Türkiye'nin suçlarını yargılayacak mahkeme toplanıyor

Türk devleti ve yetkililerinin işlediği suçların yargılanacağı Uluslararası Tribunal, 15-16 Mart tarihlerinde Paris’te toplanıyor.

Uluslararası Tribunal ya da diğer adıyla Kalıcı Halk Mahkemesi, 1960’lı yıllarda ABD’nin Vietnam’daki suçlarını yargılayan Russell Mahkemesi’ne dayanıyor. Paris’teki İş Borsası binasında yapılacak mahkemede Türk devletinin özellikle yakın dönmedeki savaş suçları üzerinde durulacak.

Yargılanacak kişilerin başında Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geliyor. Suçun işlendiği dönemin hükümet yetkilileri, askeri komutanları ve istihbarat şefi de yargılanacak isimler arasında. Mahkemeyi 300 dolayında tanınmış şahsiyet ve 45 uluslararası kurum destekliyor.

Mahkemeyi 7 hakim yönetecek. Farklı uluslardan olan bu hakimlerle mahkeme devletler nezdinde tam bağımsızlığını ortaya koyuyor. Soruşturma, davacılar tarafından uluslararası bir hukukçu ekibi tarafından yürütüldü. Bunlar insan hakları ve uluslararası insani haklar konusunda uzman kişilerden oluşuyor.

Türkiye’nin Kürtlere karşı işlediği suçlara ilişkin iddianame de hazırlandı. 100 dolayında sayfadan oluşan iddianame, mahkemeye sunulacak.

Mahkeme kararını, duruşmalardan iki ay sonra açıklayacak. Bu vesileyle Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda bir basın toplantısı yapılacak. Toplantıya siyasetiler, akademisyenler, sivil toplumdan ve meslek örgütlerinden temsilciler katılacak.

Tartışmasız bir vicdani meşruiyete sahip olan mahkeme, az bilinen ya da kasıtlı bir şekilde görmezden gelinen suçları aydınlatacak. Bu şekilde geniş bir duyarlılık ve somut tedbirlerin yolunun açılması umut ediliyor.

Duruşmalar 15 Mart günü saat 09.00’da başlayacak. Mahkeme üyeleri tanıtılacak, Türk tarafının hazır olmadığı tespit edilecek. Türk hükümetine mahkemede kendisini savunması için davetiye gönderilmişti. Sonra da suçlamalara ilişkin sunum yapılacak.

İlk gün, kendi kaderini tayin hakkı çerçevesinde ilkeler, tarih, siyasi haklar, eldeki kaynaklar ve ekonomik haklar ile kültürel haklar ve kadın hakları üzerinde durulacak.

Öğleden sonraki oturumda savaş suçları kapsamında yasal çerçeve ortaya konulacak, genel bir sunum yapılacak. Aynı oturumlarda Cizre, Nusaybin, Şırnak ve Sur’da Türk devletinin işlediği suçlar dinlenecek.

Sonraki, 16 Mart’ta Roboski katliamı ve kadına yönelik şiddete ilişkin sunumlar ve tanıklıklar dinlenecek. Devlet terörizmi başlığı altındaki üçüncü oturumda devletin faili meçhul cinayetler işleyen ölüm komandoları ve Kürt aydın Musa Anter’in katledilmesine ilişkin tanıklıklara yer verilecek. Aynı başlık altında Özgür Gündem ve DEP’e yönelik saldırılar ele alınacak.

Üçüncü oturumun öğleden sonraki bölümünde Şemdinli komplosu ve Güçlükonak saldırısı ile 9 Ocak 2013’te Paris’te üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesine ışık tutulacak. Bu çerçevede Paris, Almanya ve Belçika’daki hedefli saldırıların yanısıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esaret altına alınması ve Türk devletinin bölgeddeki terörist örgütlere verdiği destek yargılanacak.