Taksim'de Roboski'de katledilenler için 34 dakika alkış

Taksim'de Roboski'de katledilenler için 34 dakika alkış

Kürtler ve dostları, Roboski katliamında yaşamını yitirenleri Ýstanbul'da bir kez daha andı. Yüzlerce kişi, Roboski'de katledilenlerin sayısına vurgu yapmak için, tam 34 dakika boyunca, kesintisiz bir şekilde alkışlı protestoda bulundu. Eylemde, devletten merhamet beklenmediði ifade edilirken; dayanışma sergilemek isteyenlerden ise hesap sormak için daha aktif olunması istendi.

Taksim Tramvay Duraðı'nda biraraya gelerek, 28 Kasım'da TSK'nin savaş uçakları tarafından 34 Kürt köylünün öldürülmesini protesto eden yüzlerce kişinin çoðunluðunu kadınlar oluşturdu. Kitlenin ellerinde katledilenlerin isimlerinin yer aldıðı dövizlerde, yaşamını yitirenlerden çocuk yaşta olanların doðum tarihlerinin yazılı olması da, "Katil devlet hesap verecek" sloganlarının daha gür çıkmasını saðladı...

'KATLEDENLER DEÐÝL, KATLEDÝLENLERÝN YAKINLARI YARGILANIYOR'

Kürdistan Vicdan Ýnisiyatifi adına basın açıklamasını şair Ýbrahim Halil Baran okudu. Roboski katliamının ardından 138 gün geçtiðini anımsatan Baran, "Bugün katliamın sorumluları yerine Roboskili köylüler yargılanıyor" dedi. Katledilenlerin yakınlarının bilinçli olarak baskı altında tutulduklarına dikkat çeken Baran, "Son olarak da, bu vahşi olayda kardeş ve yakınını kaybetmiş olan üniversite öðrencisi Cabbar Encü de, bir video kaydında yüzünün görülmesi üzerine ifadeye çaðrılmış ve 'Uludere Kaymakamı'nı öldürmeye tam teşebbüs' iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konulmuştur" diye konuştu.

'AKP ÝKÝYÜZLÜ DAVRANIYOR'

Türk devleti ve kamuoyunun katliama karşı duyarsızlık sergilediðini kaydeden Ýbrahim Halil Baran, şunları belirtti: "AKP Hükümetinin ikiyüzlüce yaklaşımları, olayın üstünü kapatmaya çalışan asker, polis ve adalet mercileri, Kürt halkının zaten yüz yıldır yaralanmış vicdanını, artık olmayan kardeşlik duygusunu ve güvenini yerle bir etmiştir. TBMM'de kurulan komisyon ve şimdiye dek açıklanmış raporlar da konuyla ilgili hiçbir şeyin çözülemeyeceðinin kanıtı gibi durmaktadır."

'DAYANIŞMALAR YETERSÝZ; SEFERBER OLALIM'

Roboskililer ile dayanışma içinde olanların çabalarının ise yetersiz olduðunun ifade edildiði açıklamada, şu çaðrı yapıldı: "Olayın arkasında duracaðını söyleyen baroları, siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşlarını yeniden seferber olmaya ve katliamın hesabını sormaya çaðırıyoruz. Bizler, Türk devletinden umudunu kesmiş yurttaşlar olarak adalet ya da merhamet dilenmiyoruz. Bizler, dünyanın neresinde olursa olsun her Kürdü ve özgürlük hareketlerini, eşitlik, adalet ve insan hakları savunucularını Roboski için acilen eyleme, dayanışmaya, konuyu dünya kamuoyuna taşımaya ve hesap sormaya davet ediyoruz."

ANF NEWS AGENCY