Türmen: Türkiye AİHM’e uymakla yükümlü

AİHM eski yargıcı CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Türkiye’nin, AİHM’in Demirtaş kararına uymakla yükümlü olduğunun altını çizdi.

Rıza Türmen, AİHM kararına uyulması çağrısında bulunarak, Selahattin Demirtaş’ın vakit geçirilmeden serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Türmen, Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 18. maddesine atıfta bulunulan ve diğer tutuklu siyasetçiler için de emsal oluşturan bu karara uymamanın, Demirtaş’ın tutukluğunun hukuki değil, siyasi olduğunu onaylamak anlamına geleceğine işaret etti.

HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması yönündeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının kendilerini bağlamadığını söyleyen Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir cevap da AİHM eski yargıcı CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen’den geldi. Kararı ANF’ye değerlendiren Türmen, bu kararın hem AİHM hem Türkiye hem de Demirtaş açısından önemli olduğunu belirtti.

İLK DEFA İŞARET EDİLDİ

Türmen, AİHM protokolünde seçme ve seçilme hakkına dair çok dar yorumlar olmasına rağmen ilk defa bir siyasetçinin tutuklanmasının bu hakkın ihlali olduğuna hükmedildiğine dikkat çekti.

AİHM’in Demirtaş’ın tutukluluğunun devamıyla ilgili olarak yargıçların gösterdiği kanıtların yetersizliğine işaret ettiğini belirten Türmen, bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlali olarak değerlendirildiğini kaydetti.

SİYASİ İÇERİĞİ İRDELENDİ

Kararın en ilginç yanının, AİHS’nin 18. maddesine yapılan atıf olduğuna dikkat çeken Türmen, böylelikle davanın siyasi içeriğinin de irdelendiğini ifade etti.

Türmen, bu maddeye atıf yapılmasının önemini şöyle açıkladı: “AİHM, 18. madde ile ilgili kararında Türkiye’de yasaların muhalefeti susturmak için kullanıldığını, yargının bağımsız olmadığını ve Selahattin Demirtaş’ın hukuki değil, siyasi nedenlerle içeride tutulduğunu açıkça kaydederek, derhal serbest bırakılmasına hükmetti.”

KARA, BAĞLAYICI VE EMSAL

Türmen, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu karar bizi bağlamaz” yanıtı konusunda ise Avrupa Konseyi’ne üye ülkeler için AİHM kararlarının bağlayıcı olduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin bu kararları uygulamakla yükümlü olduğunun altını çizen Türmen, aksi takdirde baskıların artacağı uyarısında bulundu. Türmen, Türkiye’nin bu karara uymamasının Demirtaş’ın tutukluğunun devamının hukuki değil, siyasi bir karar olduğunu onaylamak anlamına geleceğini kaydetti.

Türmen, AİHM’in Demirtaş kararında diğer tutuklu milletvekillerine de atıfta bulunulduğunu, dolayısıyla bu kararın emsal teşkil edeceğini de aktardı.

AİHM kararına uyulması çağrısında bulunan AİHM eski yargıcı Rıza Türmen, Selahattin Demirtaş’ın vakit kaybedilmeden serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.