Türk devletine teslim edilen Gültekin avukatları ile görüştürülmüyor

Fransa’nın Türkiye’ye teslim ettiği Kürt genci Serhat Gültekin, iade edildikten sonra avukatları ile görüştürülmüyor. Ağır sağlık sorunları olan Gültekin’in durumu bilinmiyor.

SERHAT GÜLTEKİN

Fransa’ya 2017 yılında siyasi sığınma talebinde bulunan ve 4 Nisan 2021 günü tutuklanan Kürt genci Serhat Gültekin, bugün akşam saatlerinde Türkiye’ye getirildi. İstanbul Havalimanına getirilen Gültekin’in avukatları ile görüştürülmesi engelleniyor. Sağlık sorunları olan Gültekin’in tedavisinin yapılıp yapılmayacağı ise bilinmiyor.

AVUKATLARI İLE GÖRÜŞTÜRÜLMÜYOR

Fransa devletinin tedavisini yarım bırakarak Türkiye’ye iade ettiği Gültekin’in avukatları Şule Recepoğlu, Ümit Binici ve Sidar Perçin yazılı bir açıklama yaptı. Gültekin’in nadir görüşen genetik bir hastalık tedavisi gördüğünü aktaran avukatlar, şunları belirtti: “İade kararına ilişkin itirazın 48 saat içerisinde sonlandırılması gerekirken Fransa devleti bu süreyi beklemeksizin Serhat’ı Türkiye’ye iade etmiştir. Gültekin, nadir bir genetik hastalık olan “marfan sendromu” nedeniyle tedavi görmektedir. Ayrıca kendisi iki kez pnömotoraks geçirmiş ve ciddi mide sorunları bulunuyor. Müvekkilimiz tüm bu sağlık sorunları gözardı edilerek, tedavisi yarım bırakılmış ve hukuksuz bir şekilde gönderilmesine karar verilmiştir. Yapılan çağrılara, hukuki başvurulara ve mücadelelere rağmen bu kararın verildiğini buradan ifade etmek isteriz.”

AVUKATLARIN BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR

Serhat Gültekin’in biraz önce havalimanına getirildiğini ancak arındırılmış bir bölgede bekletildiğini aktaran avukatlar, müvekkilleriyle görüşmek için savcılığa başvurdukları bilgisini verdi. Açıklama şöyle devam etti: “Müvekkilimiz Serhat Gültekin az önce uçaktan indirildi. Güvenlik görevlilerine teslim edilmek üzere havaalanındaki arındırılmış bölgede tutuluyor. Bizler avukatları olarak savcıyla görüşme yaptık. Hastaneye sevki, güvenli tedavi koşullarının sağlanması ve etkili bir hukuki yardım açısından bizlerle görüştürülmesini talep ettik. Şu anda taleplerimizin sonucunu bekliyoruz. Bu sonucun ne olacağına dair bir belirsizlik mevcut. Avukatları olarak havaalanı ek hizmet binasında bekletiliyoruz. Müvekkilimiz Gültekin’in TEM’den mi yoksa İlamat Bürosu’ndan doğrudan cezaevine gönderilip gönderilemeyeceği hususu henüz belirsizliğini koruyor.”

Yazılı açıklamada “Serhat Gültekin, Fransa’dan iade edilerek Türkiye'ye teslim edilmiştir. Müvekkilimizin hastalığı da göz önünde bulundurularak bu konunun sahiplenilmesi ve gündemleştirilmesi için tüm kamuoyuna çağrıda bulunuyoruz” denildi.