Van’da un fabrikaları durdu

Van’da yüzlerce insanın çalıştığı 7 un fabrikası ekonomideki çöküş nedeniyle ciddi kriz yaşıyor.

Van’da ekonomik kriz nedeniyle bir süredir satış yapamayan un fabrikaları un satışlarını durdurdu.

Türkiye’de AKP hükümetinin politikaları ile derinleşen ekonomik kriz hayatın tüm alanlarına olumsuz etkilerini sürdürüyor. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Atlattık’ dediği kriz aslında gün geçtikçe halk üzerindeki etkisini arttırıyor.

Van’da yüzlerce insanın çalıştığı yedi un fabrikası bulunuyor. Van ekonomisine önemli katkı sunan un fabrikaları, 1934 yılından beri faaliyet yürütürken Van tarımının bel kemiğini oluşturuyor. Un fabrikaları, 2011 yılında yaşanan büyük deprem felaketinden ciddi oranda etkilendi. Son yıllarda toparlanmak için büyük çaba gösteren ama hükümetten destek göremeyen un fabrikaları, son ekonomik krizden dolayı kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

Girdi fiyatları ve nakliye sorunlarından dolayı müşteri bulmakta zorlanan un fabrikaları satışlarını durdurdu.

Van Mezopotamya Ekoloji Derneği aktivisti Seher Kadiroğlu Ataş, konuya ilişkin şunları söyledi: “Un fiyatları çok yükseldi. Van’da 120 TL’ye çıktı. Ekonomik kriz halka yeni yeni yansımaya başladı. Çiftçi ekemiyor artık. Çünkü ektiği zaman kazanamıyor. Üretim yapılamadığı için fiyat yükseldi. Fırıncı o unu alıp işleyemiyor. Fırıncılar ekmeğin gramajını düşürmeyi ya da fiyatını yükseltmeyi düşünüyor. İnsanların ekmek alamayacak duruma geldiği noktaya ulaştık. Un fabrikaları satış yapamaz, çünkü fırıncı bu fiyata un alamaz. Ekmek herkesin aldığı bir şey. Bir lütuf veya lüks değil, temel ihtiyaçtır. Bazı un fabrikaların taban fiyatın yükselmesini bekliyor, bazıları maliyetini karşılayamıyor.”