Son Dakika: Metîna’da 15 işgalci cezalandırıldı

Uluslararası gözlemciler: Taşıma seçmenler seçim sonuçlarını etkiledi

31 Mart yerel seçimlerini Kurdistan’da izleyen uluslararası gözlemciler, taşınan seçmenlerin seçim sonuçlarına etki ettiğini belirterek yeni seçimler yapılmasını istedi.

31 MART YEREL SEÇİMLERİ

Kurdistan şehirlerinde 31 Mart yerel seçimlerini izleyen 125 uluslararası bağımsız gözlemci, ziyaretlerinin sonuçlarını açıkladı. Seçimler sırasında yaşanan ihlalleri listeleyen gözlemciler, taşıma seçmenlerin seçim sonuçlarını etkilediğini dile getirdi.

Îdir, Agirî, Mûş, Bîngol, Bedlîs, Wan, Colemêrg, Sêrt, Şirnex, Êlih, Mêrdîn, Amed ve Riha’da 150’ye yakın oy verme merkezinde seçimleri izleyen gözlemciler, neredeyse tüm heyetlerinin Türk yetkilileri tarafından engellendiğini duyurdu.

Seçimlerin ağır bir asker ve polis varlığı altında gerçekleştirildiğini ve 46 bin 901 asker ve polisin seçmen olarak kaydedilerek oy kullandırıldığının belirtildiği raporda, “Önceki yıllarda seçmenlerin iradesi hedefli siyasi baskılar, seçilmiş belediye başkanlarının hapse atılması ve kayyumların kullanılması yoluyla zayıflatılırken, bu kez polis ve asker gibi devlet çalışanları oy kullanmaları için Kürt bölgelerine gönderildi. Bazı durumlarda bu kişiler 6 aylık bir süre zarfında bölgelere kaydedildi” ifadeleri kullanıldı.

Seçmen kaydırmalarının DEM Parti ile AKP’nin arasında oy farkının az olduğu bölgelere yapıldığının kaydedildiği raporda, “Seçmen nakillerinin etkisi bölgeden bölgeye değişmekle birlikte bazı bölgelerde oyların yüzde 50'sine kadar çıkmıştır. Uluslararası seçim gözlemcileri olarak, seçmen listelerine erişimimiz çoğu zaman engellendiği için bu darbenin tamamını belgelememiz mümkün olmadı. Aynı zamanda, gözlemlerimiz ve belgelememiz, yerel, çoğunlukla Kürt nüfusun ve özellikle kadınların oylarını azaltan büyük ölçekli bir seçmen transferinin göstergelerinden daha fazlasıdır; sonuçta, bu seçmen transferi neredeyse sadece erkeklerden oluşuyordu” denildi.

Raporda Şirnex, Qers, Qilaban, Çukurca, Kercews, Egil, Şemzînan, Hezro, Dihê ve Stêwr'de toplamda 46 bin 901 seçmenin kaydırıldığı ifade edildi.

Oy verme merkezlerindeki heyetlerin çok sayıda ihlal tespit ettiği belirtilen raporda Pasur, Îdir,  Colemêrg ve Mêrdîn’de taşıma seçmenlerin gözlemlendiğini belirtti.

Raporda sonuç olarak kapsamlı ve organize bir seçmen transferi olduğu sonucuna varılabileceği belirtilerek seçimlerin yenilenmesi gerektiği belirtildi.