Türkiye ve Kürdistan Newroz'a hazır

Türkiye ve Kürdistan kentlerinde Efrîn'in direniş ruhuyla Newroz'a katılım çağrıları yapıldı.

Katledilenlerin ailelerinden siyasetçilere kadar herkes Newroz'da buluşma çağrısı yaptı.

İZMİR

“Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır” şiarıyla İzmir Gündoğdu Meydanı’nda kutlanacak olan 21 Mart Newroz Bayramı’na sayılı günler kaldı.

Tertip Komitesi üyesi kadınlar, Newroz’a 8 Mart ruhuyla tüm kadınları alanda olmaya çağırdı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eş Başkanı Melis Akgül, "Rahşan’ın, Arin’in ve Efrîn’de yaşamını yitiren Avesta Xabur’un yoldaşları olarak onların direniş ruhlarıyla kadınların öncülüğünde bir Newroz ateşi yakmaya, direnişi büyütmeye davet ediyoruz. Örgütlenerek ve büyüyerek faşizme karşı dur demek için alanlarda olacağız" dedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclis (PM) Üyesi Arife Çınar da, "Newroz’da tüm kadınlar Efrin direniş ruhuyla alanlarda olmalı” diye belirtti. HDP PM Üyesi Gülay Gün Bilici ise, 8 Mart’ta İzmirli kadınların her şeye rağmen direndiğini belirterek, kadın kimliğine ve bedenine sahip çıkmak için Newroz alanında buluşacaklarını aktardı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de, 21 Mart’ta Gündoğdu Meydanı’nda kutlanacak olan Newroz’a çağrı için DİSK Ege Bölge Temsilciliği binasında basın toplantısı düzenledi ve katılım çağrısı yaptı.

İSTANBUL

İstanbul’da 21 Mart Çarşamba günü Bakırköy Halk Pazarı’nda "Newroz direniştir; faşizme karşı halkların baharıdır” şiarıyla düzenlenecek olan Newroz kutlamasına tüm kesimlerden çağrılar gelmeye devam ediyor. OHAL ve savaş koşullarında gerçekleşecek olan Newroz’a Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen kamu emekçilerinden de katılım çağrısı geldi. KHK ile ihraç edilen Eğitim Sen Üyesi İlhan Koyu, Newroz’un haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı bir başkaldırı olduğunu söyledi. Koyu, “Newroz’un Kürdistan coğrafyasında yaşanan haksızlığa ve hukuksuzluğa, ölüme ve katliamlara karşı bir ses olmasını, halkların kardeşliği ve barıştan yana bir ses olmasını istiyoruz” dedi.

Koyu, milyonlarla Efrîn işgalinin geriletilebileceğini belirtirken, Çarşamba günü yapılacak olan Newroz’a bütün halkları davet etti.

KHK ile ihraç edilen İş ve Meslek Danışmanı Kahraman İmer de, Newroz’un ezilenlerin bayramı olduğun ifade ederek, bu yıl Newroz'un daha önemli olduğunu kaydetti ve "Barış isteyen herkesin 21 Mart’ta Bakırköy’e gelmesi gerekir” dedi.

İstanbul Newrozu'na katılım çağrısı yapan Tertip Komitesi Başkanı Ali Rıza Bilgili de, "2018 Newroz’u bir isyandır. Öldürmeye değil, yaşatmaya götüren bir isyandır. 2018 Newroz’u her gün ‘şu kadar insan öldürdük’ diyen anlayışa karşı bir isyandır" dedi.

ŞIRNAK

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 ile 2 Mart 2016 tarihleri arasında ilan edilen 'sokağa çıkma yasağı' vahşice bodrumlarda katledilenlerin aileleri, 21 Mart'ta kentte kutlanacak Newroz’a çağırdı.

Mahsur kaldıkları evlerin bodrum katında yakılarak katledilen Cizre Halk Meclisi Eş Başkanı Mehmet Tunç ve kardeşi Orhan’ın annesi Esmer Tunç, Newroz’u, “Kürt annelerinin yüreğinde yanan ateş” olarak tanımladı ve “Huzura açılan kapı olan Newroz tüm Kürt halkına kutlu olsun” dedi. Tunç, Newroz günü kimsenin evinde oturmamasını ve büyük bir coşkuyla alanlara akmasını istedi.

Efrîn'de direnenleri selamlayan Anne Tunç, "Cizre’den Efrîn’de direnen çocuklarıma selamlarımı yolluyorum" dedi.

Kızı Hacer’i ve oğlu Mehmet Said’i kaybeden Hezni Aslan da, Cizrelilerin tüm renkleriyle alanlarda olması gerektiğine vurgu yaptı. Aslan, "Newroz alanlarında yakacağımız ateşimizin gücüyle saldırılara cevap olacağız” dedi.

Kutlamaların hazırlık çalışmalarında sona gelinirken, Cizre Newroz Tertip Komitesi üyeleri DBP Şırnak İl Eş Başkanı Yakup Barkın, HDP Kadın Meclisi Üyesi Özlem Kutlu ve HDP PM Üyesi Resul Sadak da katılım çağrısı yaptı.

VAN

Van’da polis şiddetine sahne olan 2008 yılı Newrozu’na katılan kadınlardan biri olan Cahide Ölmez, “Newroz dünyanın ateşi, ışığıdır. Kimse onu söndüremez" dedi. O yıl Newroz ateşini kıyafetleriyle yaktıklarını söyleyen Hatice Aslan da, “Yine gideceğiz, yine kutlayacağız" dedi.

DERSİM

Efrin halkının direnişine sahip çıkmak için Newroz’da alanlarda olmaya çağıran Dersimliler, "Bu yılki Newroz Kürt halkına başlatılan soykırım politikasına karşı bir isyan ve mücadele günü olacak” dedi.

Dersim’de 21 Mart Çarşamba günü Seyit Rıza Meydanı’nda kutlanacak Newroz için çalışmalar sürüyor. Newroz’un önemine dikkat çeken Dersimliler, Efrîn direnişine sahip çıkmak için herkesi kutlamalara çağırdı.

BATMAN

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü, Newroz programına ilişkin basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Çarşamba günü binlerin katılımının beklendiği Newroz'a ilişkin bilgi veren HDP Eş Başkanı Nizamettin Toğuç, "Batman'da yapılacak Newroz kutlaması için tüm çalışmalarımızı tamamladık, son saate kadar ise bildiri dağıtımları ile halkı alana çağırmaya devam edeceğiz" dedi.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise "Newroz'da binler olup alanlara çıkarak Efrîn'in yalnız olmadığını göstereceğiz" diye konuştu.

Batman Yeni Otogar yanındaki Newroz Alanı'nda 21 Mart Çarşamba günü yapılacak kutlamaya HDP milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve Kadri Yıldırım konuşmacı olarak katılacak. Sanatçı Erdoğan Emir'in yanı sıra yerel sanatçılar da ezgilerini seslendirecek.

ANKARA

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ankara Bölge Temsilciliği'nde düzenlediği basın toplantısıyla 21 Mart Çarşamba günü Kolej Meydanı'nda kutlanacak Newroz'a katılım çağrısında bulundu.

ADANA

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri de, 21 Mart'ta Mimar Sinan Açık Tiyatrosu'nda yapılacak olan Newroz kutlamasına çağrı yapmak amacıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de katıldı.