‘Suudi gazetecinin öldürüldüğü kesinleşti’ iddiası

Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü açıkladı.

Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önüne gelerek gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kışlakçı, “Bize ulaşan bilgi, öldürüldüğü yönünde. Bu kesinleşti” dedi.

Bu bilginin hangi kaynaktan alındığının sorulması üzerine Kışlakçı, “Bu konuda yetkililer bize öldürüldüğünü ifade ettiler” demekle yetindi.

Kışlakçı, “Konsolosluk binasında mı öldürüldü?” şeklindeki bir soru üzerine “Verilen bilgilere göre konsolosluk binasında öldürüldü. Daha detayları da büyük ihtimalle bugün, yarın açıklanacak” ifadelerini kullandı.

Öldürüldüğü iddia edilen gazetecinin cenazesinin konsoloslukta olup olmadığını bilmediklerini söyleyen Kışlakçı, şöyle konuştu: “Burada olmadığını biliyoruz biz. Biz zaten bundan dolayı kamera bilgilerini istedik. Dün Reuters'ı sayın konsolos çağırmış. Reuters'ı içeri alıp bütün odaları gösterdi. Bizim başından beri talep ettiğimiz bir şey vardı; 'Kamera görüntülerini verin'. O gün de kamera görüntülerinin çalışmadığını ifade ettiler Reuters'a. Bu bile her şeyi ispatlıyor, ortaya koyuyor.”

Gazetecinin öldürüldüğü haberinin iki gün önce kendilerine ulaştığını söyleyen Kışlakçı, Cumartesi günü bunu teyit ettirdiklerin belirtti. Nasıl teyit ettikleri konusunda detay vermeyen Kışlakçı, “Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğü haberi doğru. İkinci bir haber; çok vahşice öldürüldüğü yönünde. Bununla ilgili bilgilere ulaştık ama henüz ciddi manada teyit ettiremedik. Öldürüldüğü kesin ama barbar bir şekilde öldürüldüğü ile ilgili ifadeler ise kısmi teyit edildi. Bugün veya yarın yetkililerimiz bu konuda açıklama yapacak” şeklinde konuştu.

Gazeteci Kaşıkçı, Suudi yetkililerin Twitter üzerinde yazmayı bırakmasını istemesi üzerine Eylül 2017’de Suudi Arabistan’ı terk ettiği belirtiliyor. Geçen yıl Riyad’ın Katar’a yönelik tavrı ve Yemen’deki savaşa tepki gösteren bir dizi haberi Washington Post’ta yayınlanmıştı.

Suudi Arabistan Başkonsolosu Cumartesi günü Reuters’a yaptığı açıklamada Suudi yetkililerin de Kaşıkçı’yı arama çalışmalarına katıldığını belirterek, alıkonulduğu yönündeki suçlamayı reddetmişti.

Cuma günü de Suudi Veliaht Prensi Muahmmed Bin Salman, Kaşıkçı’nın öldürüldüğü suçlamasını reddederek, Türklerin konsoloslukta inceleme yapmasına izin vereceklerini söylemişti.