Türk hükümeti Kürtleri Kanada teknolojisi ile casusluyor

İnternet ortamında hak savunuculuğu yapan Citizen Lab grubu, Türkiye’nin özellikle YPG’yi takip etmek için Kanada teknolojisi kullandığını tespit etti.

Casusluk faaliyetleri için Kaliforniya’daki bir şirket olan Fremont’a ait Procera firmasının PacketLogic aygıtının kullanıldığı bildirildi. Sözkonusu şirket kısa bir süre önce Kanadalı Sandvine ağına bağlanmıştı. Cuma günü yayınlanan rapora göre, Türkiye ve Suriye sınırı boyunca internet kullanıcıları Kanadalı şirkete ait bilgisayar materyali sayesinde izlendi.

Rapora göre Kürt güçleri casusluk faaliyetinin hedefinde yer alıyor. Casusluk aygıtı Kanadalı Sandwine ağ yönetimi şirketine ait. Bu şirket ise Amerikan yatırım fonları Francisco Partners’a ait.

Raporun yayınlanmasından önce bir açıklama yapan Sandwine şirketi, sözkonusu teknolojinin yasadışı kullanımını soruşturduklarını belirtirken, Citizen Lab’ın elindeki tüm bilgileri paylaşmayı reddettiğini ifade etti. Sandwine, gerekli tüm verileri elde ettikten sonra soruşturmayı tamamlayıp harekete geçmeye hazır olduklarını bildirdi.

CASUSLUK BİR HACKER OPERASYONU İLE DEŞİFRE EDİLDİ

Citizen Lab, Türk devletinin yürüttüğü casusluğu bir hacker operasyonu ile ortaya çıkardıklarını açıkladı. Bu çalışma sonucunda yasadışı casusluk faaliyetlerinin Adana, Hatay, Antep, Amed ve hatta Ankara’ya kadar uzandığı ortaya çıkarıldı. Casusluk faaliyetlerinin Mısır’a ve Suriye’nin kuzeyindeki sınır bölgelerine de uzandığı belirtildi.

“Network injection” isimli bu casusluk tekniği, günlük internet akışına casus yazılım ekleyerek ağın kontrolünü sağlıyor. Uzun zamandır, bu tekniğin hükümetler tarafından casusluk faaliyetleri için kullanıldığından endişe ediliyor.

CASUSLUK TÜRK TELECOM ÜZERİNDEN YAPILIYOR

Raporun temel yazarı Bill Marczak, “Basit bir tıklama ile ülkedeki herhangi bir kişiyi potansiyel olarak hedeflenebilir” dedi. Türkiye ve Mısır’da kimlerin kesin olarak casusluk faaliyetlerinin hedefinde olduğunu belirleyemediklerini belirten Marczak, Kanada tekniğinin Türk Telecom ağının bir parçası olduğuna dikkat çekti.

Marczak, bazı hedeflerin YPG’ye bağlı kişiler olduğuna dikkat çekti.

Forbes dergisi 2016’da yayınladığı bir haberde Procera şirketinin altı mühendisinin Türk rejimine casusluk tekniklerini satmaktansa istifa etmeyi tercih ettiğini yazmıştı.