rojava’daki tüm halklar Önderliği kendi önderi olarak benimsiyor. Bunca yıldır Suriye’de savaş olmasına rağmen Rojava’yı böyle güven içinde yaşatanın Önderliğin projeleri olduğunu biliyor. Sadece açlık grevi değil, tecride karşı her şekilde mücadele edeceğiz. Önder Apo’nun felsefesiyle dünya kadınlarına örnek olacak ve Önderlikle buluşuncaya kadar durmayacağız."

PYD Şarki Mahallesi Sözcüsü Feyruşe Remedan, Öcalan’ın fikir ve felsefesiyle kirli sisteme en doğru cevap olduğunu, bu nedenle tecritte tutulduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Leyla Güven’in başlatmış olduğu açlık grevine destek sunmak amaçlı biz de 2 gündür çadır açtık ve açlık grevindeyiz. Bizler bütün Qamişlo halkı ve kurumları olarak desteklerimizi sunuyor ve eylemini saygıyla selamlıyoruz. Önder Apo’nun özgürlüğünü amaçladığımızı ve bu eylemlere bütün halklarımızın katılması çağrısını tekrarlıyoruz. Önderimiz bizim onurumuzdur ve onun için değil günler, yıllarca da eylemsellikler yapsak hakkını ödeyemeyiz. Sayın Öcalan’ın halkının içinde özgür koşullarda yaşadığını görene kadar da her şekilde direnecek ve eylemler yapacağız."