Uluslararası Hrant Dink Ödülleri sahiplerini buldu

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri 10'uncu kez sahiplerini buldu. Bu yılın ödül alan isimleri, Murat Çelikkan ile Mwatana İnsan Hakları Örgütü oldu.

19 Ocak 2007 tarihinde öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in doğum günü olan 15 Eylül nedeniyle Uluslararası Hrant Dink Vakfı tarafından verilen Uluslararası Hrant Dink ödülleri bu yıl da sahiplerini buldu. İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen ödül törenine insan hakları savunucuları, yazarlar ve araştırmacıların yanında uluslararası insan hakları savunucuları, gazeteciler katıldı.

Ödül gecesinde ilk olarak söz alan Dink’in eşi Rakel Dink, konukları Ermenice, Kürtçe ve Türkçe selamladı. Uzun zamandır uyanmak istediği kötü bir rüyada olduğunu dile getiren Dink, “Keşke bu olan biten her şey, 19 Ocak 2007’de olanlar ve sonrasında yaşananlar sadece kötü bir rüya olsaydı. Ülkemizin gerginliği, belirsizliği akıllara durgunluk veriyor. Kırgınlık, şaşkınlık, bıkkınlık, mutsuzluk ve uyku hali üzerimize egemen. Gelinen noktaya akıl sır erdirilemiyor. Kutsal kitapta dediği gibi; 'Kötülüğe seğirten ayakların, yalan soluyan yalancı tanıkların olmadığı bir diyara uyanmak istiyorum'. Kardeşler arasında çekişme yaratan kişilerin olmadığı bir dünyaya ve Türkiye’ye uyanmak istiyorum. Uyanmak istiyorum bu kötü rüyadan. Ülkemde, Cumartesi Anneleri'nin hepsinden özür dilenmiş, bütün gözaltındaki kayıpların akıbetinin açıklanmış olduğu ve Galatasaray Meydanı'na sadece anmak için binler yüz binler tarafından karanfillerin bırakıldığı güne uyanmak istiyorum. Bir daha olmamak üzere, her şeyin şeffaf, açık yürütüldüğü bir devlet yapısına uyanmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Daha sonra geçmiş yılların ve bugünün "Işıklar"ı adlı sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından Vomank topluluğu, Kolektif Medz Bazar sahne alarak şarkılar seslendirdi.

Daha sonra düzenlenen ödül töreninden bu yılki ödülü Türkiye'den Hafıza Merkezi'nin Kurucusu Gazeteci Murat Çelikkan alırken yurt dışından da Yemen’den Mwatana İnsan Hakları Örgütü aldı.

Çelikkan, ödül konuşmasında duygularını şöyle paylaştı: “Bu ödülün bana iyi bir insan olduğum için verildiğine inanmak istiyorum. Bugün sadece Türkiye’de değil dünyada da umutsuzluğa umut olacak meşaleyi yakacak olan, insan hakları hareketidir. ‘Her şeyin bir çatlağı vardır ve ışık oradan sızar.’ Bu ödülü bu umut adına alıyorum.”