Türkiye krizde, damat 'pembe tablo' çiziyor

Türkiye’de büyüme tahminleri düştü, lira krizde, sosyal adaletsizlik giderek derinleşiyor, enflasyon yüzde 20’nin üzerinde, Maliye Bakanı Berat Albayrak, “pembe tablo” ile manipüle etmeye çalışıyor.

Türkiye’de Kasım ayında enflasyon yüzde 1.44 azaldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Bu tablo enflasyonda düşüş eğiliminin süreceğini göstermektedir” iddiasında bulundu.

Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre Üretici Fiyatlarında %2,53 düşüş yaşandı, çekirdek enflasyon %24.34'ten %20.72'ye geriledi.

Berat Albayrak, “Fiyatlardaki köpüğün ortadan kalkmaya başladığı bu süreci, para ve maliye politikalarımızdaki güçlü duruş ile desteklemeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Albayrak’ın “güçlü duruş” olarak ifade ettiği politikaların sonucunda Türkiye ekonomisi aylardır ağır bir bunalım içerisinde. Hükümetin bu yıl sonunda yüzde 3.8 büyüme beklerken, 2019’da yüzde 2.3’e düşeceği tahmininde bulunuyor. Büyümenin yüzde 7.4 olduğu 2017 ile kıyaslandığında sert bir düşüş yaşandığı gözleniyor.

Enflasyon ise Erdoğran rejiminin iktidara gelmesinden bu yana benzeri görülmemiş bir seviyede bulunuyor.

Bir kıyaslama yapılırsa, 2004’te enflasyon TÜFE’de yüzde 9.8, ÜFE’de yüzde 13.84 düzeyindeydi. 2012’de TÜFE yüzde 6.16, ÜFE yüzde 2.45 olarak gerçekleşmişti.

Maliye Bakanlığı, işsizler ordusunun da büyümeye devam edeceğini bildiriyor. Bakanlığa göre işsizlik bu yıl yüzde 11.3’e, 2019’da yüzde 12.1’e çıkacak. İşsizlik konusunda gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.