Tecrit, toplum kırım aracıdır

HDP Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Çamcı, toplumun Öcalan'a yönelik tecrit üzerinden susturulmak istendiğini belirterek, “Tecrit, bir toplum kırım aracına dönüştü” dedi.

HDP Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Çamci, Öcalan üzerindeki tecridin, bütün toplumun tecrit edilmesi sonucunu doğurduğunu söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit devam ediyor. Avukatların 27 Temmuz 2011’den bu yana yaptığı 779 başvuru, “hava muhalefeti”, “koster bozuk”, “koster onarımda” ve “OHAL” gerekçeleriyle reddediliyor. Son olarak 11 Eylül 2016’da ailesiyle görüşen Öcalan’ın durumu hakkında hiçbir bilgi verilmiyor. Başsavcılık, ailelerin başvurularını dün 88. kez "koster bozuk", "Gemi onarımda", "hava muhalefeti", "OHAL" ve “5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda” yer alan “Hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamalar” gerekçesiyle reddetmiş oldu.

Öcalan’ın durumu hakkındaki belirsizliğin, Kürt toplumunun ortak endişesi olduğunu kaydeden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Çamci, tecridin doğurduğu sonuçlar itibariyle kabul edilemez bir noktaya doğru ilerlediğini belirtti. Çamci, şunları söyledi: “Bir toplum adeta bu tecrit üzerinden susturulmak isteniyor. Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecrit baz alınarak toplum sessizleştirilmeye, kendi sorunlarını dile getirmekten uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Doğurduğu sonuçlar itibariyle biz bile zaman zaman bu sonuçları görmezden gelme durumuna ve ciddi bir yetmezliğe düştüğümüzü görüyoruz. Çünkü Öcalan'ın devrede olduğu, çözüme dair düşüncelerini toplumla paylaşabildiği dönemlerde, toplum daha aktif, sorunlarına sahip çıkan ve bu sorunların çözümü için çabalayan bir pozisyondaydı.”

TOPLUM TECRİT EDİLMİŞ

Toplumun, Öcalan’ın kendileri için ne kadar kilit bir noktada olduğunu bildiğini söyleyen Çamcı, konuşmasına şöyle devam etti: “Toplum, sorunların acılar yaşanmadan, toplumsal felaketlere ve şu an içinde bulunduğumuz krizlere yol açmadan en iyi nasıl çözülebileceğini gördüğü dönemler oluyordu. Sayın Öcalan’ın toplumla ilişkiye geçtiği, mesajlarını ve düşüncelerini paylaştığı, devlete yönelik çözüm önerilerini ve eleştirilerini getirdiği dönemlerin, insanlarda çözümün gerçekleşebileceğine dair umudun daha da büyüdüğü dönemler olduğunu görüyorduk. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit, bütün toplumun tecrit edilmesi sonucunu doğurmuş durumda. Bu topraklarda yaşayan her milletten kesimlerin Sayın Öcalan üzerindeki tecridin ortadan kaldırılması için gereken çabayı yürütmeleri lazım.”

SONUÇLARI AĞIR OLUR

Son günlerdeki idam tartışmalarına da değinen Çamcı, “İdam, artık bütün hukuk ve toplum bilimcilerinin üzerinde ittifakla dile getirdiği, insanlığa telafisi olmayan sonuçlar doğurabileceğinden hareketle bir insanlık suçu kapsamında değerlendirilmektedir" dedi. Bu anlamda da söz konusu Sayın Öcalan olursa bunun toplumdaki karşılığının kesinlikle görülmesi gerektiğini vurgulayan Çamcı, bunun yaratacağı sonuçların ağır olacağının altını çizdi. HDP Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Çamcı, "Toplum, sorununun çözümü için Sayın Öcalan’ın devreye girmesini beklerken böylesine tümden tehditlerle gelinmesi toplumu daha da farklı yerlere götürür. Bu halk, buna asla izin vermez ve çok ciddi tepki ve direnişlerle karşı koyacaktır” şeklinde konuştu.