Tecrit konferansı: İmralı'da hukuk olmazsa hiçbir yerde olmaz

Tecride karşı düzenlenen konferansta, "Eğer İmralı’daki tecride son vermezsek, hiçbir yerde bu hukuksuzlukların önüne geçemeyiz. İnfaz rejimi Kürtlere göre şekilleniyor" mesajı verildi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'nin (ÖHD) İstanbul’da bulunan Taksim Elit World Otel’de 'Tecrit Siyasetine Karşı Barış ve Özgürlük Mücadelesi' başlıklı konferansı devam ediyor. Konferansın ikinci oturumu 'Türkiye’de Yönetim Tekniği Olarak Hukukun Askıya Alınması' başlığı altında İHD İstanbul Şube Sekreteri Avukat Oya Ersoy moderatörlüğünde yapıldı. Bu oturumda,  ÖHD avukatlarından Şevin Kaya, “Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarının uygulanmaması”, gazeteci Ali Duran Topuz 'Türkiye’de yargı krizi', Amed Barosu Başkanı Nahit Eren ise 'Siyasi Tutsaklara Yönelik Ağırlaşan İnfaz Rejimi' başlıklarıyla sunum yaptı.
Sunumlar öncesi Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutsak Kürt Siyasetçi Ayla Akat Ata’nın gönderdiği mesajı okundu.

AYLA AKAT ATA'DAN MESAJ

Ayla Akat Ata’nın mesajı şöyle: “Yirminci yüzyılda yaşanan iki büyük paylaşım savaşının sonunda dünya coğrafyasında çizilen sınırlar, halklar ve dolayısıyla kültürler ve inançlar açısından bölünmüşlükleri, yarım kalmışlıkları beraberinde getirdi. Zamanında ve yerinde yapıldığına inandığım konferansınız, üçüncü yılına giren Ukrayna-Rusya savaşı, soykırıma varan şiddet ve savaş suçlarının yaşandığı İsrail-Filistin sorununun yarattığı siyasi gerilim içerisinde Kürt halkının gündemleri ve bölgesel ulus-devletlerin yüzyılı aşan inkar, imha ve asimilasyon politikalarına karşı varlığını koruma iradesini ve mücadelesini ele alacak ve tartışacaktır. Bu mücadele içerisinde Öcalan gerçekliği ise ortaya koyduğu demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü sistemi yaşamsallaştırma arayışı ile vardır. Adadır, dağdır, ovadır. Bir yanı sürgün, bir yanı zindandır. Bilgi kuşanmış gençlik, bilinçle var olan kadındır. Amed ve Ankara'dır, Süleymaniye ve Bağdat, Mahabad ve Tahran, Qamışlo ve Şam'dır. Verdiğiniz emek ve gösterdiğiniz özenin bizler için çok değerli olduğunu bilmenizi isteriz. Demokrasinin güçlenmesine ve barışa vesile olması dileğiyle kutluyor, selam ve saygılarımızı iletiyoruz.”

MAHKEME KARARLARININ UYGULANMAMASI

Daha sonra ÖHD avukatlarından Şevin Kaya, “Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarının uygulanmaması” başlıklı sunumunu yaptı.

Hukukun yok sayılmasının temel gündemlerinden biri olduğunu ifade eden Şevin Kaya, şunları dile getirdi: “Bu kriz bugün başlamadı. Uzunca yıllardır bunun mücadelesini yürütüyoruz. Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelerden AİHM kararlarına uymadığı bir süreçten geçiyoruz. 12 Mayıs 2005 tarihinde AİHM’in verdiği ‘Öcalan Türkiye’ kararı var. Fakat 2005 yılından beridir uygulanmıyor. 18 Mart 2004 tarihinde de, ağırlaştırılmış müebbet cezasını ele alan, yasal mevzuatın değiştirilmesi gerektiğine dair kararı var. Tecrit uygulamalarının işkence olduğunu ve giderilmesi gerektiğini belirtiyor karardı. 2015 yılından beridir de mutlak tecride varıyor.”

 Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi’ne (İHK) başvurular yaptığını paylaşan Şevin Kaya, başvurulara karşı verilen kararların da yine Türkiye tarafından uygulanmadığını dile getirdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gezi Davası’nda tutuklanan Osman Kavala için AİHM’in verdiği “hak ihlali” kararlarını da ele alan Şevin Kaya, hem bu kararların hem de Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği benzer kararların da aynı şekilde uygulanmadığını söyledi. Kaya, “İmralı’da bir hukuk yaratıldı. Ama orayla sınırlı kalmayıp, yayıldı. Mevcut iktidar, hukuku elinde sopa olarak kullanıyor. Buna karşı sorumluluğumuz ise mücadelemizden vazgeçmemek. Sayın Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılması talebi, hukuki olduğu kadar meşru bir taleptir” diye konuştu.

'BÜTÜN YASAL DÜZENLEMELER KÜRTLERE GÖRE ŞEKİLLENİYOR!'

Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, “Siyasi Tutsaklara Yönelik Ağırlaşan İnfaz Rejimi” başlığıyla bir sunum yaptı.

Eren, Kürtlerin her iktidar dönemine ve her süreçte, katliamdan ve sürgünlerden geçirildiğini, cezaevlerine konulduğunu hatırlatarak, “Buna rağmen Kürtler her iktidardan barış istedi. Kürtler hala özgürlükleri, insan haklarını savunuyor” dedi. Eren, bütün yasal düzenlemelerin Kürtlere göre şekillendiğinin altını çizerek, “Kürtlerin pozisyonuna, taleplerine göre şekilleniyor. Yasama faaliyetleri de bu şekilde düzenleniyor. Yasal düzenlemeler bizi ‘terörize’ ettiği için infaz sistemi de bağımsız olmuyor” diye belirtti.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), “örgüte üye olmamakla birlikte, örgüt adına suç işlemek” maddesine dönük verdiği ihlal kararını anımsatan Eren, “Amed barosu 20 yıl önce buna itiraz etti, bugünde ediyoruz. Ama maalesef AYM, 20 yıl sonra karara bağladı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir suçlama yok” dedi. Eren, söz konusu maddenin Meclis tarafından “yeni yargı paketi” ile daha da ağırlaştırılarak yasallaştırıldığına dikkati çekti.
Eren, Kürtlere yönelik yüzyıllık “hukuk” sisteminin sürdüğünü vurgulayarak, şunları ifade etti: “Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda İstiklal Mahkemeleri vardı. İnfazlar yapılıyor idam kararları veriliyor sonra ‘yanlış’ yaptık deyip kapatıyorlar. Bu sistem bu ülkede her zaman vardı. Yeni bir yasal düzenleme gibi görünüyor ama aslında aynı. Kürtler açısından özel bir yargılama sistemi var çünkü. Bütün sistem Kürtlere karşı, Kürtlerin taleplerinin nasıl kriminalize edildiğini gösteriyor bu sistem.”
İnfaz rejiminin Kürtlere göre şekillendiğini sözlerine ekleyen Eren, “Bir kişinin cezaevindeki iyi hali veya durumu tahliyesini etkiler. Türkiye’de ise bu suça göre şekilleniyor. Suç üzerinden bir infaz rejimi oluşturulmuş ve inanılmaz bir eşitsizlik yaratıyor. İnfaz rejimi eşitsizlik üzerine kurulmuştur. Özel alanlar oluşturuluyor tıpkı İmralı’daki gibi. İnfazdaki bu eşitsizlik, ayrımcılık üzerine kuruluyor. İnfaz rejimi tamamen ayrımcılık üzerine kuruldu” diye vurguladı.

'TECRİDE SON VERMEZSEK...'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkati çeken Eren, “Eğer İmralı’daki tecride son vermezsek,  hiçbir yerde bu hukuksuzlukların önüne geçemeyiz. Bizlerin barışı her fırsatta dile getirmek, Kürt sorunun demokratik, barışçıl çözümüne katkı sunmak için her birimizin ayrı çaba göstermesi lazım” diye konuştu.

YARGI KRİZİ

Gazeteci Ali Duran Topuz, “Türkiye’de yargı krizi” başlığıyla bir sunum yaptı. Topuz, AYM ve Yargıtay arasındaki yargı krizine “tiyatral bir oyun” benzetmesi yaparak, “Kurumlar arasında fark yok olamaz. Çünkü kurumlardan birisi o oyunun içerisinde değil” dedi. Söz konusu krizin bilinçli üretilen bir kriz olduğunu belirten Topuz, şunları söyledi: “Bu kasti olarak üretilmiş bir kriz. Peki, nedir bu krizin anlamı? Bu iktidarın yüklediği anlamla ilgili. Bugün cumhuriyetin bütün kazanımlarını mahvederek bir rejim kuruyorlar. Cumhuriyetin kuruluş zamanında da yargının benzer şekilde kullanıldığını görebiliyoruz. Özellikle 1921 Koçgiri ile başlayıp Dersimle biten yargı görünümlü yürütülen süreç bunun örneğiydi. Bugün bu süreci az sayıda parlamenter dile getirse de akademide 1990’lara kadar bunun eleştirisini göremiyoruz. Cumhuriyetin kuruluş kadrolarının yargıya yüklediği anlam ve işlevini bugün Erdoğan yürütüyor. Evet, iktidarın aparatı olmak istemeyen kesimler bunu bir kriz olarak yaşıyorlar. Fakat bu aslında tam da yargıya biçilen anlamın bir sonucu ve iktidar bunu bilinçli bir şekilde yapıyor.”
Konferans üçüncü oturum ile devam ediyor.