Rojhilat: 15 Ağustos ruhu Xakurkê’de devam ediyor

Bradost bölge komutanlarından Sinor Rojhılat, 15 Ağustos ruhu kadınların duygu ve inancının birliktelik ruhu yarattığını belirterek, “Kapitalist sistemin yok ve imha politikalarına karşı varlığımızı yaşattırıp bu varlığı devam ettireceğiz” diye konuştu.

15 Ağustos atılımının yıldönümüne ilişkin konuşanBradost bölge komutanlarından Sinor Rojhılat, Kürdistan'da yürütülen mücadelenin 15 Ağustos ruhu ile yürütüldüğünü söyledi.

Bradost bölge komutanlarından Sinur Rojhilat, “Tarihten günümüze kadar yaşanan direnişler zincirleme olarak geldi ve 15 Ağustos ruhu ile şekil aldı. 15 Ağustos Kürt kadınlarına ve gençlerine bir mirastır. Bu mirasla anlamlı bir yaşam, özgürlük ve demokrasiyi yaratmak için bu mücadele gelişti. Heval Mazlum’un anlamlı zindan direnişi bu mücadelenin en iyi ifadesidir. Kürt halkı üzerinde yürütülen imha, inkar ve yok etme politikalarıyla, Kürt halkı da özgür yaşamak için, tüm özgür iradesiyle, kimliğiyle mücadele yürütmüştür. Kürt halkı 15 Ağustos ruhu ile varlığını tanıdı. Bu ruhla kültür, kimlik ve dil sahibi oldu. Bu ruh topraklarımızda dilimizin, kültürümüzle varlığımızın ifadesidir. Düşman bu gerçekliği hiçbir zaman hazmedemedi. Kapitalist sistem lavihatan gibi tüm varlığı, değerleri, inanç, iradeyi yutmak istedi. Bu gerçekliklere karşı bir direniş sergilendi” dedi.

‘AĞUSTOS RUHU KÜRT KADINLARININ DUYGU VE İNANCININ BİRLİKTELİK RUHUDUR’

Kürt kadınlarının kendisini tanıdığını ve bu ruhla mücadelesini devam ettirdiğini dile getiren Rojhılat şöyle konuştu: “15 Ağustos ruhu Kürt kadınlarının duygu ve inancının birliktelik ruhudur. Kapitalist sistem kendi ideoloji ile Kürt kadınlarını yaşattıracağını, varlığını ruhsuzlaştırmak, duygusuzlaştırmak, düşüncesizleştirmektedir. Kapitalist sistem Kürt kadının ve toplumunun, ‘varsan benim dediğim gibi yaşamalısın’ diyor. 15 Ağustos ruhu bu tür tüm imha ve inkar politikalarını boşa çıkardı. 15 Ağustos ayaklanmaları alevlendirdi, mücadeleyi anlamlandırdı. Kürt kadınlarının, Kürt halkının ve ezilen halkların birlikteliğini sağladı. Özgürlük çığlığını yükselti. 15 Ağustos ruhu ile bu mücadele anlamlandı, toplumsal varlığı oluşturdu. Özgür yaşayabilmek için ideolojik bir çerçeve ile bu ruhu tekrar canlandırdı. 15 Ağustos Kapitalist modernitenin gelişimini engelledi. Emperyalist güçlere karşı bir engeldi. Bakur’da ayaklanmayı, inanç, isyan, duygu ve kendi kimliğine karşı yaşamayı sağladı. Tarihten günümüze kadar gelen bu ruhla yaşamış ve bu ruhu kendi komşularına kadar yansıtmıştır. Kürt kadınları olarak en büyük misyon ve rolümüz bu mirasa sahip çıkmaktır. Kürt kadınları tarihten günümüze kadar toplumu ve kendi varlığını yarattı. Yaşamı, insanları ve özgürlüğü yaratıp bunları bir araya getirdi. Biz de hem Kürt, hem de YJA Star gerillaları olarak bu ruhu daha da anlamlandırıp, güçlendirip devrimci ölçüler yaratacağız. Dünyanın üçüncü gücü olarak kendini adlandıran faşist AKP iktidarı, Kürdistan ve Kürt halkı üzerine her türlü zorluk, imha ve inkarı yürütüyor. Kürt kadınlarının tarihten, heval Bêritan, heval Viyan ve heval Zilan’dan aldığı güç ve inançla hiçbir zaman geri adım atmadı.”

‘HPG VE YJA STAR GÜÇLERİ, 1984 YILININ RUHU İLE SAVAŞIYOR’

15 Ağustos mücadele ruhunun Başur Kürdistan’da da devam ettiğini ve her zaman bu ruhu yaşadıklarına dikkat çeken Rojhilat, “Faşist AKP hükümetinin Başur topraklarını işgal etmesi ve devam eden operasyonlarla Kürt halkının topraklarını, kazanımlarını tamamen yok etmek istiyor. Bununla beraber HPG ve YJA Star güçleri AKP’nin tüm gelişmiş tekniğine karşı hiçbir zaman geri adım atmadı. Bu direniş ruhu ile Xakurkê’de HPG ve YJA Star gerillaları olarak yaşıyoruz ve yaşatacağız da. Mücadelemiz her zaman devam etti ve tüm saldırılara rağmen de devam edecektir. Xakurkê alanında HPG ve YJA Star güçleri 1984 yılının ruhu ile savaşıyor, kendi varlığımızı oluşturuyor ve bunun mücadelesini veriyoruz” diye konuştu.

‘YJA STAR GERİLLALARININ MÜCADELESİ TÜM KADINLARA MİRASTIR’

“2018 yılında da Komutan Beritan’ın, özgürlük kurtuluş manifestosu şehit Zilan’ın, Özgürlük ruhu şehit Nuda’nın, tasfiyeciliğe engel olan şehit Viyan’ın ruhu ile 15 Ağustos 1984 yılının mücadele ruhunu yaşıyoruz. Bu ruhu anlamlandıracağız. İmralı’daki Kürt halkı ve kadınlar üzerindeki çemberi yıkıp özgürleştirme ruhu ile yaşıyor ve bunun mücadelesi içinde varlığımızı daha da anlamlılaştıracağız” diyen Rojhilat, şöyle devam etti: “15 Ağustos kendi kimliğine, ulusuna sahip çıkıp, birlik oluşturup, özgür ve demokratik bir yaşam kurma ruhu ile devam ediyor. Özgürlüğü seven ve emekçi olan bir canlı ancak bu ruhla yaşayabilir. Kürt halkı da böyle bir halk. Kendi varlığına, toprağına bağlı ve kendisine saygı duyan bir halktır. YJA Star güçleri olarak kendimizi daha da sorumlu görüp kendi gücümüzü daha da anlamlaştırıp toplumsallaştırıyoruz. Gücümüz evrenselleşsin, toplumsallaşsın. Gücümüz tüm Kürt kadınlarını özgürlük arayışına çekecektir. Tüm Kürt kadınları kendi tarihsel mirasına sahip çıksın ve bugüne bu gücünü taşısın.”