Van'da Gençlik Paneli: Bu süreç mücadele ile aşılacak

Van’da düzenlenen gençlik panelinde konuşan HDP Van Milletvekilleri Tayip Temel ve Bedia Özgökçe Ertan, gençliğin devrim mücadelesindeki rol ve misyonuna değindi.

“Gençlik Faşizme Karşı Örgütleniyor” şiarıyla Van’da KESK Konferans salonunda düzenlenen gençlik paneline HDP Van Milletvekilleri Bedia Özgökçe Ertan ve Tayip Temel konuşmacı olarak katıldı. Paneli ayrıca HDP ve DBP Van İl Eş Başkanları da izledi.

Saygı duruşunun ardından ilk olarak söz alan HDP Van Milletvekili Tayip Temel, devrim mücadelesinde gençliğin rolüne dikkat çekerek, “Benim gençliğim Van’da gençti. Siyasi çalışmalarına Van’da gençlik çalışmalarında başladım. Bu içinden geçtiğimiz süreçte gençliğin rolü oldukça tarihi ve ağırdır. Bunu yürekten hissediyoruz” dedi.

Temel şöyle devam etti: “Görüyorum ki gençlik faşizme karşı tereddütsüz ve şüpheye mahal bırakmayacak biçimde direniyor. Bu yüzden gençliğin rolü oldukça ağır. Kürt milleti özgürlük mücadelesinde, yok olmaktan var olmayan gidilen süreçte bilinçli gençleriyle, tarihte pekte görülmeyen biçimde kendini feda etti. Şartlar ne olursa olsun Kürt gençleri bu uğurda kendini feda ediyor. Bu mücadele 100 yıl sürede Kürt gençleri, kadın-erkek bu mücadeleyi bırakmadı, bırakmayacak. İşte böylesi bir kararlılık var. Zaman zaman mücadelenin yöntemleri değişse de mücadele durmuyor.”

“Hiçbir devrim kabul ettirmeden gerçekleşmedi” diyen Temel, şunları ekledi “Bir köy düşünün… O köyde ağa var, sistem var. Bir kişi çıkıp itiraz etmediği sürece kimse ağalığından vazgeçmez. Köylü de kaderimiz böyle diyerek her şeye razı olacak. Bu yüzden tüm olumsuzluklar alternatifsizlikten kaynaklanıyor. Önce alternatif bir model oluşturmak zorundayız. Ortada bir isyan var ise ve bu isyan haklı sebeplere dayanıyorsa onun önüne geçilmesi mümkün değil. Toplumsal isyanlar tarihten bu yana kusursuz bir biçimde devam ediyor. Şu anda Kürtlere yönelik bir katliam var. Burada 20 yaşında bulunan gençlerimizden önce de çok büyük katliamlar yaşandı.”

Başta Küba devrimi liderlerinde Che Guevara olmak üzere genç yaşta mücadeleye atılan ve devrim önderleri haline gelen tarihi kişiliklerden bahseden Temel, 68 Kuşağı gençliğinden de örnekler verdi.

Temel şunları ifade etti: “Gençliğin iki yolu var radikal muhalefet ya da demokratik siyaset. Tüm demokratik siyaset kurumlarından her alanda kadrolar çıktı. Basın, kadın, kültür hareketine kadrolarımız, demokratik siyaset alanından çıktı. Siyasi partide başlayan herkes sonuna kadar öyle gidecek bir durum yok. Bu oldukça yanılgılı bir durumdur. Gençlerimiz önce siyasi partide sonra basında, kültürde ve diğer kurumlarımızda görev alabilir.”

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ise, “Bu paneli yapmamız dahi engellenmek istendi ancak her şeye rağmen bir aradayız. Bizim sizden öğreneceğimiz çok şey var” diyerek konuşmasına başladı.

Ertan, şöyle devam etti: “Büyük bir saldırı ortamından geçiyoruz. Bu yüzden birlikte hareket etmeye ihtiyacımız var. Neredeyse nefessiz bırakılmaya çalışıldığımız bir ortamla karşı karşıyayız. En büyük mağduriyetleri yaşıyoruz. Doğrudan öznesi olmasak ta yaratılan ortam itibariyle umutlarımızın, hayallerimizin engellenmeye çalışıldığı bir süreci yaşıyoruz. Bu durumdan medet umanlar var. Baskı kurarak, yok sayarak, engelleyerek, yargı sopasıyla, KHK sopasıyla, açlıkla terbiye ederek çok yönlü bir saldırı altında.”

AKP rejiminin korkuyu yangınlaştırmak ve korku iklimini kalıcı hale getirmek istediğini söyleyen Özgökçe, şöyle konuştu: “Son birkaç yıldır Türkiye’de bir rejim değişikliği yaşanıyor. Darbelerle gelen bir baskı iklimi bize çok ağır bedeller ödetti. Ağır faşist diktatörlük değil de milletin kabulüne dayanan bir yönetim anlayışından söz ediyoruz. Bizler Kürt halkı olarak yüz yıldır bunları yaşıyoruz. Bütün bu yıllar boyunca faşizm her yönüyle hücrelerimize kadar nüfuz etmeyi planlayarak saldırıyor.”

Son birkaç yıldır çöktürme planı uygulandığını hatırlatan Özgökçe, “ Kürt halkına çok acımasız saldırılar uygulandı. Bize yaşatılan bir bütün olarak hem siyasal hareketimizin, ideolojimizin bir bütün olarak bitirilmesi amaçlandı. Bu çöktürme planı hala devam ediyor ancak başarı olamadı” diye belirtti.

“Faşizmin yarattığı korku ve baskı ikliminin ele geçirme, itaat ettirme politikalarına karşı yegane güçler gençlik ve kadındır” diyen Özgökçe, şöyle noktaladı: “Bizler bu süreçleri yine mücadele ederek aşacağız. Hileli ve sinsi bir çok yöntem uygulanıyor. Buna karşı doğru tavır almazsak bu sinsi planların tuzağına düşeriz. Bu sistem toplumu yozlaştırmaya, yok etmeye çalışıyor. Bizleri hedef aldıkları saldırı yöntemleri kendimizden, kimliğimizden, tarihimizden, bizi bir arada tutan nedenleri yok etmeye çalışıyor. Şiddet kültürünün yaygınlaşması bununla ilgilidir. İşte bunu engellemek isteyen gençlik ve kadına bu yüzden saldırıyorlar. Hepimizi çaresiz bırakmak istiyorlar. Bütün bunlarla esir almak istiyorlar ve yoksulluğu bize dayatıyorlar.”