Sömürge hukukunun tetikçisi kayyumlar - III

Kadın belediye eşbaşkanlarının görevden alma ve tutuklamalarından sonraki aşama, kadın politikalarına ideolojik ve politik saldırı oldu.

Kayyum atamalarıyla birlikte yerel yönetimlerin kadın sistemi ilk hedef haline getirilerek, HDP ve öncülü diğer partilerin 1999’dan bugüne gerçekleştirdiği kadın çalışmaları ve kurdukları kurumlar tasfiye edilmeye başlandı.

Kayyumlar, kadın mücadelesinin ve kazanımlarının yerel yönetimlerle ilişkisi doğrudan yok etmeye çalıştı. Bu saldırı kapsamında 43 kadın merkezimizin bulunduğu il ve ilçelerde kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele çalışmaları, kadın mücadelesi ekseninde geliştirilen farkındalık ve hizmetler illegalize edilerek durduruldu.

YOK EDİLEN KADIN MERKEZLERİ

Kayyumlar tarafından kapatılan, çalışmaları durdurulan ve içeriği değiştirilen kadın merkezleri şunlar: Amed Büyükşehir Belediyesi (DİKASUM), Kayapınar Belediyesi (Ekin Ceren Kadın Merkezi), Sur Belediyesi (Amida Kadın Merkezi), Yenişehir Belediyesi (Roza Kadın Merkezi), Çınar Belediyesi (Jînwar Kadın Merkezi), Silvan Belediyesi (Meya Kadın Merkezi), Lice Belediyesi (Nujiyan Kadın Merkezi), Kulp Belediyesi (Zozan Eren Kadın Merkezi), Hani Belediyesi (Hani Belediyesi Kadın Merkezi), Bismil Belediyesi (Nujin Kadın Merkezi), Batman Belediyesi (Selis Kadın Merkezi, Hevi Kadın Atölyesi), Bitlis Belediyesi (Dilan Kadın Merkezi), Mardin Büyükşehir Belediyesi (Arin Kadın Merkezi), Kızıltepe Belediyesi (Nuda Kadın Merkezi), Nusaybin Belediyesi (Gûlçilav Kadın Merkezi), Mazıdağı Belediyesi (Rewşen Kadın Merkezi), Dargeçit Belediyesi (Çiçek Kadın Merkezi), Derik Belediyesi (Peljîn Kadın Merkezi), Şırnak Belediyesi (Zahide Kadın Merkezi), Cizre Belediyesi (Sitiya Zin Kadın Merkezi), Silopi Belediyesi (Viyan Kadın Merkezi), Viranşehir Belediyesi (Berjin Amara Kadın Merkezi), Halfeti Belediyesi (Sara Kadın Merkezi), Van Büyükşehir Belediyesi (Rojin Kadın Yaşam Merkezi), İpekyolu Belediyesi (Maya Kadın Yaşam Merkezi), Erciş Belediyesi (Kadın Destek Evi), Bahçesaray Belediyesi (Kadın Yaşam Merkezi), Hakkâri Belediyesi (Binevş Kadın Merkezi), Çukurca Belediyesi (Bervar Kadın Merkezi), Şemdinli Belediyesi (Nujîn Kadın Merkezi), Doğubayazıt Belediyesi (Sema Yüce Kadın Merkezi), Siirt Belediyesi (Berfin Kadın Merkezi), Baykan Belediyesi (Arîn Kadın Danışma Merkezi), Varto Belediyesi (Savuşka Kadın Merkezi), Dersim Belediyesi (Yaşam Kadın Merkezi) ve Akdeniz Belediyesi (İçtar Kadın Merkezi)

AKP ZİHNİYETİNİN İNŞASINA BAŞLADILAR

Kadın birimlerinin tasfiyesini izleyen süreçte kayyumlar, AKP zihniyetinin toplumsal cinsiyet eşitsizliğini inşaya geçti. “Kadın” kelimesinin yerine “aile, hanım, bayan, anne” gibi kelimeler kullanılmaya başlandı. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı hedefleyen kadın özgürlükçü yaklaşımın yerine, kadını aile içinde ele alan, geleneksel cinsiyet rollerini pekiştiren ve Türk-İslamcı bir yaklaşım geliştirilmeye çalışıldı.

Kadın birim ve merkezlerin çalışanlarına karşı işten çıkarma, ihraç etme veya birimlerini değiştirme politikası uygulanırken; kadın merkezleri ve kadın politikalarının içi boşaltılarak amacı dışında kullanılmasının önü açıldı. Kadın odaklı kentsel ve sosyal proje ve çalışmalar da benzer biçimde saldırıya uğradı. Web sitelerinden kadın eşbaşkan ve kadın politikaları ile ilgili tüm bilgilerin silinmesi, kadın kurumlarının verilerine el konulması ve kentsel projelerin kadın odaklı olmaktan çıkarılması ile ilgili kadın çalışmaları konusunda bir “hafızasızlaştırma” politikası uygulandı.

Toplumda değişimin esas gücü olan kadına yönelik yürütülen bu saldırılar aslında iktidarın istediği tipte yeni bir toplumun inşası için atılan adımlardır. Evinde oturan, itaat ve kanaat eden, çocuk büyüten, erkeğe hizmet eden bir kadın profili yaratımı üzerinden aynı biçimde itaatkar ve kanaatkar bir toplum tasarlandığı açıkça görülüyor. Dolayısıyla kadının farkındalığını güçlendirecek, yaratacak her türlü mekanizma yok edilmeye çalışılıyor.

Devam edecek…