Sancar: Bu gidişatı ancak halklar bir araya gelirse durdururuz

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Eğer halklar bir araya gelirse bu karanlık gidişi durdururuz" dedi. İşgal saldırılarına dikkat çeken Sancar, herkesi savaşa karşı çıkmaya çağırdı, sessiz kalan muhalefete tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Çerkes soykırımına değinen Sancar, “Bugün insanlık tarihindeki en büyük trajedilerden birinin yıldönümüdür. Çerkeslerin uğradığı bu zulmün 158'inci yıl dönümünde bir kez daha o sürgün ve soykırımda hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum, Çerkes halkının acısını, yasını yürekten paylaşıyorum. Çerkes halkının taleplerini konusunda kendileriyle birlikteyiz. Çerkes halkının dili, asimilasyonun ortadan kaldırılmasından hak ve özgürlük temelli güvencelere kadar demokratik tüm haklarına yönelik taleplerini sahipleniyoruz ve yanlarındayız” dedi.
 
'SAVAŞ YENİ FELAKETLER GETİRECEK'
 
Dünyanın salgın sonrası yeni felaketlere gebe olduğunu belirten Sancar, “Bunun en büyük alanı savaş, silahlanma yarışı yeniden karanlık dönemlere dönüş tehlikesidir. Pandemi ilan edilir edilmez Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi küresel ateşkes çağrısı yapmıştı. Ne yazık ki bu çağrı yeterli karşılık bulmadı. Tanık olduğumuz bu son aylarda BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri dahil olmak üzere neredeyse bütün dünya çatışmaları engellemek yerine adeta bir silahlanma ve çatışma yarışına girmiş durumda. Rusya'nın işgal politikaları ortada, Ukrayna'ya yönelik savaş politikaları ortada, bir yanıyla dünyayı bu karanlık ortama sürükleyen ateşin kıvılcımlarını görüyoruz. Öte yandan NATO’nun genişlemeden ısrarı silahlanma yarışındaki kararları bu tabloyu iyice karartmaktadır” diye konuştu.
 
Ukrayna’da yaşananların insanlık trajedisi olduğunu, savaş ve işgal politikalarını kabul etmediklerinin altını çizen Sancar, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Bu bağlamda İsveç ve Finlandiya halklarının kaygılarını anlıyoruz verecekleri karara saygı duyuyoruz. Fakat HDP olarak biliyoruz ki; askeri rekabet ve silahlanma yarışının, genişlemeci politikalarının dünya halkları için büyük tehditler doğuracağı ortada. Bu tehditler aynı zamanda iki önemli alanda ciddi tahribatlar da yaratacaktır. Bunlardan ilki insani güvenliktir. Bugün devletlerin çok büyük bir kısmı ulusal veya milli askeri güvenlik ile o kadar yoğunlaşmış durumdalar ki BM’nin ‘insani güvenlik’ olarak tanımladığı hedeflerden ve ilkelerden hızla uzaklaşmaktadırlar. BM’e göre insani güvenlik korkudan, muhtaç olmaktan azade olma ve haysiyetli yaşam hakkıdır. Sadece Ukrayna halkı değil sadece savaşların doğrudan doğruya yaşandığı bölgeler değil dünyanın neredeyse tamamı insani güvenlik hakkından mahrum olacak duruma gelmiştir. Buna Rusya da Avrupa da Afrika da Ortadoğu da dahildir.
 
Bu politikaların yaratacağı yoksulluk ve yokluklar, acılar ve yaralar küresel bir nitelik kazanacaktır. Bizler diyoruz bu küresel silahlanma politikası ve çatışmacı anlayış ve yarış sadece ölümleri değil sivillerin sağlıklı gıdaya erişemediği, kişisel ve kolektif güvenliklerinin sağlanamadığı, politik haklarının olağan düzeyde tehdit altında olduğu, iklim krizinin de derinleştiği bir döneme kapı aralamaktadır. Dünya haklarının mahrum kalmakla karşı karşıya kaldığı ikinci durum demokratik istikrardır. İstikrar kelimesi devlet yöneticilerinin ağzından düşmüyor, bununla kastettikleri siyasi istikrar kendi iktidarlarının yönetimlerinin ve düzenlerinin istikrarıdır. Oysa biz bütün dünya için istikrarı demokrasi temelinde anlıyoruz ve savunuyoruz. İstikrar arıyorsak başvuracağımız ölçüt demokrasinin dünyada yaygınlaşmasını sağlayacak politikalardır. Hem uluslararası hem de ulusal düzeyde temel hak ve özgürlüklerin tamamıyla yok sayılacağı, demokratik kurumların doğrudan veya dolaylı olarak tasfiye edileceği bir zemin oluşturulmaya çalışılıyor. Bugün askeri rekabet ve silahlanma yarışına baktığımızda; bu yöndeki gelişmelerin ilerlemekte olduğunu görebiliyoruz. Şu ana kadar yaşanan savaşın önüne geçilmesi için devreye girmesi gereken kurumlar iyice etkisizleşmiştir.
 
Dünyanın soğuk savaş döneminde çatışmaları önlemek için oluşturduğu, küresel bölgesel diplomasi ve demokrasi kurumları işlevlerini yerine getiremez durumuna düşmüşlerdir. Şu ana kadar savaşın önüne geçmek için devreye girmesi gereken kurumlar iyice etkisizleşmiştir. Soğuk savaş döneminde sıcak çatışmaları engellemek için oluşturulan küresel ve bölgesel diplomasi ve demokrasi kurumları işlevlerini yerine getiremez duruma düşmüştür. Bunlardan biri Avrupa Konseyi diğeri de AGİT’tir. Bizler silahlanma yarışına ve çatışmacı güvenlik politikalarına karşı diplomasi ve demokrasi temelinde işlev görecek kurumların güçlendirilmesini savunuyoruz. Eğer, bu kurumlar iyice etkinsizleşirse ortam sadece silah ve silah ticareti alanında iş gören, pazar arayan ve egemenlik, hegemonya kurma çabalarına giren aktörlere kalacaktır. Askeri kurumlar güçlendikçe ve büyüdükçe diplomasi ve demokrasi kurumları daha da zayıflayacak. Bunun dünya için, insanlık için, tüm gezegen için ne gibi sonuçlar doğuracağını görmek için basit bir matematik bilgisi yeterlidir.
 
'ACİL İHTİYAÇ DAYANIŞMADIR, DEMOKRATİK İSTİKRARDIR'
 
Askeri rekabet silahlanma yarışı, otoriter arayışlar; özgürlükleri, demokrasiyi, insanlığı ve gezegeni tehdit eden bir hızlı genişleme dinamiğine sahiptir. Türkiye bu tecrübeyi neredeyse 10 yıldır en ağır biçimiyle yaşamaktadır. Bizim ülkemizin ve yakın bölgemizin ve de dünyanın insanlığın ortak ve acil ihtiyacı barıştır, demokratik istikrardır, adalettir özgürlüklerdir, dayanışmadır. Eğer güvenlik söz konusu olacaktır insani güvenliktir. HDP bu ülkeye, bu bölgeye bu perspektifi sunmak için mücadele yürütmektedir. Varlık temeli olarak gördüğü bu ilkeleri savunmaktadır, şimdi de bütün dünyaya başta Avrupa olmak üzere aynı bakış açısının en sağlıklı yol olduğunu ilan etmektedir. Diyoruz ki silahlanma yarışı değil askeri güvenlik değil, demokratik istikrar insani güvenlik en geniş dayanışma ve hukuk özgürlük temelinde bir düzen. İhtiyacımız olan budur.
 
'HALKLAR BİR ARAYA GELİRSE SAVAŞ VE KRİZLER BİTER'

Hatırlatalım, savaştan, krizlerden beslenenler de bilsinler ki halklar ve dünya kendilerinden çok daha büyüktür. Eğer halklar bir araya gelebilirse; biraz önce saydığım ilkeler ve hedefler çerçevesinde iradelerini ve güçlerini birleştirebilirlerse bu karanlık gidişi durduracak gücü mutlaka ortaya çıkaracaklardır. HDP olarak hem Türkiye’de hem bölgede hem Avrupa’da hem de dünyada üzerimize düşen rolü oynamaya devam edeceğiz. Zaten HDP’yi sadece ülkemiz için değil samimiyetle söylüyorum dünya için özel kılan bu niteliktir. Bu ilkelerde baştan sona tutarlı davranması ve kararlı bir mücadele yürütmesidir. İktidarın bizi hedef almasının temel nedeni de budur. Gerçek alternatifin nerede olduğunu, insanlığın ve gezegenin, halkların ve doğanın çıkarlarının nerede yattığını en açık ve inandırıcı bir biçimde ortaya koyan en güçlü aktörlerin başında gelmektedir HDP. Bu gücünü hem bu ülkede hem Ortadoğu da hem de dünyada çözüm için kullanılacak önemli bir desteğe kavuşmuştur. Şimdi bu desteği büyük bir politik hedefe dönüştürme zamanıdır. Bekleyecek halimiz yok, gecikecek zamanımız yok, derhal en büyük demokrasi ve barış ittifakını hep birlikte oluşturalım.

'BU İKTİDAR KÜRT DÜŞMANIDIR'
 
Biraz önce de söyledim; iktidarın kriz güvenlikçi ve çatışma odaklı politikalarının içerideki yansımaları her gün demokrasi taleplerine yönelik saldırgan tutumlarla net bir biçimde ortaya çıkıyor. Her gün bir yasak gözaltı ceza hak ve özgürlükleri engelleme demokratik siyaseti baskılama, sığınmacılar üzerinde nefreti canlı tutma otoriter iktidarın günlük faaliyetleri olarak karşımızda duruyor. Kürtçe tiyatrolar yasaklanıyor, konser Kürtçe şarkı söyleneceği gerekçesiyle engelleniyor, iptal ediliyor. En son İstanbul Valiliği Dersim Dernekleri Federasyonu'nun 32 yıldır yaptığı pikniğe izin vermedi. Yasakçılık batağından beslenen akıldan, izandan, vicdan ve insaftan yoksun bir politik anlayışla karşı karşıyayız. Zamanında sevgili Apê Musa kaldığı öğrenci yurdunda Kürtçe ıslık çaldı diye gözaltına alınmıştı. Sonra hakaretlere maruz kalmış ve günlerce işkence görmüştü o günkü zihniyet bugün katlanarak devam ediyor. Neredeyse Kürtçe ıslık çalma bile yasaklanma ve cezalandırma sebebi haline geliyor.
 
Kürt düşmanlığı yapıyor bu iktidar dediğimizde feveran ediyorlar, daha açık ne olabilir... Evet, bu iktidar Kürt düşmanlığı yapıyor ama bu düşmanlığın bundan önceki iktidarları nereye götürdüğünü göremeyecek kadar akıl tutulması yaşıyorlar. Kürt halkı bütün bu zulüm tarihinde hep dik durmayı, direnmeyi, onurunu ve haklarını savunmayı bilmiştir bundan sonra da bu konuda en ufak bir taviz vermeyecektir tam tersine haklarını onurunu kimliğini sonuna kadar savunacak ve politikaların hepsini çökertecektir.
 
İŞGAL SALDIRILARI
 
Bu iktidar bütün bu uygulamaları hayata geçirirken yeniden ve yeniden beka söylemiyle ambalajladığı savaş siyasetine dönmektedir. Bölgesel askeri operasyonların daha da yaygınlaşacağını dün AKP Genel Başkanı duyurdu. Bütün bunların yeniden bir kanlı girdabı bu coğrafyaya ve bu ülkeye taşıyacağını mevcut kanlı girdabın ve karanlık döngünün derinleşmesine yol açacağını hepimiz görmek zorundayız. Bu iktidarın Ukrayna savaşında arabuluculuk gibi çabalarının ne kadar ikiyüzlüce bir tutum olduğunu burada da görüyoruz. Orada arabulucu, barış güvercini Ortadoğu ve ülkede savaş şahini. Bu politikalar her açıdan bu ülkenin halkların ve Ortadoğu’da halkların birlikte demokratik bir barış kurma çabalarına karşı en büyük tehdittir. Bunu görmek lazım. O nedenle savaş karşıtlığı öyle bir şiar değildir. Barış hedefi öyle kalıplaşmış tekdüze bir söylem olarak algılanmamalıdır. Savaş karşıtlığı ve barış politikası aynı zamana hayatlarımıza sahip çıkma, hayatlarımız hakkında geleceğimiz hakkında karar verme hakkının temelini oluşturmaktadır.
 
MUHALEFETE TEPKİ: TUTARLI DAVRANILMALI
 
Eğer bu konuda kararlı ve tutarlı davranmazsak hayatlarımız üzerinde tasarruf hakkımız azalacak ve bu iktidarın, onun yandaşlarının, onun politikalarından beslenen bir avuç sermayenin insafına terk edilecek. Savaşa karşı çıkmak, barışı savunmak aynı zamanda emeğimizi, ekmeğimizi, onurumuzu ve özgürlüğümüzü savunmaktır. Bu konuda gösterilecek her tereddüt bu iktidarın yıkım politikalarını güçlendirmekten başka bir işe yaramayacaktır. Her seferinde bütün kesimlere en başta siyasi muhalefete bizim dışımızda kalan muhalefet partilerine de söylüyoruz, üzgünüz ki bu alanda güçlü sistematik tutarlı bir tavır ortaya koyamıyorlar. Buradaki çekincelerin hiçbir karşılığı yoktur. Halkta esas hedefin ve isteğin onuruyla ve refah içinde özgürlüğü ile demokrasi içinde yaşamak olduğunu herkesin görmesi gerekiyor. İktidarın yarattığı algıya teslim olmak bu ülkenin geleceğini bu kirli iktidar oyunlarına terk etmek anlamına gelir. Kimse bu tuzağa düşmemelidir. HDP bu tuzağı bozacaktır. En geniş birlikteliği oluşturacaktır. Bütün demokrasi güçlerini bir araya getirecektir. Bu kapıları açıp belaları savuşturacak anahtar HDP siyasetidir.”
 
Mayıs ayında yaşanan olumsuzlar arasında 20 Mayıs tarihli dokunulmazlık kararlarının alınmasını anılmadan geçilmemesi gerekiyor. Çünkü o düzenin yerleştirilmesinde o tarih dönüm noktalarından biridir. Sonra 4 Kasım 2016 darbesinin ardından dokunulmazlıklar hemen kaldırılmış ve demokratik siyasetin tasfiye yolunda her yöntem devreye sokulmuştur. Gözaltılar, tutulmalar, kumpas davaları gırla almış başını gitmiştir. Bunların sadece HDP’ye yönelik operasyonlar olmadığını Türkiye’de demokrasiyi eşit ortak yaşam idealini ve amacını hedef aldığını hep söyledik. Her gün maalesef farklı örneklerle haklı çıktık. Keşke haklı çıkmasaydık biz direnirdik bütün bu baskılara karşı. Arkamızda yanımızda duran büyük desteğiyle gene bunlarla baş ederdik ama şimdi mesele HDP meselesi değildir derken neyi kast ettiğimizi son örneklerle herkesin daha iyi anlaması gerekiyor. Onun için gözlerimizi yeniden bu kumpas davalarına mesela Kobanê kumpas davasına çevirelim. Orada pişirilen düzen Türkiye’ye giydirilmek istenen demir kafesin çok canlı ve çarpıcı bir provasıdır. HDP değildir mesele. Bu ülkede faşizmi yerleştirme meselesidir.
 
'KİMSE TESLİM OLMAMALI!'
 
Bu ülkede birlikte demokratik bir düzende eşit yurttaşlar olarak yaşama hedefine yönelik bir kumpas söz konudur. Eğer bunu hep birlikte boşa çıkarmazsak sorumluluk maalesef büyük olacak olumsuzluklar ve sonuçlar da üzgünüz ki hepimizi daha fazla meşgul edecektir. Ama tabloya buradan bakmak karamsarlık yaratabilir. Ama kimse öyle düşünmesin. Bütün bu baskılara ve 6 yıldır yürütülen her türlü operasyona rağmen HDP fikriyatıyla halkın desteğiyle, mücadele kararlılığıyla ve inancıyla dimdik ayaktadır, büyümektedir, büyüyecektir. Biz kimsenin iktidarın yaydığı korku siyasetine teslim olmamasını gerektiğini tekrar tekrar vurgulayalım hayır.
 
Korku siyasetine ve korku atmosferine değil sokaklarda fabrikalarda tarlalarda yükselen halkın içinden yükselen cesaretin sesine çevirelim gözümüzü, verelim kulağımızı. Toplumun her kesiminden itirazlar yükseliyor yasak ve engellemelere rağmen her gün sokakta dile getirilen demokratik talepler, demokratik örgütlenmeler en büyük umudumuzdur. Korku ikliminin hiç kimseye hiç bir faydası olmayacak, karamsarlığa yılgınlığa sürüklenmenin kimse için kurtarıcı bir yanı olmayacak. Sesler yükseliyor, sesler güçleniyor, büyüyor. Bu sesler eşit onurlu yaşam sesidir, bu ses demokratik bir gelecek özlemidir. Bu ses bu ülkede büyük barışı kurma hasretinin sesidir. Bütün bunları birleştirdiğimizde bu girdabı durdururuz. Bu gidişatı engelleriz, bu ülkenin bütün halklarının hak ettiği o onurlu yaşam şeklini mutlaka ama mutlaka kurarız.      
 
İktidarın politikalarının her alanda yıkım yarattığını söylüyoruz. Gıda krizi kapımızda, bütün dünyada konuşulan bir mesele Türkiye’de somut olarak yaşanan bir gerçeklik. Bizler toprak ağaç ve doğa diyoruz, iktidar beton ve rant diyor. Bu anlayış Türkiye’yi gıda krizinin tam merkezine yerleştirmektedir. Betona aşık bir iktidar ekilebilir arazilerin büyük bir kısmını imara açtı betona boğdu. Son 10 yılda çiftçilerin ekim yapmaktan vazgeçtiği alan 4.2 milyon hektara ulaştı. Bu iktidar halkı borçlandırarak yönetmek istiyor, bu onların politikası. En çok çiftçiler borç cehenneminde yaşıyor. Çiftçilerin bankalara, tarım kredi kooperatiflerine ve özel sektöre toplam borcu 255 milyar TL tutarındadır. Türkiye’de her yıl çiftçiler tarımsal üretimden çekiliyor. 2008 yılında çiftçilik yapan her iki kişiden biri bugün artık üretimde yoktur. Çünkü maliyetler artıyor, hem de öyle bir artıyor ki çiftçilik yapmak kendini sefalete ve açlığa mahkum etmekle eş anlama geliyor. TÜİK bile çiftçinin maliyet artışını saklayamıyor, TÜİK’in verilerine göre tarımsal üretimde enflasyon yüzde 80. Şimdi geriye ne kalıyor? Ekilemeyen tarım alanları, üretemeyen çiftçi merkezine doğru sürüklendiğimiz gıda krizi.
 
EKONOMİK ÇÖKÜŞ
 
Bizim acil olarak alınması gereken önlemler paketimiz var. Sadece 3 tanesini sizlere sunacağım, kamuoyuyla paylaşacağım. Derhal yapılması gerekenler. Çiftçinin üretim maliyetlerini düşürmek için mazot ve gübre başta olmak üzere her türlü üretim girdisindeki vergi yükü derhal kaldırılmalıdır. Çiftçilerin bankalara olan borçları derhal sıfırlanmalıdır. Tarım alanlarında yapılaşmaya son verecek yasal ve gerekirse Anayasal düzenlemeler hemen gündeme alınmalıdır.
 
İktidar soracak kaynak nerede diye. Basit bir örnekle anlatabilir. Çiftçilerin toplam 255 milyar lira banka borçlarını silmek için yapılması gereken çok basit bir iş var, 2022 yılı bütçesinden sermaye ayrılan vergi affı ve istisnalarını kaldırın. Sermayeye getirilen vergi affı ve istisnaları kaldırdığınızda derhal 255 milyar TL çiftçi borcunu silersiniz karşılarsınız. Ama biz biliyoruz ki bu iktidar esas olarak sermayeyi kollama ve pekiştirme güçlendirme semirtme politikalarını uygulamaktadır. Bankalar kar üstüne kar ediyor büyük şirketler cirolarını ikiye katlıyor ama emekçiler açlık sınırının altında yaşamaya şantiyelerde ölüme sevk edilmeye devam ediyor. Bu böyle gitmez bu ülkeyi ölüme açlığa sefalete, bu ülkenin halklarını böyle bir yaşama mahkum eden anlayışı mutlaka değiştirmek zorundayız. Değiştirecek gücümüz var. Tekrar söylüyorum, değiştirecek gücümüz var yeter ki bir araya gelmeyi başarabilelim. O büyük emek, demokrasi, barış ittifakını inşa edelim. Bugüne kadar aldığımız yol da umut veriyor. Bu yolda şaşmadan ilerlemeye devam edelim.
 
Enflasyon fırlıyor, bugün kurlara bakanlarımız vardır, kurlar yükseliyor. Enflasyon fırladıkça kurlar yükseldikçe iktidar savaş söylemine sarılıyor. Enflasyonun ve kurların tırmanmasıyla savaş politikalar arasında doğru orantılı bir ilişki var. Şimdi enflasyonu konuşmasın, yoksullaşmayı açlığı tartışmasın diye yeniden Kuzey ve Doğu Suriye'ye operasyon hazırlıkları ilan ediliyorlar. Herkes yeniden savaşı konuşsun istiyorlar ama inanıyorum ki Türkiye halklarının büyük bir çoğunluğu bu manevraları, bu ucuz oyunları açıkça görmektedir. Kimsenin bu oyunlara prim vermemesi gerekiyor. Halkların bu konuda yeterince duyarlı olduklarına inanıyoruz. Partilerin de, bütün partilerin, bizim dışımızdaki muhalefet partilerinin de iktidarın bu oyunlarına değil halkların gerçek sesine toplumun vicdanındaki duygulara kulak vermesi gerekiyor. Böyle olursa yeniden devreye sokmak istedikleri bu oyunu kolayca bozabiliriz.
 
Bu kadar olumsuzluk varken bu espri kaba kaçabilir; farkındayım ama hani öyle şeyler yapıyorlar bunları fıkra olarak anlatmadan başka türlü anlatmak da o kadar zor. Dün açıklanan müjde hani uzaya bir Türk vatandaşı görmeye çalışıyorlar. Ne diyelim büyük müjde, tabii Türkiye halkları acayip heyecanlandılar değil mi? 85 milyonun sabırsızlıkla beklediği müjdeyi açıkladılar. Memleketin sorunlarına buldukları çözüm halkı kandırabileceklerine inandıkları yöntem bu. Bu kadar çaresiz aciz ve zavallı durumdalar. Biz diyoruz ki aslında bu uzay programı fena bir program değil, bunu değerlendirebiliriz. Mesela o şartlara uyan vatandaşı bulmasınlar, biz aracı olalım, gücümüzü kullanalım, lobi yapalım, bu iktidarı toptan bir araca bindirelim tek yön bilet alalım gitsinler. Ama orada da uzaylıların suçu ne diye sorasım geliyor! Yani uzayda yaşayanların suçu ne. Es kaza uzayda Kürtler varsa durum ne olacak! Bu ağır sorunlar karşısında bu laubaliliktir. Bu Türkiye halklarının aklıyla, vicdanıyla alay etmektir.

Bizim esas meselemiz gençlerin bu ülkede bu topraklara ve geleceğe sahip çıkmaktır. Türkiye’nin umudunu ve geleceğini çalan ve utanmadan kılıfına uydurmaya çalışan bu iktidara karşı gençlere sözümüz var, bu topraklar sizindir. Bu topraklar her şeyi ile sizindir, bu ülkenin geleceği sizin ellerinizdedir. Değişim fikrinize, yenilik anlayışınıza biat etmeyen, itiraz eden, tartışan sorgulayan, duruşunuza hepimizin çok ihtiyacı var. Mücadele ve cesarette öncülük etmenize ihtiyacımız var. Bugün şartlar ağır olabilir ama yılmayın ve bu ülkeden gitmenin yollarını aramayın demek zorundayım. İstatistikler vahim. Gençlerin yüzde 73’ü imkanı olsa başka bir ülkede yaşamak istediğini söylüyor. 12 milyon bu topraklarını istemediğini beyan ediyor. Gençlerin yüzde 63’ü Türkiye’nin geleceğini iyi görmediklerini söylüyorlar. Bunların yüzde 35’i tamamen umutsuz olduklarını belirtiyorlar. Gençlerin bu duygu dünyasına hapsetmeye çalışan iktidara karşı ülkeyi terk etme fikri çıkar yol değil. Herkesin kendi yaşamını kurma hakkı ve şekli konusunda karar verme hakkı var ve saygımızda var. Ama bu iktidar kalıcı değil. Bütün toplum kesimleriyle birlikte aydınlık bir gelecek yürütmek için durmadan mücadele eden milyonlar var. Bu milyonların en çok ihtiyaç duyduğu toplum kesimi gençlerdir. Biz gençlerle değiştireceğiz. Genlerle biz değişeceğiz ve bu ülkeye mutlaka aydınlık günleri getireceğiz. Genç değişim sizlerin elindedir, sizler olmadan bu değişim zordur. O nedenle sözün de kararın da sahibi sizler olacağı, bu topraklarda onurlu yaşamak konusunda karar vereceği günler yakındır. Bu sizlere sözümüz olsun, birbirimize karşı bağlılığımızın temeli olsun.

BÜYÜK KONFERANS
 
6-7 Haziran tarihinde yapacağımız Büyük Konferans öncesi bölge konferanslarımızı tamamladık. Kadın konferansımız gerçekleşti. Büyük coşku ve heyecanla konferans gerçekleştiren kadın yoldaşlarımızın hepsine buradan selamlarımızı, minnet ve sorumlulukla borcumuzun olduğu bilincini bir kez daha söylüyoruz. Değerli kadın yoldaşlarımız, gençlerin iradesi gibi sizler sadece HDP’nin değil Türkiye'nin de önünü açıyorsunuz. Son konferans bunun örneğiydi. Şimdi aynı coşkuyla büyük kongremize aynı heyecanla hazırlanıyoruz ve 3 Temmuz’da da 5'inci Olağan Kongremizi gerçekleştiriyoruz. Orada herkese, buradaki iktidara ve bütün dünyaya iradenin, kararlılığın, inancın en görkemlisini yaşatacağız. Demokrasiye, özgürlüğe barışa giden yolda baskıların engellemelerin kumpasların yıldırmaların hiçbir işe yaramadığını bir kez daha ortaya koyacağız. En coşkulu halkımızla 3 Temmuz’da olağan kongremizde buluşacağız.”