Sarıyıldız BM'de konuştu: Sessizliğinizi kabul etmiyoruz

BM’de konuşan HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız,  “Cizre’de yapılan insanlık suçlarına sessiz kalındığı için Erdoğan bugün Efrîn’de katliam yapmaya devam ediyor. Harekete geçilmeli" dedi. 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 37. İnsan Hakları Oturumları BM Cenevre Bürosunda devam ediyor.  Bugün oturumlara paralel olarak uluslararası sivil toplum kuruluşu İFOR tarafından Türkiye’de insan hakları konulu bir panel düzenlendi. İFOR Temsilcisi Derek Brett moderatörlüğünde yapılan panele, Cizre katliamının yakın tanıklarından HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıdız, Avukat Hülya Uçpınar ve insan hakları savunucusu ve vicdani retçi Halil Savda katıldı. 

SARIYILDIZ: BM SESSİZLİĞİ KABUL EDİLEMEZ

Sarıyıldız, slayt eşliğinde Cizre’deki katliamı anlattı. “Türk devleti Cizre’de 79 gün boyunca savaş ve insanlık suçları işledi. BM İnsan Hakları Konseyi Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad El Hüseyin o gün yaşananları şok edici olarak tanımladı. Cizre’de yaşananlar daha sonra BM raporlarına ‘kıyamet gibi bir tablo’ olarak yansıdı. Aslında kıyamet dedikleri savaş ve insanlık suçuydu ama bunu açıkça dile getirmekten kaçındılar” diyen Sarıyıldız, BM’nin hâlâ Cizre’de yaşananların üzerine gitmemesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. 

‘SESSİZ KALINDIĞI İÇİN SAVAŞ SUÇU İŞLEMEYE DEVAM EDİYORLAR’

Türk devletinin Cizre’de dünyanın gözü önünde savaş ve insanlık suçu işlemesine rağmen bugün hâlâ Erdoğan ve hükûmetine karşı sessiz kalınmasının BM’nin varlık gerekçesine ters olduğunu söyleyen Sarıyıldız, şunları ekledi: “O gün sessiz kalındığı için Erdoğan bugün aynı savaş ve insanlık suçlarını Efrîn’de işlemeye devam ediyor."

'HAREKETE GEÇİLMELİ'

Türk devletinin, Cizre’de yaptıklarının aynısını bugün Efrîn’de yapmaya devam ettiğini söyleyen Sarıyıldız, Türk devleti ve Erdoğan’a karşı harekete geçilmemesine tepki gösterdi.

BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı bir aylık ateşkes kararına rağmen Türkiye’nin Efrîn’e dönük işgal saldırılarına devam ettiğini kaydeden Sarıyıldız, BM’yi bu noktada harekete geçmeye çağırdı. 

SAVDA: HÜKÛMET MUHALİFLERE YAŞAM ALANI BIRAKMADI

Sarıyıldız’ın ardından söz alan Halil Savda ise Türkiye’de adalet kurumunun işlemediğini ifade ederek konuşmasına başladı. Türkiye’de hükûmete karşı olan herkesin bugün hedefte olduğunu söyleyen Savda, “Hükûmetin politikalarını eleştiren insanlara artık bir yaşam alanı bırakılmadı. Hükûmet herkesi kendisi gibi düşünmeye zorluyor” dedi. Türkiye’de vicdani retçilerin karşılaştıkları zorluklara da değinen Savda, militarist bir yapıya sahip olan devlet yapısı içerisinde vicdani retçi olarak yaşamanın imkansız hale geldiğini söyledi. 

AVUKAT UÇPINAR: SAVAŞI REDDETMEK YAŞAMINIZA MAL OLUYOR!

Avukat Hülya Uçpınar da Türkiye’de vicdani retçilerin yaşadığı zorlukları anlatarak, "Eğer Türkiye’de savaşa karşı çıkıp vicdani retçi olmayı tercih etmişseniz bu sizin yaşamına mal olacak bir düzeye geliyor” dedi. Uçpınar, vicdani retçi olduğu için birçok insanın ağır cezalarla karşı karşıya kaldığını da ifade etti.