Van'da OHAL boyunca 13 bini aşkın hak ihlali!

İHD Van Şubesi, kentte OHAL şartlarında 13 binden fazla hak ihlali yaşandığını açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, OHAL sürecinde Van’da yaşanan hak ihlalleri raporunu kamuoyuna açıkladı.

İHD şube binasında yapılan basın toplantısına  İHD Van Şube Başkanı Murat Melet ve şube yöneticileri katıldı.

Toplantıda konuşan Melet, Türkiye’de artık demokrasinin kırıntılarının bile ortadan kaldırıldığı bir sürece girildiğini söyledi. Son olarak çıkarılması planlanan yeni yasalarla OHAL’in değişik yöntemlerle sürdürüleceğini kaydeden Melet, valilere tanınan yeni yetkilerin ise büyük sorunlara yol açacağını kaydetti.

İHD olarak 32 yıldır sürdürdükleri mücadeleyi bundan sonra da sürdüreceklerini dile getiren Melet, şöyle konuştu:

"İlki 23 Temmuz 2016 ‘da yayımlanan 667 nolu KHK'den bu yana 32 KHK yayımlandı. OHAL süresi boyunca 125 bin 800 kamu görevlisi meslekten ihraç edilmiştir. OHAL süresince çıkarılan 32 KHK ile 100'lerce yasada yapılan 1000'lerce değişiklik gözden geçirilmeli ve kalıcı OHAL rejiminden vazgeçilmelidir. 

Unutulmamalıdır ki OHAL zamanında zarar gören sadece ve sadece temel hak ve özgürlükler ile bu özgürlükleri kullanan kişilerdir. OHAL gerekçe gösterilerek insanların toplantı ve gösteri yapma hakkı engellenmiş, düşünce ve ifade özgürlüğüne set çekilmiştir. Bu da 81 milyon nüfuslu Türkiye’de ayrışma ve kutuplaşmaya yol açmıştır."

'VAN'DA 5 SİVİL KATLEDİLDİ'

Van'daki kuşkulu ölümlere dikkat çeken Melet, 7 kişinin ölümünün kuşkulu olduğunu söyledi. OHAL sürecinde çatışmalarda yaşamını yitiren HPG'lilerin cenazelerinin ailelerine verilmediğini hatırlatan Melet, OHAL'de Van'da yaşanan çatışmalarda 5 sivilin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

'17 ÇOCUK İSTİSMAR EDİLDİ'

OHAL sürecinde çocuklara yönelik ihlallerdeki artışı hatırlatan Melet, 5 çocuğun intihar ettiğini, 17 çocuğun istismar edildiğini belirterek, aile içi şiddetin de en fazla çocukları etkilediğini belirtti. Aile içinde kadınların uğradığı şiddetin boyutlarını gözler önüne seren Melet, 4 kadının öldürüldüğünü, 1 kadının yaralandığını söyledi. Melet, aile içi şiddet nedeniyle Van'da 6 kadının ve 1 erkeğin intihar ettiğini de sözlerine ekledi.

'1573 GÖZALTI...'

Van'da gözaltında 17 kişinin kötü muameleye maruz kaldığını, cezaevinde 19 tutsağın işkence gördüğünü anlatan Melet, 2 yıl boyunca 1573 kişinin gözaltına alındığını ve 283 kişinin siyasi nedenlerle tutuklandığını belirterek, "1024 eve de baskın yapılmıştır" diye konuştu.

'BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRILAR ARTTI'

Kentte 3603 göçmen ve sığınmacının gözaltına alındığını, sınırda 2 göçmenin yaşamını yitirdiğini söyleyen Melet, Van'da basın özgürlüğü anlamında da geriye gidişin olduğuna dikkat çekti. Melet, Van'da 3 gazete ve yayın organının baskına uğradığını, 2 yayının yasaklanarak toplatıldığını ve 17 Eğitim Kültür Kurumunun kapatıldığını vurguladı.

'TÜM BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI TUTUKLANDI'

Düşüncelerini ifade edenlere karşı açılan dava sayısının 4 olduğunu ve 5 kişiye bu nedenle ceza verildiğini kaydeden Melet, "Ayrıca ilimizde seçimle gelmiş 12 belediyenin eş başkanları görevden alındı ve başta Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir kaya olmak üzere Erciş Belediye Eş Başkanı Diba Keskin, Çatak Belediye Eş Başkanı Evin Keve ve Saray Belediye Eş Başkanı Kadir Çalışkan’ın tutuklulukları devam etmektedir. Görevden alınan belediye başkanlarının yerine kayyum atanmıştı, bu kayyımlardan Özalp ve Saray ilçesinin kayyımları Gülen cemaati soruşturmasında gözaltına alındı" diye konuştu.

'CEZAEVLERİNDE İHLALLER ARTTI'

Melet, cezaevlerinde 150 kişinin sevk edildiğini, 12 kişinin sağlık hakkı ihlaline uğradığını, 12 kişinin aile görüşünün engellendiğini, 1 kişinin avukatlarıyla görüştürülmediğini, 8 tutsağın tecrit ve izolasyon koşullarında tutulduğunu ve 4 fiziki şiddet olayının uygulandığını dile getirdi. Melet, OHAL sürecince Van'da 3442 kişinin işten çıkarıldığını, 1482 kişinin idari soruşturmalara tabi tutulduğunu söylerken, "Derneğimize yapılan başvurular ve basın aracılığıyla tespit edebildiğimiz kadarıyla toplam ihlal sayısı 13.226 olarak tespit edilmiştir" dedi.