Tarsus Cezaevi'nde 'ayakta sayım' dayatması

Tarsus Cezaevin'de kalan siyasi tutsak Cengiz Temel'in amcası Davut Temel, yeğeninin kendisine 'ayakta sayım' dayatmasından dolayı psikolojik ve fiziki şiddet gördüklerini söylediğini aktardı.

Türk devletinin cezaevi politikaları giderek saldırganlaşıyor, siyasi tutsaklara karşı fiziki ve psikolojik şiddet boyutlanıyor.

Elazığ, Şakran, Bolu, Bayburt ve Tarsus cezaevleri bu saldırganlığın pilot bölgeleri olarak belirlenirken, aynı politikalar diğer cezaevlerinde de uygulanıyor.

Cezaevi idarelerinin baskılarına karşı siyasi tutsaklar da açlık grevlerine girerek ve görüşlere çıkmayarak yaşananları protesto ediyorlar.

Özellikle Tarsus Kapalı Cezaevi'nde yaşananları anlatan siyasi tutsaklar ve yakınları, insanlık değerlerine aykırı olan her türlü yöntemin kullanıldığını aktarıyorlar.

Bu kampüs cezaevinin T-2 bölümünde kalan Cengiz Temel adlı siyasi tutsağın amcası Davut Temel, yeğeninin cezaevi hakkında aktardıklarını ANF'ye anlattı.

Yeğeni ile en son 2 Ekim'de açık görüş yaptığını söyleyen amca Temel, yeğeninin kendisine psikolojik ve fiziki şiddete maruz kaldıklarını söylediğini aktardı.

Amca Temel, yeğeninin bu baskılara ve şiddete maruz kalmalarının gerekçesinin cezaevi idaresinin ayakta sayım almaya çalışmasından kaynaklandığını aktardığını belirtti.

SÜRESİZ-DÖNÜŞÜMSÜZ AÇLIK GREVİ

Amca Temel, şöyle devam etti: "Cengiz, bana siyasi bir hükümlü olduğu için ayakta sayım vermenin kimliğine aykırı olduğunu söyledi. Ayakta sayım vermedikleri için de işkenceye maruz kalıyorlar. Bu baskılara karşı 3 tane arkadaşları 19 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevindeler. Açlık grevinde olanları tek tek ayrı koğuşlara vermişler. Yeğenim Cengiz, içinde bulunduğumuz ayın 5'inden itibaren 30 kişilik mevcutlarıyla hem arkadaşlarına destek olmak hem de ayakta sayımı protesto etmek amacıyla süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerine başlayacaklarını da söyledi. Açlık grevine başlamalarından sonra cezaevi idaresinin onlara saldırmalarının yüksek bir ihtimal olduğunu söyledi. Kendilerini süngerli oda denilen odalara atacaklarını söyledi. Bu yüzden de dışarıdaki kamuoyunun kendilerine destek olmalarını istedi."

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Kendisinin de 10 yıl boyunca siyasi tutsak olarak cezaevinde kaldığını belirten amca Temel, 12 Eylül uygulamalarını dışında ilk defa cezaevlerinde böyle bir baskıya şahit olduğunu söyleyerek, şu çağrıda bulundu:

"Bize bıktırma politikası dayatıyorlar ki görüşe gitmeyelim. Her on adımda bir arama yapılıyor. Zaten ancak 20 dakika görüş yaptırıyorlar bizlere. Kamuoyunun cezaevlerinde yaşanan bu baskılara ve işkencelere duyarlı olmaları gerekiyor. Bunlar bizim çocuklarımız ve zulüm altındadırlar orada. Halkımızın bu konuda duyarlı ve girişken olmalarını istiyorum."