Uzuner: Bir oy değil, çeyrek oy bile çaldırmayacağız

HDP İstanbul İl Örgütü'nün seçim çalışmalarından sorumlu üyesi Cengiz Uzuner, seçim güvenliği için titiz bir çalışma yürüttüklerini belirterek ‘çeyrek oy’ bile çaldırmayacaklarını söyledi.

AKP'nin belediyeyi kaybetmesinin ardından Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın emri ile iptal edilen İstanbul seçimine sayılı günler kaldı. İstanbul’da 1930 okulda 31 bin 185 sandıkta oy kullanılacak. Adayların seçim çalışmaları sürerken Halkların Demokratik Partisi (HDP) de seçim güvenliği için sandık üyeleri ve müşahitlerle olan eğitim çalışmalarını hızlandırdı.

HDP İstanbul İl Örgütü öncülüğünde HDP’nin bütün ilçelerinde verilen bu eğitimlere binlerce seçmene ulaştı. HDP İstanbul İl Örgütü Yöneticilerden ve seçimden sorumlu Cengiz Uzuner, sandık güvenliği ve düzenledikleri eğitimler hakkında bilgi verdi.

İSTANBUL’UN 39 İLÇESİNDE GÖREVLİ ARKADAŞLARIMIZ VAR

Bir önceki seçimlerde HDP olarak sandık güvenliği noktasında titiz bir çalışmaya imza attıklarını kaydeden Uzuner, 31 Mart’ta yapılan seçimlerde de bu titizliklerini uyguladıklarını belirtti. İstanbul’daki 1930 okulun hepsinde sandık görevlilerinin bulunduğunu anlatan Uzuner, geçmiş seçimlerden dolayı sandık güvenliği noktasında deneyimli olduklarını söyleyerek, "12 bin arkadaşımız geçtiğimiz dört seçimde sandık görevlisi olmuştur. Bu A-anlamda deneyimli bir kadroya sahibiz. Tuzla’dan Silivri’ye kadar İstanbul’un 39 ilçesindeki sandıklarda görevli bulunduruyoruz" diye konuştu.

ÇALIŞMALARIMIZ AKP-MHP’NİN KAYBETMESİ YÖNÜNDEDİR

Sandık görevlilerine verdikleri eğitimlerde, oyların nasıl geçersiz ya da geçerli olduklarından çok seçimin öneminden ve politik durumundan söz ettiklerini aktaran Uzuner seçim güvenliği toplantılarındaki aktarımlarını, şu sözlerle anlattı: "Sandık görevlilerimizin çoğunluğu emekçidir bu nedenle her akşam bu toplantılarımızı düzenliyoruz. Şu ana kadar 9 bin kişiye eğitim verdik.

Salı günü eşbaşkanımız Sezai Temelli ve Batman vekilimiz Mehmet Şükrü Tiryaki ile Bağcılar’da sandık kurulu görevlileri ile toplantı düzenledi. Bu son toplantı oldu. Bizim seçim stratejimiz A-B partisine oy vermekten ziyade AKP-MHP faşizmini geriletmek üzerine kurulmuştur. Bu anlamda muhalefet partileri ile görüşmelerimiz oluyor. Onlarla diyaloglarımız var. Sandık güvenliği için iş birliği yapıyoruz."

SEÇİM EŞİT KOŞULLARDA YAPILMIYOR

Bir önceki seçimde AKP’nin ‘çaldılar’ söylemlerine karşı sandık güvenliğinin HDP açısından ne öneme sahip olduğuna dikkat çeken Uzuner, "Türkiye, demokrasinin uygulanmadığı, seçim hilelerinin oldukça fazla olduğu, bizim gibi muhalif partiler üzerindeki baskılarının yoğun yaşandığı bir ülkedir. YSK, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı gibi kurumların demokratik, şeffaf bir seçim yürüteceği fikrine sahip değiliz. Seçim eşit koşullarda yapılmıyor. Devletin tüm olanaklarını kullanıyorlar ve sandık kurulu, seçim kurulu üyeleri üzerinde büyük bir baskı var.

Seçme iradesinin sandığa doğru yansıması, yansıyan iradenin doğru sayılması ve netleşmesi gerekiyor. Bu konuda güvenilir değiller. Önümüzdeki verilerden de biliyoruz seçim hileleri oldukça fazla. 31 Mart’ta seçim hilesine izin vermedik. Bizler biliyoruz ki İstanbul seçimlerini kaybetmiş durumdalar. Hileye, hurdaya izin vermemeliyiz. Sandık güvenliği çok önemli. Bir oy değil, yarım oy değil, çeyrek oyun bile çalınmasına müsaade etmememiz gerekiyor. İzin vermeyeceğiz. Sadece sandık kurulu üyelerine değil, tüm halkımıza çağrı yaptık. Seçimden sonra okuldan ilçe seçim kuruluna gidene kadar takipçisi olacaklar" diye konuştu.