‘Tecrit direnişle kırılır’

Gebze Cezaevi önündeki Nöbet Eylemleri engellenen aileler, direnmedikçe tecridin kırılmayacağını belirterek, “Çocuklarımızın ölümlerine seyirci kalmayalım” çağrısı yaptı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevinde olan tutukluların ailelerinin Gebze M Tipi Kadın Kapalı Cezaevi önünde başlattıkları nöbet 6’ncı gününde de devam ediyor.

Polis tarafından engellenen aileler, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gebze İlçe binasına geçerek basın toplantısı gerçekleştirdi.

Nöbet Eyleminde olan Sabiha Bozan, “Çocuklarımız İmralı’da tecridin kaldırılması için bir eylem başlattı. Gelin hep beraber bir adım atalım. Çocuklarımızın ölümlerine seyirci kalmayalım. Anneler, ‘bizi öldürseniz de kesseniz de biz eylemimizi sürdüreceğiz’ diyor. Yaşlı annelerimiz adım atamıyorlar. Hasta halleriyle gelip burada bekliyorlar” diyerek tecridin kaldırılmasını istedi. Bozan, seslerini duyuran hiçbir ana akım medyanın olmamasından yakındı.

Cezaevi önünde yaklaşık 6 kadın olduklarını ve her kadın başına onlarca polis düştüğünü belirten Bozan, “Güvenlik güçleri çok gaddarca davranışlarda bulunuyor, hakaret ediyorlar. Bugün etrafımızı sardılar. Biz buraya savaşa, her şeyi yıkmaya, dağıtmaya gelmedik. Bizi buraya getiren vicdanımızdır. Çocuklarımız açlık grevindeyken seyirci kalamayız” dedi.

Kadınlar olarak dünyaya çağrı yaptıklarını ifade eden Bozan, “Ölümlere seyirci kalmayın. Eğer bu devlette demokrasi varsa tecridin kaldırılması için adım atmalıdır. Ama gelip bize, ‘çocuklarınızı ikna edin, açlık grevlerini bıraksınlar’ diyor. Biz çok mu istiyoruz açlık grevinde olmalarını? Biz anneler barış, eşitlik ve adalet istiyoruz. Türkiye’deki demokrat insanlara sesleniyorum. Duyarlı olsunlar” diye konuştu.

Cezaevlerinde yaşanan ölümleri hatırlatan Cemile Çiftçi de “Cenazeler ailelerinden kaçırıp gece saatlerinde insanlık dışı uygulamalarla gömüldü” dedi. Tecrit kalkmadan çocuklarının açlık grevine son vermeyeceğini dile getiren Çiftçi, “Çocuklarımıza destek vermek için nöbet eylemlerini sürdüreceğiz. Geç olmadan, hemen şimdi bir adımın atılması ve çocuklarımızın açlık grevlerini sonlandırılmasını istiyoruz” dedi.

Fehime Ekmez de “Çocuklarımız yemek yemiyor, içemiyor ve uyumuyorlar. Midelerinden kan geliyor. Kan kusuyorlar. Çocuklarımız için bir adım atılsın” dedi.

Fatma Sebuktekin de şunları söyledi: “Biz sadece 6 kadınız ve çevik kuvvetlerle, polislerle ve TOMA’larla üzerimize geldiler. Bir annemiz yoruldu ve oturmak istedi; ama kolundan tutarak ite kalka kaldırdılar.”

Kürt halkına seslenen Sebuktekin, “Çocuklarımız ölüyor. Birlikte direnelim. Biz 6 ve 7 kişiyle açlık grevlerini bitiremeyiz. 7 bin gencimiz açlık grevinde direniyor. Annelere sesleniyorum. Biz Kürtler direnmedikçe tecridi kıramayız. İlk gündemimiz açlık grevleri olsun” diye konuştu.

Hazal Taş ise çocuklarının görüş günlerinde kendileriyle konuşamadığını ve durumlarının giderek kötüleştiğini belirtti. Kürt halkına çağrıda bulunan Taş şunları belirtti: “Hak neyse verilsin ve çocuklarımız açlık grevini sonlandırsınlar. Kürt halkı birbirine destek çıkmalı.”