'Türkiye üzerindeki baskılar artacak'

HDP’li Hişyar Özsoy, ABD ve AB’nin yaptırım tartışmalarına dikkat çekerek, Türkiye üzerindeki baskıların artacağını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy, Türk devletini önümüzdeki süreçte nelerin beklediğine ilişkin konuştu. Özsoy, ABD seçimlerini Biden’ın kazanmasının Türkiye’yi nasıl etkileyeceği ve Avrupa parlamentosunun Türkiye’ye yaptırım çağrılarını ANF’ye değerlendirdi.

‘YAPTIRIM GELEBİLİR’

Özsoy, şunları söyledi: “joe Biden, Trump’ın aksine hem kendi ülkesindeki hem de uluslararası ölçekteki kurumlarda çalışacağını defalarca söyledi. Önümüzdeki dönemde Amerika ile NATO arasındaki ilişkiler güçlenecektir. Biden’ın yapacağı şeylerden biri NATO ile ilişkilerini güçlendirmek olacak. Bunun içinde Avrupa Birliği (AB) liderleriyle yakın ilişki kuracak. Recep Tayyip Erdoğan, Trump döneminde Trump ve Avrupa arasındaki tüm gerilimleri, çelişkileri kendi lehine kullanarak yol almaya çalışıyordu. Biden bu çelişkileri kapatacak ve bu da Türkiye üzerindeki baskıların artması anlamına gelecek. İki yıldır Amerika’nın Türkiye’ye yaptırım uygulama tartışmaları var. Avrupa’nın da yaptırım tartışmaları gündemde. Tüm bu tartışmalar yan yana gelirse ve batı bir blok olarak hareket ederse, Erdoğan’ın canını acıtacak birçok yaptırım gelebilir.

‘S-400 GERİLİMİ OLABİLİR’

Türkiye ve Amerika arasındaki en önemli gündemin S-400 meselesi olduğunun altını çizen Özsoy, “Halk Bank meselesi onlar için küçük bir mesele, bunu sadece kullanıyorlar. Yine Amerika’nın Suriye politikası Türkiye için önemli bir mesele. S-400 konusu ise Amerika için önemli. Amerika’nın, Rusya’dan askeri malzeme satın alan ülkelere ambargo uygulamaları söz konusu. Trump, bunları da bloke etmişti. Biden, gelir gelmez bu yaptırımlar uygulanmaz, ilk birkaç ay Türkiye’ye zaman vereceklerdir. Ama S-400 meselesi Türkiye- Amerika ilişkilerinde çok ciddi gerilim ve yaptırımlara zemin olabilecek bir meseledir” dedi.

‘ABD KURUMSAL SİYASETİNE DÖNECEK’

Kürt kamuoyunun beklentiye girmemesi gerektiğini belirten Özsoy, Biden’ın çok büyük şeyler yapmayacağını da şu sözlerle ifade etti: “Biden iyi değil, Trump çok kötüydü. Trump’ın yarattığı hayal kırıklıkları yüzünden Biden’ı büyütme eğilimine girildi. Tabi bununla birlikte Biden, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Rojava ile daha sempatik ilişkiler kuracaktır. Biden, 1973’ten bu yana senatörlük yapmış biri ve dolayısıyla Amerika’nın bütün kurumlarıyla da çok iyi çalışmış. Biz Amerika dış politikasında bir Biden faktörü değil, Amerika’nın kurumsal siyasetine dönüş göreceğiz. Örneğin, Türkiye’deki Kürt meselesinde Amerika’nın klasik olarak güvenlikçi politikalara sunduğu destek değişmeyebilir. Biz HDP olarak her platformda şunu söylüyoruz; kimin Türkiye’de Kürt meselesini demokratik bir şekilde çözülmesi için bir katkı imkanı varsa bu katkıyı sunmalıdır.”

‘ERDOĞAN GERİ ADIM ATMAZSA’

10-11 Aralık’ta toplanacak olan AB Konseyi’nden Türkiye’ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı tartışmalarına da değinen Özsoy, şunları söyledi:

“Birçok seçeneğin masa da olduğu söyleniyor. Ama önemli oranda bu yaptırımların önünü kesmek için Erdoğan, ‘biz Avrupa ile birlikte geleceğimizi inşa edeceğiz’ gibi bir konuşma yaptı. Bu çok pespaye, sıkışmış bir siyasetin dili. Çünkü Erdoğan, AB’nin yaptırım tartışmalarından çekiniyor. Zaten AB ile müzakereler donmuş durumda bu bir yaptırım. Vize serbestiye meselesi de rafa kaldırıldı. Gümrük birliğinin modernleştirilmesi, güncellenmesi tartışmaları vardı, onu da AB, demokrasi ve insan hakları şartına bağladı. Demokrasi, hukuk ve insan hakları konusunda adım atılmazsa, ticari anlamda gümrük birliğini güncellemeyecekleri noktasına gelindi. Bize gelen bilgilere göre gümrük birliğinin bir bütün olarak rafa kaldırılması tartışmaları bile yapılıyor. Bu da çok uç bir nokta olur. Böyle bir konun tartışılması bile AB’deki toleransın sınırlarını gösteriyor. Erdoğan hükümeti geri adım atmazsa, önümüzdeki dönem hem Avrupa hem de Amerika ile gerilimli ve ciddi süreçler olacak.”