Temelli: Türk devleti derhal Suriye'den çekilmeli

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, AKP'nin Kürt düşmanı bir iktidar olduğuna dikkat çekerek, işgalden derhal vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Temelli, "Sayın Öcalan ile görüşülmeli" dedi.

Yaşamını yitirenlerin ailelerini ziyaret etmek üzere Nusaybin'e giden HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, buradan iktidara "Türkiye bir an önce Suriye’den de, Efrin’den de çekilsin. Suriye’de siyasi çözümün önü açılsın. Eğer bu yoksa o masadan da çözüm çıkmaz" sözleriyle seslendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgalci saldırılarıyla birlikte kente düşen havan topları sonucu yaşamını yitirenlerin ailelerini ziyaret etmek üzere Mardin’in Nusaybin ilçesine gitti. Temelli’ye, ziyaretinde partili milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu, Dilan Dirayet Taşdemir, Pero Dündar, Ebru Günay, Necdet İpekyüz, Semra Güzel ile yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk eşlik etti.

HDP'li milletvekillerinin günlerdir sokulmadığı ilçeye gitmek üzere Mardin’den yola çıkan partililerin yer aldığı konvoy, polis kontrol noktasında durduruldu. 30 araçlık konvoydaki 15 araç geçebildi.

İlçeye ulaşan heyet, ilk olarak günlerdir TOMA ve zırhlı araçlarla ablukaya alınan HDP İlçe Örgütü binasına geçti. Temelli ve beraberindekiler, burada partililerce karşılandı. Görüştüğü İlçe Yönetimi ile kurulan Kriz Masası'ndan kentte yaşananlara dair bilgi alan Temelli, ardından açıklamalarda bulundu.

'HAKKI VE HUKUKU GASP EDEN BİR İKTİDAR VAR; KÜRT DÜŞMANI'

Yasaların ihlal edilmesinin artık olağan bir hal aldığını belirten Temelli, "Her türlü hakkı ve hukuku gasp eden bir iktidar var. Bu iktidar savaştan besleniyor. Bu iktidar ancak savaşla ayakta durabiliyor. O savaşı da Türkiye ve bölge halkına dayatmaya devam ediyor. Bu iktidarın gerçek yüzü savaşla ortaya çıkıyor. Bu iktidar Kürt düşmanıdır. Bu iktidar ve iktidarın başındaki zat Kürt düşmanıdır. Kürtlere düşman olmasa bu topraklar 5 yıl boyunca bu zulmü ve acıları görür mü? Bugün de yaptığı budur. Kürt halkı üzerinden savaşı yürütmeye çalışmaktadır. Bugün burada savaş yüzünden 12 masum insanımızı kaybettik. Ama aileler şunu bilsin ki bu ölümlerin sebebini araştıracağız. Bu ölümlerin hesabını mutlaka soracağız. Bu acı hepimizin acısı. Yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum” dedi.

'HER VİCDAN SAHİBİ KARŞI ÇIKMALI'

Yüzlerce sivil insanın işgalci saldırılardan dolayı yaşamını yitirdiğini dile getiren Temelli, "Binlerce insan yerinden oldu. Resmi rakamlara göre 60 bine yakın insan yerinden oldu. İşgal girişimi nedeniyle Efrîn’den buraya kadar baktığımızda yarım milyon insan evlerinden, toprağından olmuş durumda. Peki neden? Neden bu savaş var. Savaştan beslenen, savaştan çıkarı olan ve iktidarını böyle yürüten bir senaryo var karşımızda. Vicdan sahibi ve adalet arayan her insan bu savaşa karşı çıkmalıdır" ifadelerini kullandı.

Temelli, buna karşı ise Türkiye'nin tüm halklarına çağrıda bulundu. Temelli, "Kürt halkını yalnız bırakmayın. Bu yoz milliyetçilikten, bu arsızlıktan asla beslenmeyin. Bu düşmanlığa son verin. Buna son vermek ancak sizin sesinizi çıkarmanız ile mümkündür. Bu mücadeleye omuz verin. Eğer bugün bu düşmanlığa, bu savaşa son vermek için bir şey yapmazsanız, unutmayın bu savaş hepimizi yakar" dedi.

'HERKES ÖCALAN'IN SÖZLERİNDEN DERS ALMALI'

Sözlerine "Bu faşist iktidar dur durak bilmiyor" diyerek devam eden Temelli, "Anayasa ve yargı bağımsızlığını yok sayan hukuk, tecrit hukukudur. Bir yerde bir tecrit hukuku uygulanıyorsa bu orada sınırlı kalmaz her yere yayılır dedik, öyle de oldu. Sayın Öcalan ne diyordu? Savaşı durdurmanın yolu demokratik müzakereden geçer. Herkes bu konudan ders almalı diyordu" ifadelerini kullandı.

Bir arada yaşamanın formülünün demokratik ulus seçeneği olduğunun altını çizen Temelli, "O bir çözümün peşinden koşuyordu. 'Bırakın bir haftada barışı getireyim' diyordu ama sonra ne oldu savaş çıktı. Çünkü bu rejim kayyım rejimidir" diye konuştu.

‘ASLA SUSMAYACAĞIZ'

Temelli, konuşmasında Nusaybin, Hakkari, Yüksekova ve Erçiş belediye eşbaşkanlarının gözaltına alınmasına da tepki göstererek, "Dosyalarına da gizlilik kararı verildi. Bütün HDP’lileri ‘terörist’ ilan ederek HDP’ye karşı bir düşman politikası yürütüyorlar. Sesimizin çıkmasını engelleyerek bizi susturabileceklerini sanıyorlar. Ama asla susmayacağız, buradayız" dedi.

'TÜRKİYE SURİYE'DEN ÇEKİLMELİ'

"Buradan bütün Türkiye halklarına sesleniyorum. Bugün bu savaşa karşı çıkın. Ordunun yarısını sınıra getirmiş, en büyük silahlarla sınırda kıyamet kopuyor ama ‘bu savaş değil’ diyor” diyerek iktidara tepki gösteren Temelli, sözlerine şöyle devam etti:

"Buna savaş demezsek ne diyeceğiz. Türkiye bir an önce Suriye’den de Efrîn’den de çekilsin. Suriye’de siyasi çözümün önü açılsın. Eğer bu yoksa, o masadan da çözüm çıkmaz. Kürt meselesinin çözümü aslında bir demokrasi meselesinin çözümüdür. Kürtlerin olmadığı bir yerden siz hiçbir çözüm çıkartamazsınız. Suriye 10 yıldır ateşler içinde. 6 milyon Suriyeli yerinden edildi. Arap kuşağı yapacağım diye olmadık şeyler yapan Esad rejimi bugün çözüm masasına kendisi geldi. Suriye bu çözümü bulmalı ve Türkiye buna engel olmamalı. Bu iktidar Suriye’den elini çekmeli.

'KINAMAK YETERSİZ, YAPTIRIM LAZIM'

12 bin IŞİD’li bugün neredeyse serbest kalmıştır. Aileleri ile beraber on binlerce IŞİD’liden bahsediyorum. Bu güruha ne olacağına dair bir karar uluslararası bir ortaklaşma ile çözülebilir. Bu felaketin önüne bir an önce geçmek zorundayız. Avrupa kınama mesajları veriyor ama yetmez. Bu mesajlar sadece sizin gününüzü kurtarır. Türkiye’nin bu yanlıştan dönmesi için gereken yaptırımları yapmanız gerekir. Bu konuda kimse çıkar hesapları peşinde olmasın.

'ÖCALAN İLE GÖRÜŞÜLMELİ'

Başta Kürtler olmak üzere Alevi yurttaşlarımız birçok tehlike altındadır. Artık Kuzey ve Doğu Suriye’yi ciddiye alma zamanıdır. Bir an önce Suriye’den çekilme çağrısı yaptığımız iktidara bir kez daha sesleniyorum; Suriye’den çekilin, kayyımları geri çekin ve gözaltına alınan arkadaşlarımızı serbest bırakın. Bu tecrit hukukuna son verin. Bir an önce Sayın Öcalan ile görüşmeler başlasın.

Biz biliyoruz bu iktidar tükenmiş, acze düşmüş o yüzden bunları yapıyor. Bütün halkı bu yönde savaşa karşı tavır almaya ve savaşa karşı mücadele etmeye çağırıyoruz. Bu iktidar karşısında anneleri yan yana durmaya çağırıyoruz. Savaş herkese acı ve ölüm getirir. 'Savaşa hayır' demek için çok daha güçlü bir şekilde yan yana gelmeliyiz. 72 millet yan yana gelip 'savaşa hayır' demelidir. Bir arada yaşama irademizi ve onurlu barış mücadelemizi haykırmalıyız. İktidarı hep birlikte başımızın üstünden atmalıyız. Bunun yolu demokrasi mücadelesinden geçer."

Temelli ve beraberindekiler, ardından çatışmalar sırasında ilçeye isabet eden havan topları sonucu yaşamını yitirenlerin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu.