Suruç'a giden HDP heyeti: AKP suçüstü yakalandı!

AKP'lilerin halkı katlettiği Suruç'a giden HDP heyeti, "AKP suçüstü yakalanmıştır" dedi. Heyet, hükûmetin, Suruç'ta yaşananlarla ilgili toplumu kandırmaya çalıştığını söylerken, "Erdoğan 'HDP baraj altında kalmalıdır' dedi, Suruç oldu" diye belirtti.

Urfa'nın Suruç ilçesinde yaşanan olayların hemen ardından Suruç'a giden HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Nimetullah Erdoğmuş, Sibel Yiğitalp, Urfa milletvekili adayları ve DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir'den oluşan heyet, HDP Suruç İlçe Örgütü'nde bir basın toplantısı düzenledi. 

Başsağlığı dileklerinde bulunan siyasetçilerden Nimetullah Erdoğmuş, olaya ilişkin, "Suruç’taki olay aileler arasında, partiler arasındaki bir çatışma değildir. İktidar bu dilini düzeltmelidir. Milletvekilleri esnaf ziyaretinde bulunurken 25 yıldır burada esnaflık yapan bir esnafın kendi görüşlerini açıklaması ile bir gerilim oluşmuştur. Türkiye kamuoyunun yanıltılması, bu olay kadar vehameti yüksek bir durumdur" dedi.

'DOĞRUDAN AKP SORUMLU'

Meral Danış Beştaş da, "AKP iktidarının doğrudan sorumlu olduğu bir mesele ile karşı karşıyayız. Bütün medya organları hükümetin dili ile yayın yapmaktadır. Biz bu olayları yakından biliyoruz. 20 Temmuz’da Suruç’ta bir katliam yaşandı, 5 Haziran’da Diyarbakır mitingimize bomba atıldı, bu olayların hepsi AKP’nin iktidar olduğu dönemlerdi ve seçim dönemleri idi. İşte AKP’nin sicili bu kadar bozuktur" diye konuştu.

"Bu olayın iktidardan bağımsız düşünülmesi imkansız. Bir tarafta iktidar var bir tarafta halk var" vurgusunda bulunan Beştaş, "Açıkça ifade etmek isteriz ki bu olay seçimlere 10 gün kala büyük bir provokasyon olarak hazırlanmıştır. HDP’nin, oyunlarını boşa çıkarması sebebiyle onların toplumu kutuplaştırmasının geldiği düzey kan olmuştur. Bunun sorumlusu HDP’yi, bizleri sürekli hedef gösteren Erdoğan’dır, saldırılara sebep verecek olan dilin kullanılmasıdır" diye ekledi.

'MANİPÜLE ETMEK İSTİYORLAR'

Olayı planlayanların, silahla esnaf ziyareti gerçekleştirenler olduğunu kaydeden Beştaş, "Daha biz ölenlerin kimliğini öğrenememişken 'PKK, AKP’lilere saldırdı' diye haber geçmeye başladılar. Bu normal değil. Kendi saldırılarını gizlemek adına kullanılan bir dildir. Bu, toplumu manipüle etmeye yöneliktir" diye ekledi.

'ERDOĞAN'IN TALİMATINDAN SONRA OLDU'

"Askerin ne işi var şehirde" diye Soran Beştaş, "Erdoğan 'HDP baraj altında kalmalıdır' dedi, Suruç oldu. HDP’nin cesaretli ve dik duruşunu kıramayacaklar. Halkımızın her zaman yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Savcılığın, karartılmadan delilleri toplamasını isteyen Beştaş, şunları da söyledi:

"Diyorlar ki 'PKK’liler AKP’ye saldırdı!' Bunlar kafayı yemiş! AKP vekilleri gidip PKK’den oy mu istiyor? 25 yıllık esnaftan oy isteyeceksiniz, sonra da böyle bir yalan atacaksınız. 24 Haziran’da vakitleri tamamlandı, yanıtlarını alacaklar, ancak bizim üzüntümüz can kaybıdır.

HALKA ÇAĞRI

Halkımıza da çağrı yapıyoruz; biliyoruz, bu provokasyonlara gelmeyeceksiniz. Biz bu olayların bizi durdurmaya yönelik olduğunu biliyoruz, taziyelerden sonra çalışmalarımızı devam ettireceğiz. 

AKP iktidarı suç üstü yakalanmıştır. Kendi yaptırdığını HDP’ye, Kürt halkına yükleyerek kurtulamayacağını anlamıştır. 1 saat içinde İçişleri Bakanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı konuşuyorsa kamuoyu şunu anlamıştır; bunlar yine suçüstü yakalanmıştır."