Van, Amed’ve İzmir'de tutsaklar için çağrı!-YENİLENDİ

İzmir, Amed ve Van’da devam eden Adalet Nöbeti eylemlerinin tutsaklara yönelik saldırılara tepki gösterilirken, hasta ve infazı yakılan tutsakların derhal serbest bırakılması istendi.

Amad’de 16 Kasım 2021 tarihinde başlatılan Adalet Nöbeti, 190’ıncı gününde devam etti.

Aileler Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi önünde bir araya geldi.

Eylemciere Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED DER), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kayapınar İlçe Örgütü yöneticileri eşlik etti.

Cezaevi önünde aileler adına açıklama yapan tutsak yakını Nazime Boltan, 7 aydır seslerini duyurmaya çalıştıklarını hatırlattı.

Boltan, “Çocuklarımız cezaevlerinde tedavi edilmiyor. Siz tedavi etmiyorsanız bırakın biz yapalım. Cumhurbaşkanlığı’na sesleniyorum; çocuklarımıza çare bulsunlar. Onların da çocukları var. Bir kere empati kursunlar. Hak ve hukuk diğerlerine işliyor ama bizim çocuklarımıza işlemiyor” diye tepki gösterdi.  

Tutsak yakını İnci Güler ise “Eğer devlet kendi yasalarını uygulasaydı, cezası biten tutuklular bugün serbest bırakılacaktı. Burada tüm siyasi partilere sesleniyorum; artık hasta tutukluları Meclis gündemine taşıyın. Hasta ve infazı yakılan tutuklular serbest bırakılsın” şeklinde konuştu.

VAN

Van’da tutsak yakınları Van Cezaevi Kampüsü önünde nöbet eylemini sürdürmek istedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Tuşba ilçe yöneticileri, Serhat Göç-Der Araştırma Derneği Eşbaşkanı Gülşen Kurt, yerine kayyım atanan Tuşba Belediye Eşbaşkanı Ayşe Minaz da tutsak yakınlarının eylemine destek verdi.

Ancak eylemciler kampüs girişinde askerlerce engellendi. Gerekçe olarak da valilik yasağı gösterildi.

Askeri yetkili ile yapılan görüşme sırasında asker ve polisler, cep telefonlarıyla hem eyleme katılanların hem de gazetecileri yakın mesafeden çekerek tehdit oluşturdu.

Daha sonra aileler, açıklama yapmadan bölgeden ayrıldı.

İZMİR
 
Tutsak yakınlarının İzmir’de başlattığı Adalet Nöbeti 64’üncü gününde devam etti. İzmir Barosu önünde bir araya gelen tutsak yakınları, “Ji girtiyên nexweş re azadî (Hasta tutsaklara özgürlük)” yazılı önlükler giydi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urla, Çeşme ve Seferihisar ilçe örgütleri de ailelere ziyarette bulundu.
 
HDP Seferihisar İlçe Örgütü’nden Gülay Bilici, "Bu ülkede yaşananlar, bedenen sağlıklı insanların ruhlarını hastalıklı hale getirmiş durumda. Düşünemiyor, hareket edemiyorlar. Herkesin yarına çıkma kaygısı var. Bu da tecritlerle oluşturuldu. Ülkeyi topyekûn bir tecrit altına aldılar. Toplumun artık uyanması, silkelenmesi ve tecridi sona erdirmesi gerekiyor. Bu durum artık ‘insanım’ diyen herkesin hassasiyet göstermesiyle yıkılabilir” diye konuştu.
 
Bilici, tutsakların üzerindeki baskılara işaret ederek, “Şu an çok az zamanımız kaldı. Hasta tutsaklar ölümle yüz yüze, sağlık haklarına ulaşmaları engelleniyor. Erken teşhis edilmesi gereken hastalıklar genellikle son aşamada teşhis ediliyor. Bir nevi ölüme gönderiliyor. Devletin sorumluluğu tüm mahkûmların sağlıklı yaşam hakkını sağlamaktır. Bunun için bizim yapabileceğimiz de devleti ve sistemi zorlamaktır. Geleceğimizi kurtarmak için harekete geçmemiz gerekiyor” diye kaydetti.