Sur davalarında iki mağdura daha müebbet

AKP rejiminin Sur mağdurlarını yargıladığı davalarda, iki kişiye daha ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi.

Amed’de devletin ağır bir terör estirdiği dönemde Sur’da mahsur kalan onlarca kişi tahliyeleri ardından yeniden tutuklanmıştı. Bunlardan 19’u tutuklu 40 kjişi hakkında “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” ve “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Sur Ana Davası olarak 11 duruşma süren yargılamanın tüm sanıklarının tefrik edilmesi ardından, yeni esaslar üzerinden yeni davalar açıldı.

Tek tek görülmeye başlayan davalar kapsamında 4 yıldır tutuklu olan Mehmet Karatay ve Mesut Aygül’ün duruşmaları görüldü.

Karatay, “Sur’da ailemle 40 yıldır yaşamımızı sürdürüyorduk. Örgütle herhangi bir bağlantım olmamıştır. Sur’da kargaşa başladığı zaman evimizde mahsur kaldık. Ağır silahlarla evim yıkıldı. Hakkımda ifade verenlerin çoğu ifadelerini geri çekti. Ben herhangi bir çatışmaya katılmadım. Savcılık mütalaasını kabul etmiyorum” dedi.

Karatay’ın avukatı da savcılık mütalaasına katılmadıklarını söyledi. Müvekkilinin ve diğer sanıkların hukuka aykırı ifadelerinin alındığını ve delillerin yaratıldığını ifade eden avukat, “Müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet verilmesi durumunda AİHM’in verdiği ihlal kararları göz önünde bulundurularak öncelikle beraatını aksi halde lehe hükümlerin uygulanmasını talep ediyoruz” diye belirtti.

Mahkeme kısa bir ara ardından Karatay’a “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak” ve “mağduru belli olmayan kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 13 yıl hapis cezası verdi.

Daha sonra Mesut Aygül‘ün duruşması görüldü. Mahkeme, Aygül’e de “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak” ve “mağduru belli olmayan kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 13 yıl hapis cezası verdi.

Sedat Nurioğlu, Sinem Ateş, Burhan Balta, Dilşad Şengül ve Deniz Ataş’ın ayrı ayrı görülen duruşmaları ise ileri bir tarihe ertelendi.