Temelli: İktidar siyaseti de, barışı da tüketti

HDP Eş Genel Başkanı Adana’nın Seyhan ilçesinde binlerce kişinin katıldığı mitingde yaptığı konuşmada, iktidarın barışı da siyaseti de tükettiğini belirterek, “Tüm bunlara son verme zamanı” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim çalışmaları kapsamında Adana'nın Seyhan ilçesinin Dağlıoğlu Mahallesi'nde bir miting düzenledi.

HDP’liler konvoy halinde mahalleyi dolaştıktan sonra Karasu kavşağında toplanan kitle ile bir araya geldi.

Temelli, binlerce kişi tarafından coşkuya karşılandı. Buluşma sırasında sık sık, "Zülküf yoldaş ölümsüzdür", "Ayten yoldaş ölümsüzdür", "Zehra yoldaş ölümsüzdür", "Medya yoldaş ölümsüzdür", "Şehit namirin", "Bê Serok jiyan na be" ve "Bijî berxwedana zindanan" şeklinde sloganlar atıldı. Çok sayıda kişi evlerinin balkonlarına çıkarak desteğini ifade etti.

Mitingde ilk olarak il ve ilçelerde aday gösterilen belediye meclis üyeleri tanıtıldı. Halk buluşmasına Kürt parti temsilcileri ve SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce de katıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yazar Yaşar Kemal'in "Bu topraklar, bu coğrafya da ölüm bile kana doydu. Şimdi barışın şiirini söyleme zamanı" sözleriyle konuşmasına başladı. Temelli, Erdoğan'ın "defolun" sözlerine atıfta bulunarak, "31 Mart'ta biz sandığa gidiyoruz, siz gidiyorsunuz. Barış şiirlerini söyleyeceğiz" dedi.

İktidarın ölümden beslendiğini sözlerine ekleyen Temelli, "Onun için barışı, yaşamı savunanlar bir araya gelmeli, Seyhan gibi, Çukurova gibi. Kimliklerimizle, inançlarımızla bir araya gelmeliyiz" şeklinde konuştu.

“HEP BİRLİKTE TECRİDİ KIRACAĞIZ”

Temelli, Türkiye'de zulüm, şiddet, adaletsizlik ve hukuksuzluğun olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu: "Bunların arkasında tecrit var. Bu mutlak tecrit devam ettikçe bu hukuksuzluk, adaletsizlik ülkeyi sardı. Bu iktidar bu adaletsizlik ve hukuksuzluğu devam ettiriyor. İnsanlar bedenleri ile bu hukuksuzluğa karşı direniyor. Leyla Güven 138 gündür bu adaletsizliğe, hukuksuzluğa direniyor. Cezaevlerinde binlerce tutsak, 300'ünün durumu kritik, dünyanın birçok yerinde binlerce insan açlık grevinde. Hepsi barış ve demokrasi istiyor. Tecrit bitsin istiyor. Bu sese kulak verme zamanı. 139 gündür Adalet Bakanlığı'na, iktidara sesleniyoruz; bu hukuksuzluk bitsin istiyoruz. Ölümler yaşanmadan talepler yerine getirilsin diyoruz. Bize kulak vermeyenler bugün cezaevlerinden 4'üncü cenazenin çıkmasına neden oldu. Yazıklar olsun. Bu konuyu siyasete alet etmeyin dedik, talebi karşılasın dedik. Sayın Öcalan ailesi ve avukatlarıyla düzenli görüşebilsin. 3 koltuk için bu sesi duymayanlar bu vebali taşıyacaklar. Zülküf gibi, Ayten gibi, Zehra gibi Meyda da bugün yaşamına son verdi. Ölümle değil, yaşamla mücadele edeceğiz. Yaşamla mücadele edeceğiz. Barışın, demokrasinin sesine ses katacağız. Hep birlikte bu tecridi yıkacağız. İktidarları uğruna insanlar arasına nefret tohumları ekenler bilsin ki mücadelemize devam edeceğiz. Bilsinler ki baskılarına karşı ne diz eğdik ne de boyun eğdik"

Seçim önceleri iktidarın Kürtlere nefretle yaklaştığını hatırlatan Temelli, "Seçim gelince 'Kürt kardeşlerim' diyor. Biz kardeş falan olmak istemiyoruz. Biz eşit yurttaşlık temelinde yaşamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

ÜLKENİN HER TARAFI KRİZ İÇERİSİNDE

İktidarın sıklıkla dile getirdiği “beka sorununa” dikkat çeken Temelli, "Yeni işsizlik rakamları açıklandı. İşsizlik artmış. Birde bunlar resmi sonuçlar, resmi olmayan sonuçlar daha vahim. Ülkeyi yönetemiyorlar. Ülkenin her tarafı kriz içinde. Bunlar ülkeyi yönetemediği için 'beka sorunu var' diyor, beka sorunu değil kabine sorunu var. Bunlar değil ekonomiyi hiçbir şeyi yönetemez. Bunlara üç keçi teslim etsen ikisini kaybeder, birini de eve getiremez" ifadelerini kullandı.

ÜÇÜNCÜ HAVA ALANI BİTMETEN ÜLKE BATTI

Temelli, Erdoğan’a seslenerek, "Bankalar dediğin gibi manipülasyon yapıyorsa buna kim izin verdi. 17 yıldır iktidardasın. Üçüncü havalimanı yaptılar, daha bitmeden ülke battı. İnsanlar soruyor 'bu işsizlik, yoksulluk neden' diye. Bunun sorumlusu iktidardır. Bu Çukurova'ya baktığınız zaman aklınıza yoksulluk gelir mi? Bu toprakların yarısı ekilemiyor, pamuk dışardan ithal ediliyor. Patates ekmek isteyenler ekemiyor, çünkü dışardan ithal edilecek. Şeker pancarı ekilemiyor. Kim zengin peki, Kargil zengin, mısır şurubu üretenler zengin" şeklinde konuştu.

SİYASETİ DE, BARIŞI DA TÜKETTİLER

Bir toplumsal kriz yaşandığını söyleyen Temelli, şunları ifade etti: "Ekonomik kriz kadar toplumsal kriz var. Toplumu ayrıştırıyor. Toplumu ayrıştırıyor ki toplum hakkını aramasın istiyor. Sağlık ortada, eğitim ortada. Bütçe uçmuş gitmiş. Kimse hakkının arkasında koşmasın diye Kürt düşmanlığına devam ediyorlar."

Temelli, "Siyaset toplumun sorunlarını çözmek için var. Siyaseti tüketenler barışı da tükettiler. Tüm bu sorunlara son verme zamanı" diye ekledi.

'SANDIKLARA GİDECEĞİZ'

31 Mart'ta sandıklara gitme çağrısı yapan Temelli, şöyle dedi: "Sandığımıza, geleceğimize birlikte sahip çıkacağız. Sandığa gittiğinizde HDP'ye, barışa, demokrasiye oy verdiğinizde işte o zaman sorunları çözüme kavuşturacaksınız. Hakkımızı, hukukumuzu koruyacağız. Bizim olanı çalmalarına izin vermeyeceğiz. Betoncu müteahhitlere, silah tüccarlarına kaynaklarımızın akmasına izin vermeyeceğiz."

'GBT'Yİ KENDİNİZE UYGULAYIN SUÇLU ÇIKAR'

Temelli ayrıca doğaya saygılı kentler yaratacaklarını ifade ederek şunları dile getirdi: "Kadınların, gençlerin, emekçilerin kentlerini var edeceğiz. Artık kentlerimizi bu zihniyetten kurtarma zamanıdır. O kadar acze düşmüşler ki, 'GBT cihazları arızalı, suçluları bulamıyoruz' diyorlar. Biz de diyoruz ki o cihazlarla bizi kontrol ediyorsunuz ve suçlu bulamıyorsunuz. Çünkü biz suçlu değiliz. Bugüne kadar gözaltına alınan, tutuklanan arkadaşlarımızın bir tek suçunu bulamazsınız. Türkiye'de çeşitli partilerden aday olmuş kişileri suçluyorlar. Neden, Kürt düşmanı olduğu için. GBT cihazlarının çalışıp çalışmadığını öğrenmek için kendinize GBT yapın. Bakalım suç dosyalarınız nasıl çıkacak. Bunlar utanmazsa kafataslarımızı ölçecek, yüzümüze işaret koyacaklar. Adalet Bakanı’na sesleniyorum, senin işin hukuku uygulamak."

HDP’Yİ İKTİDARA TAŞIMANIN ZAMANI GELDİ

Türkiye halklarının yeni bir siyasete ihtiyacı olduğunu vurgulayan Temelli, HDP’ye ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Temelli şunları söyledi:

"HDP'ye ihtiyaç var. Şimdi HDP'yi iktidara taşıma zamanı. Süpürgeler hazır mı? Kayyumları süpürüp atacağız. Kırıntısı bile kalmayacak. Kayyumu olmayan yerlerde de süpürgeleri hazırlayın. AKP-MHP belediyelerini, yolsuzluğa bulaşmış bu belediyeleri de süpürüp atacağız. Kayyum atanan belediyeleri geri alacağız. Türkiye'nin her yerinde iktidara geleceğiz. Halkın iktidarı kuruluna kadar yerellerde yerel demokrasi anlayışını var edeceğiz. Tek başımıza iktidara gelemediğimiz yerlerde de demokrasi güçlerini desteklemeye devam edeceğiz. Biz bu ülkeyi düzelteceğiz. Sizin yaptıklarınız ortada, sizin enkazlarınızı hep birlikte kaldıracağız. 31 Mart'a çok az biz zaman kaldı. Sandıklara sahip çıkıyoruz. Müşahit olacağız. Herkese ulaşacağız. Bir oyla Seyhan değişir, Türkiye değişir, dünya değişir. Bir oyumuzu bile ziyan etmeyeceğiz."

Temelli, konuşmasının ardından yoğun kalabalık arasında otobüsten ayrılarak, önceki gün polislerin baskın yaptığı HDP Adana il binasını ziyaret etti. HDP Eş Genel Başkanı, ziyaretten sonra Mersin'in Akdeniz ilçesindeki halk buluşmasına katılmak için kentten ayrıldı.