Trump, Suudilere yaptırım ihtimalini yineledi

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğüne dair iddialar nihayet kabul edilirken, ABD’den yine ‘yaptırım’ uygulanabileceği açıklaması geldi.  

2 Ekim’de Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na gittikten sonra kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne dair iddialar nihayet kabul edilmişti.

Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında öldürüldüğü ve cesedinin ‘parçalanarak’ yok edildiğine dair Türk tarafının iddialarına ilişkin binadaki incelemelerin sürdüğü 3’üncü haftada Başsavcılık makamından yapılan açıklamayla, olay kabul edildi. Açıklamada, Kaşıkçı’nın binadaki yetkililerle bir arbede sonrasında öldürüldüğü itiraf edilmişti.

TRUMP: YAPTIRIM KARARI ALINABİLİR

Kaşıkçı skandalının başladığı tarihten bu yana ekonomik ilişkiler nedeniyle Suudi yönetimine karşı pasif tavır almakla eleştirilen ABD Başkanı Donald Trump ise, yaptırım kararı alınabileceğini yineledi.

Geçtiğimiz gün Kaşıkçı’nın öldüğünün ‘neredeyse kesin’ olduğunu söyleyen Trump, dün Arizona’nın Scottsdale şehrinde yaptığı bir konuşmada, Suudi Arabistan’a yönelik yaptırımlara dair bir soruya “belki, belki” diye yanıt verdi.

Suudilerin Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü kabul ettikleri açıklamanın hemen öncesinde konuşan Trump, soruşturmanın sonucunu beklediklerini söyledi. Trump, “Kimlerin neyi, nerede ve ne zaman bildiklerini öğreneceğiz. Ve (olayı) anlayacağız” diye konuştu.

Suudilerin ABD’nin önemli bir ekonomik partneri olduğunu vurgulayan Trump, ABD’deki birçok yatırımın da bu ülke tarafından yapıldığını hatırlattı. Trump, olası bir yaptırım kararının ABD Kongresi’nin kararıyla olacağına da dikkat çekti.

Suudilerin Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü kabul etmeleri, ancak suçu istihbarattan kimi isimlerin üzerine yıkması sonrasında ABD başta olmak üzere dünya ülkelerinin nasıl bir tavır alacakları bekleniyor.