Tutsakların hijyen ürünlerine el konuluyor

ÖHD Hapishane Komisyonu, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde son günlerde artan işkence uygulamalarına ilişkin bir heyet oluşturarak ziyaret gerçekleştirdi. Avukat Eda Önal, koğuşlarda gerekli hijyen ve temizlik koşullarının sağlanmadığını söyledi.

ANF’ye konuşan Av. Eda Önal, ailelerden gelen talep üzerine heyet oluşturduklarını hatırlatarak, “Görüştüğümüz mahpuslar genel olarak idarenin baskıcı bir tutum içerisinde bulunduğunu aktardı. İdarenin diyalog, müzakere ve çözüme açık olmadığını, hak ihlallerinin bu şekilde her geçen gün daha da arttığını söylediler” dedi.

Tutsakların salgından beri tedaviye erişim haklarının engellendiğini, revir talepleri dahi kabul edilmediğini söylediğini kaydeden Av. Önal, “Revire çıkartılmadıkları gibi hemşireler de koğuşa gelip üstten bir gözlem yapıyormuş ve bu şekilde tedavi, muayene süreci gerçekleşmiyormuş. Bunun dışında hapishanede ağır hasta mahpuslarının da bulunduğunu aktardılar. Ayrıca bu hasta mahpusların hastane isteklerinin sağlanmadığı ve revire çıkarılmadıklarını, gerekli tedavi koşullarının sağlanmadığını, durumlarının daha da ağırlaştığını söylediler” şeklinde konuştu.

ARAMALAR TACİZE VARIYOR

Son birkaç haftadır aramaların çok sıklaştığını ve bunların daha çok taciz şeklinde aramalar olduğunu aktaran Av. Önal, şöyle devam etti: “Örneğin her sayım sonrasında odalara keyfi şekilde girildiğini söyledi mahpuslar ama normalde sayımdan sonra odaya girilmez. Artık her sayımdan sonra odaya girip mahpusların kendi bütçeleriyle cezaevi kantinden satın aldıkları temizlik malzemelerine el koyuyorlarmış. Gerekçe olarak da bu temizlik malzemelerinin fazla olduğunu öne sürüyorlar, ancak böyle bir gerekçe olamaz. Koğuşların yeterince hijyenik ve temiz olmadığını, bu nedenle uyuz salgınının görüldüğünü de aktardı mahpuslar ve buna ilişkin herhangi bir tedavinin de sağlanmadı söylendi. Hatta yine az önce söylediğim gibi bir hemşire gelip üstten bir gözlemle ‘Sen uyuzun. Sana şu kremi veriyorum, yazıyorum’ şeklinde bir tedavi süreci gerçekleştiriyor aktarımlara göre. Yani hem kendileri tedavi etmiyor, hem gerekli hijyeni, temizliği sağlamıyor hem de kadınlar kendi imkânlarıyla edindikleri bu temizlik malzemelerine de keyfi bir şekilde el koyuyorlar. Kullanmalarına izin vermiyorlar.”

GÖRÜŞMELER KISA TUTULUYOR

Avukat Önal, tutsakların yemeklerinin yetersiz olduğunu, görüşmelerin keyfi olarak sınırlandırıldığını belirterek, şunları ekledi: “Yemekleri de çok yetersiz, sağlıksız ve diyet yemeği vermiyorlar. Cezaevi görüşleri için kanunda azami süre 30 dakika, en üst süre olarak da bir buçuk saattir. Kadınlar, sadece yarım saat ve onda da giriş-çıkış derken 20 dakika süreli bir görüş gerçekleştirebiliyorlarmış. Bunun dışında mahpuslar avukat görüşüne, revire veya havalandırmaya çıkarken yaptıkları her hal ve hareketin infaz koruma memuru ya da idare tarafından tutanak, disiplin soruşturması tehdidiyle karşı karşıya.”