Türkiye’nin notu B1'e düşürüldü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye’nin notunu, Ba3'ten B1'e düşürdü.

Moody’s tarafından yapılan açıklamaya göre not indirimi ödemeler dengesi krizinin artmaya devam ettiğini gösteriyor.

Türkiye’nin notu Ba3'ten B1'e düşürülürken, kredi notu görünümü ise negatif oldu.

Türkiye'nin kredi notunu Ba3'ten B1'e düşürdü, görünüm negatif.

Türkiye uzun süreli ekonomik ve finansal oynaklık dönemine karşı kırılgan kalmaya devam ettiğine vurgu yapan Moody’s, “Türkiye'nin Döviz rezervlerinde düşüş TCMB'nin uzun süredir devam ettiği kurda serbest dalgalanmaya izin verme politikasına ters görünüyor ve bankanın şeffaflığıyla bağımsızlığına gölge düşürüyor” diye belirtildi.

Moody’s risk dengesinin de aşağı yönlü olduğuna dikkat çekerken, yakın vadede daha fazla dengesizlik oluşturacak faktörlerin bulunduğunu kaydetti.

Açıklamada, İstanbul'daki seçim tekrarının yarattığı belirsizliğe dikkat çekildi. Türk lirasının daha fazla düşüş yaşayabileceği ve döviz rezervlerinin de daha fazla azalabileceğini ifade eden Moody’s, ABD’nin Türkiye'ye yaptırım uygulanması halinde piyasanın daha fazla tepki vereceğine vurgu yaptı.

Türkiye ile ABD arasındaki S-400 krizine dikkat çekilen açıklamada, "ABD Kongresi'nin değerlendirmeye alacağı olası yaptırımlar da Türkiye ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde baskı oluşturuyor" denildi.

Moody’s, “Not artırımı olası değil, ancak yetkililer dış baskılara karşı ekonomide yeniden dengelenmeyi sağlayacak güvenilir ve geniş çaplı bir program uygularsa not stabilize olur" tespiti yapıldı.