Urfa ve Çukurova'da Newroz coşkuyla kutlandı

Urfa ve Çukurova kentlerinde halklar Newroz alanlarını doldurdu.

URFA

Urfa'da Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ve Emek Partisi'nin (EMEP) öncülüğünde kutlanan Newroz için sabah saatlerinde yöresel kıyafetleriyle yola çıkanlar, Paşabağı Mahallesi'ndeki Newroz Alanı'na ulaşmaya başladı.

Urfalılar, Newroz'u kutlayıp Efrîn direnişini selamlarken, “Bijî Serok Apo” sloganını attı.

Çok sayıda polisin yaptığı üst aramalarında HDP, DBP bayraklarının da aralarında olduğu çok sayıda pankarta el konuldu. “Dehak'lara karşı çağdaş Kawa'lara bin selam”, "Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır”, "Çiçekleri kopararak baharın gelmesini engelleyemezsiniz” yazılı pankartlar da polisi rahaysız etti.

Alanda sık sık “İmralı’ya bin selam” sloganı yankılanıyor.

Newroz programının ilerleyen saatlerinde HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ve Amed Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş’un konuşma yapması bekleniyor.

ADANA

Adana'da binlerce kişi “Newroz ruhu ile direnişi yükseltelim, Efrîn'de zaferi kazanalım” şiarıyla düzenlenen Newroz için alanları doldurdu. Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek Newroz kutlaması için halk alana akmaya devam ediyor. Sabahın ilk saatlerinde rengarenk ulusal kıyafetlerini kuşanan kadınlar, havanın güzel olmasını da fırsat bilerek Newroz alanına yürüyerek geldi. Newroz alanına çıkan tüm yollar polis tarafından trafiğe kapatılırken, şehir merkezi ve Newroz alanı ise zırhlı araçlarla ve polislerle ablukaya alındı.

3 ayrı arama noktasından alana giriş yapan yurttaşlar polis kontrolünden geçirilirken, sarı, kırmızı ve yeşil flama engeli ise görevlilerin araya girmesiyle aşıldı. Başında sarı, kırmızı ve yeşil flama olan bir çocuk ise polis tarafından gözaltına alındı. Kadınların giydiği rengarenk ulusal kıyafetler alanda renk cümbüşü yaşatırken, alan HDP bayrakları ile süslendi.

Alana aynı zamanda, "Newroz direniştir, halkların faşizme karşı baharıdır", "Newroz berxwedana li dıji faşizme bıhara gelan e", "Direnişin ve özgürlüğün rengi kadındır", "Halkın iradesi gasp edilemez", "Faşizme karşı yaşasın demokrasi mücadelemiz", "Newroz ateşiyle iradeleşelim özgürlüğümüz oluşturalım" ve "Em nesekinin werin em faşizme sekınandın" yazılı pankartlar da asıldı.

Ellerinde HDP flamaları ile alana giren kitle zafer işaretleri yaparak, “Biji Newroz”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı.

Kitle özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşu sırasında hep bir ağızdan “Çerxa Şoreşê” marşı okudu. Marş okunduğu sırada alandan, "Biji Serok Apo" ve "Biji berxwedana Efrîne" sloganı yükseldi.

Saygı duruşu sonrası ise kadınlar ve çocuklar dakikalarca halaya durup renkli görüntüler oluşturdu. Yerel sanatçıların ezgileriyle halaylar eşliğinde devam eden Newroz’da, HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen'in konuşması bekleniyor. Halkın coşkusu ise giderek artıyor. Binlerce kişi sık sık "Biji Serok Apo" sloganı atıyor.

MERSİN

Mersin’de de Newroz kutlaması sabahın erken saatlerinde başladı. HDP, DBP il örgütleri ile HDK İl Meclisi tarafından organize edilen Newroz kutlaması için her kesimden ve inançtan yurttaşlar Akdeniz ilçesindeki Tırmıl Miting alanına giriş yapmaya başladı. Newroz kutlamasının yapılacağı alan HDP bayrakları ile süslenirken, alana Türkçe ve Kürtçe “Newroz piroz be", “8 Mart’tan Newroz’a, özgürlük için alanlardayız”, “Em bı stran u govenden xwe kom dıbın”, "Türkülerimizle halaylarımızla buluşuyoruz” yazılı pankartlar asıldı.

Newroz alanının çevresi polis bariyerleriyle kapatılırken, yurttaşlar alana çıkan yollarda kurulan polis noktalarında didik didik arandıktan sonra içeri alındı. 7’den 70’e katılım sağlandığı Newroz alanında anneler ve genç kadınların giydiği rengârenk ulusal elbiseler ve taşıdıkları sarı, kırmızı, yeşil flamalar renkli görüntüler oluşturdu. Newroz programı öncesi alana gelen yurttaşlar müzik eşliğinde halaylar çekerek, zafer işaretleri eşliğinde, “Bijî berxwedana Efrîne”, “Newroz piroz be”, “Bijî Serok Apo”, “Disa disa serhıldan seroke me Öcalan” sloganları attı. Newroz programı demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başlayacak. Newroz ateşi yakıldıktan sonra il eşbaşkanlarının konuşması, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ve HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe konuşacak. Newroz kutlaması Mızgin Tahir’in ezgileri ile son bulacak.

OSMANİYE

Osmaniye Newrozu da merkezde bulunan Ali Boğan Mahallesi'nde başladı. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen'in katıldığı Newroz için sabah erken saatlerde halk alanı doldurdu. Kadınlar Newroz alanına ulusal kıyafetleriyle gelirken, ellerinde Kürtçe ve Türkçe, “Newroz piroz be” yazılı bayraklar taşıdı. Alanda bulunan halk sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Efrînê” ve “Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan” sloganlarını attı. HDP, DBP ve HDK İl Meclisi tarafından organize edilen Newroz kutlaması saygı duruşu ile başladı. Newroz ateşi ise kadınlar tarafından "Bijî Serok Apo" sloganları eşliğinde yakıldı.

HATAY

Hatay Newroz’unun adresi ise İskenderun ilçesindeki Yıldırımtepe Mahallesi oldu. Kadınlar rengarenk ulusal kıyafetleri ile kutlamaya katılırken, polis alanı yoğun ablukaya aldı. Kutlamaya yüzlerce kişi ile HDP PM Üyesi Serpil Kemalbay ve Gezi direnişinde yaşamını yitiren Ahmet Atakan'ın annesi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan kutlamalar yerel sanatçıların seslendirdiği ezgiler eşliğinde devam ediyor.